Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Παρένθεση ή κοιλιά;

Ο Κώστας Καίσαρης ξαναδιαβάζει το ματς στο Βικελίδης. Ερμηνεύει το ξέσπασμα του Άρη και διαπιστώνει τις ξεχασμένες αμυντικές αδυναμίες του Παναθηναϊκού, που είχαν να εμφανισθούν από τα ευρωπαϊκά ματς του καλοκαιριού.

Παρένθεση ή κοιλιά;
Αν ήταν εύκολο και προβλέψιμο το ποδόσφαιρο τα γήπεδα θα ήταν άδεια. Από που μπορούσε να προκύψει το 3-1 στο Βικελίδης και η εικόνα των Άρη και Παναθηναϊκού αντίστοιχα; Από πουθενά;
Σεφτέ δεν είχε κάνει ακόμα ο Άρης εντός έδρας. Την αμέσως προηγούμενη αγωνιστική είχε αναστήσει τον Πανιώνιο, που ξανακέρδισε στη Νέα Σμύρνη μετά τον Φεβρουάριο. Μια ομάδα που από παιχνίδι σε παιχνίδι αλλάζει πρόσωπα, σχήματα και τακτική. Σολτάνι-Καστίγιο, επιθετικό δίδυμο με τον Πανιώνιο, Γιάκομπ-Τσέζαρεκ την Κυριακή. Για τον Παναθηναϊκό έγινε εκ των υστέρων η διάγνωση ότι με τον ΟΦΗ, δεν ήταν τόσο καλός, ενώ και στο Καραϊσκάκης οι αμυντικές αδυναμίες του ήταν έντονες. Απλά αυτά που δεν έβαλε ο Ολυμπιακός τα έβαλε ο Άρης. Σαφώς κι ο Άρης θα έμπαινε με δύναμη στο ματς για να το πάρει. Το ίδιο είχε κάνει και στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Σκόραρε μάλιστα νωρίς με τη κεφαλιά του Λαζαρίδη, αλλά με την ισοφάριση του ΠΑΟΚ, κατέρρευσε.
Δεν φτάνει το να θέλεις στο ποδόσφαιρο. Θα πρέπει ταυτόχρονα και να να στο "επιτρέπει" ο αντίπαλος σου. Οι αδυναμίες του Παναθηναϊκού ήταν που έκαναν τόσο εύκολη την επικράτηση του Άρη. Οι αμυντικές αδυναμίες του είναι γνωστές και δεδομένες. Και σε ατομικό επίπεδο στην τετράδα της άμυνας, αλλά και σαν γενικότερη ανασταλτική λειτουργία, αφού από τα χαφ και τους άλλους μεοσεπιθετικούς, μαρκάρει μόνο οι Σιμάο και κανένας άλλος.
Δεν έγινε κακή ομάδα ο Παναθηναϊκός, με ένα και μόνο κακό παιχνίδι. Όπως δεν ήταν και ανίκητος επειδή ήταν αήττητος στα προηγούμενα εννιά. Αυτός ο Παναθηναϊκός του Φερέιρα, έχει μια συγκεκριμένη ιδιομορφία. Είναι κακλή ομάδα όταν έχει τη μπάλα στα πόδια του. Έχοντας δουλέψει στην κίνηση και στην κυκλοφορία, βγάζει αυτή την υπεροπλία δίνοντας την εντύπωση ότι πιέζει με παίκτη παραπάνω. Κι όντας σχετικά εύκολο το ελληνικό πρωτάθλημα, το καταφέρνει χωρίς μεγάλη δυσκολία στα περισσότερα παιχνίδια. Το κατάφερε και με το παραπάνω στο δύσκολο ματς της Τουμπας. Δεν το κατάφερε στο Καραϊσκάκης, αλλά δεν έχασε, επειδή έχανε τις ευκαιρίες ο αντίπαλος του. Δεν είναι ομάδα που μπορεί να αμυνθεί ο Παναθηναϊκός. Όταν έχει δηλαδή την πρωτοβουλία ο αντίπαλος να αντέξει στην πίεση.
Εύκολα κάνουν το λάθος οι αμυντικοί του κι εύκολα χάνουν τις μονομαχίες στο "ένας με έναν". Δεν είναι ιδιαίτερα ταχύς ο Τσέζαρεκ. Κερδίζει καθαρά, όμως, το μικρό σπριντ τον Μπουμσόνγκ και πάει πρώτος στη μπάλα στη φάση του 1-0. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει τσαφ ο Σαριέγκι, όπως στη φάση του δεύτερου γκολ, που δεν μπορεί να διώξει τη μπάλα. Κι εκεί ακριβώς ήταν που τέλειωσε το ματς. Αν οι δύο ομάδες πήγαιναν στα αποδυτήρια με το σκορ στο 1-1, ίσως να βλέπαμε ένα διαφορετικό παιχνίδι. Ο Άρης δεν φαινόταν τόσο ικανός να διαχειριστεί την ανωτερότητα του. Μετά το 1-0 κάπου ξεθύμανε κι όσο πέρναγε η ώρα μπερδευότανε.
Αν τέλειωνε το ημίχρονο 1-1 το ψυχολογικό πλεονέκτημα θα το είχε ο Παναθηναϊκός. Ύστερα από ένα τόσο κακό δηλαδή, πρώτο 45λεπτο να έχει το ματς στα ίσα. Δεν συνιστά λοιπόν έκπληξη ότι ο Μπουμσόνγκ έχασε τον Τσέζαρεκ κι ότι ο Σαριέγκι έκανε τσαφ. Και ο ένας είναι επιρρεπής στο λάθος και πολύ περισσότερο ο άλλος. Σε όλα σχεδόν τα ματς "δίνει" ευκαιρίες ο Παναθηναϊκός στους αντιπάλους του. Στο Βικελίδης παρά από τους αμυντικούς, υστέρησαν και τα χαφ κκι έτσι η καθίζηση ήταν γενική. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι αντίπαλοι λένε ότι "έλαμψε η αλήθεια", ενώ για τον χαμένο η συνταγή της για την επιστροφή στις επιτυχίες είναι "να μάθουμε από τα λάθη μας". Τ
Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει. Δεν έγινε ξαφνικά κακή μια ομάδα, επειδή έκανε ένα κακό παιχνίδι στα δέκα. Ούτε είναι όμως τόσο εύκολο να μάθεις από τα λάθη σου και να μην τα επαναλάβεις. Θα ήταν τουλάχιστον αφελής όποιος περίμενε ότι ο Σαριέγκι στον πέμπτο χρόνο του στον Παναθηναϊκό θα ήταν ένας καλύτερος ή διαφορετικός ποδοσφαιριστής. Αυτός είναι και δεν πρόκειται να αλλάξει. Όπως δεν πρόκειται να αλλάξει ο Καστίγιο που αντί να σουτάρει και να κάνει το 4-1, πήγε να ντριμπλάρει μέχρι και το σημαιάκι του κόρνερ.Προσωπικά δεν περιμένω, λοιπόν, θεαματικές αλλαγές στον Παναθηναϊκό στις τρεις αγωνιστικές που απομένουν μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου και τη διακοπή λόγω των εορτών.
Περιμένω να δω τη συμπεριφορά του στο αμέσως επόμενο παιχνίδι στη Νέα Σμύρνη την Κυριακή. Σε επίπεδο προσώπων δεν έχει πολλές επιλογές ο Φερέιρα για να αλλάξει κάτι. Ενδιαφέρον θα έχει ποια θα είναι η αντίδραση και η συμπεριφορά του σαν ομάδα. Αν δηλαδή σε σχέση με την απόδοση του. Αν δηλαδή με βάση την απόδοση του η εμφάνιση στο Βικελίδης θα θεωρηθεί σαν παρένθεση ή θα διαπιστωθεί ότι άρχισε να κάνει κοιλιά.
Πηγή: Sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: