Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Τσεχία και... φύγαμε για τελικό!!

Το κόρνερ του Τσιάρτα και η κεφαλιά του Δέλλα. Το... χρυσό γκολ που μας έστειλε στο δρόμο της κούπας. Αυτό θυμόμαστε στο άκουσμα της αποδυναμωμένης -σε σχέση με τότε- Τσεχίας.
Τσεχία και... φύγαμε για τελικό!
Τίτλοι EURO: 1976 (ως Τσεχοσλοβακία), 1996 (φιναλίστ ως Τσεχία)
Η Τσεχία του 2011: Δεν θυμίζει σε τίποτα την εξαιρετική ομάδα που πρωταγωνίστησε από το 1996 έως και το 2004. Εκείνη η Τσεχία έπαιζε ίσως το πιο γρήγορο και όμορφο ποδόσφαιρο στην Ευρώπη. Εκτοτε σταδιακά έχανε τη δύναμη της, με αποκορύφωμα την τελευταία τριετία, όπου παλεύει να δώσει το παρών στα μεγάλα ραντεβού. Χαρακτηριστική η δυσκολία της να βρεθεί στο EURO, όπου στον 9ο όμιλο, τερμάτισε δεύτερη πίσω από την Ισπανία. Και αυτή την θέση την εξασφάλισε την τελευταία αγωνιστική. Κατά συνέπεια χρειάστηκε να παίξει μπαράζ. Εκεί τουλάχιστον έδειξε τα όποια όπλα της και με τον Τόμας Ροζίτσκι να την παίρνει από το χέρι, νίκησε δύο φορές το Μαυροβούνιο (2-0 και 0-1 εκτός) και βρέθηκε αντίπαλος μας.
Στην επίθεση πρωταγωνιστής παραμένει ο Μίλαν Μπάρος με τα 39 γκολ του σε 86 παρουσίες. Ροζίτσκι και Γιάροσλαβ Πλασίλ έχουν το πρόσταγμα στη μεσαία γραμμή και στην άμυνα οι Μίχαλ Κάντλεντς και Ζντένεκ Πόσπεχ παλεύουν να κρατήσουν τις ισορροπίες στην άμυνα.
Προπονητής: Η επιλογή του Μίχαλ Μπίλεκ το 2009 ξάφνιασε τους πάντες. Ο 46χρονος κόουτς που δεν έχει σημαντικές εμπειρίες στην καριέρα του, πέραν της διετίας (2006-'08) που πέρασε στη Σπάρτα Πράγας, θεωρείται παιδί της ομοσπονδίας (έχει θητεύσει και στην Εθνική Νέων), με την οποία διατηρεί άριστες σχέσεις. Η δουλειά του ανατέθηκε, όταν ο Ιβάν Χάσεκ απέτυχε να οδηγήσει την χώρα στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο, αλλά με τους παίκτες που έχει στη διάθεση του δεν καταφέρνει να κάνει πράξη την επιθυμία του για θέαμα.
Ηγέτης: Η σταδιακή αποχώρηση της χρυσής γενιάς (Νέτβεντ, Πομπόρσκι, Σμίσερ κτλ.) άφησε μόνο μεγάλο όνομα στο ρόστερ τον Πετρ Τσεχ, με τον Τόμας Ροζίτσκι να παλεύει με τους τραυματισμούς του. Ο τερματοφύλακας της Τσέλσι βέβαια επίσης δεν βρίσκεται στα καλύτερα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: