Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Χάθηκε ένας ΑΦΜ, όχι ο κόσμος!!

Ο Χρήστος Μουτσάκης γράφει για το «ναυάγιο» με την Επανομή, σχολιάζει την επόμενη μέρα του Ηρακλη και συγκρίνει τις εναλλακτικές με τον ΑΦΜ των Αγρ. Αστέρα και Ποντίων Κατερίνης.
Χάθηκε ένας ΑΦΜ, όχι ο κόσμος
Η είδηση για την κατάληξη των συζητήσεων με την Επανομή δεν είναι καλή για τον Ηρακλή. Ο ΑΦΜ της τοπικής Αναγέννησης «πέταξε». Μαζί και οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για να τελειώνει μια ώρα αρχύτερα ο εφιάλτης της Δ΄ Εθνικής για το «Γηραιό» και να αποκτήσει δικαίωμα ο κόσμος του να σκέφτεται τη Σούπερ Λίγκα, ακόμα και από την επόμενη σεζόν.

Η αρνητική εξέλιξη είναι δεδομένο ότι από σήμερα θα βάλει τον Ηρακλή σε μια διαδικασία αναζήτησης ευθυνών, με σκοπό να διερευνηθεί ποιος ευθύνεται για το αποτέλεσμα. Η Επανομή, για την οποία κατά καιρούς ειπώθηκε ότι ο πρόεδρος της, Μιχάλης Μπαλασάς, ζητούσε πολλά χρήματα για την παραχώρηση του ΑΦΜ; Μήπως ο επιχειρηματίας Νίκος Τσολάκης, του οποίου η (πραγματική) πρόθεση να εμπλακεί στην εξαγορά του ΑΦΜ, αμφισβητείται έντονα τι τελευταίες ώρες; Ή μήπως η «ομάδα» Ξενίδη που εμπιστεύθηκε έναν «χρηματοδότη» που δεν είχε σκοπό να τα ακουμπήσει, με αποτέλεσμα να χαθεί άσκοπα χρόνος;

Στον Ηρακλή υπάρχει τα τελευταία χρόνια η τάση να ασχολούνται από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο με το δέντρο αντί για το δάσος. Στην προκειμένη περίπτωση οι ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν για το «ναυάγιο» της Επανομής είναι το δέντρο και η επόμενη μέρα της ομάδας και το ποια θα είναι αυτή το δάσος.

Καλό θα ήταν για μια φορά όλοι στον Ηρακλή να σκεφτούν αντίστροφα. Να αφήσουν γι΄ αργότερα τη διερεύνηση των ευθυνών, οι οποίες τη δεδομένη στιγμή δεν πρόκειται να προσφέρουν τίποτα αλλά έτσι κι αλλιώς στην πορεία θα αποκαλυφθούν και να επικεντρωθεί η προσπάθειά τους στο τι θα γίνει από ΄δω και πέρα που είναι το σημαντικό και το ουσιαστικό.

Οι επιλογές που έχει ο Ηρακλής, μετά την Επανομή, για να αγωνιστεί σε επαγγελματική κατηγορία είναι μετρημένα κουκιά: Αγροτικός Αστέρας ή ΑΕ Ποντίων Κατερίνης. Η «ομάδα» Ξενίδη έχει μιλήσει και με τους δύο. Πριν από αυτή το είχε κάνει και ο Ανδρέας Παντελή. Και οι δυο ομάδες είναι ανοιχτές και πρόθυμες στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Ηρακλή.

Η ΑΕ Ποντίων Κατερίνης είναι κάτι παραπάνω από ανοιχτή και πρόθυμη. Είναι έτοιμη για συνεργασία! Προ δεκαπενθημέρου και όσο «έτρεχε» η υπόθεση της Επανομής, η «ομάδα» Ξενίδη συναντήθηκε με τους ανθρώπους της ΑΕ Ποντίων στην Κατερίνη, όπου στο τέλος των συζητήσεων ειπώθηκε από τους Κατερινιώτες πώς «αν δεν τα βρείτε με την Επανομή, εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τον ΑΦΜ μας στον Ηρακλή».

Οι επαφές με τον Αγροτικό Αστέρα δεν έφτασαν ποτέ σε τέτοιο επίπεδο με την «ομάδα» Ξενίδη, ώστε να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ισχύει το ίδιο. Οπότε κρατάμε τη διάθεση συνεργασίας που είχαν δείξει οι διοικούντες την ομάδα του Ευόσμου και τις δυο φορές που τέθηκε στο τραπέζι η εξαγορά του ΑΦΜ από τον Ηρακλή, πρόσφατα από τον Ξενίδη και παλαιότερα από τον Παντελή.
Με αποδείξεις, λοιπόν, ο Ηρακλής δεν έχει ξεμείνει από επιλογές. Ωστόσο, η «ομάδα» Ξενίδη καλείται να απαντήσει στο δίλλημα Football League ή Football League 2; Πάμε να εξετάσουμε τα δεδομένα. Ο Αγροτικός Αστέρας προσφέρει, λόγω κατηγορίας, την προοπτική της άμεσης επιστροφής στη Σούπερ Λίγκα. Για να πάρει όμως ο Ηρακλής τον ΑΦΜ του πρέπει να καλύψει το χρέος του 1,5 εκατ. ευρώ που οφείλει σε τρίτους. Η ΑΕ Ποντίων Κατερίνης, από την άλλη, είναι «καθαρή» οικονομικά ομάδα, ωστόσο η άνοδος από την τρίτη κατηγορία στη Σούπερ Λίγκα είναι προφανές ότι θα στοιχίσει τόσο σε χρήμα (δεν ανεβαίνεις τζάμπα δυο κατηγορίες) όσο και χρόνο.
Στη σύγκριση των δυο ομάδων εκτός από το δίλλημα υπάρχει και το ρίσκο. Ο Αγροτικός Αστέρας δεν έχει το ρόστερ για να κάνει πρωταθλητισμό και κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ασφάλεια αν η απόστασή του από την κορυφή θα είναι τέτοια που να μπορεί να καλυφθεί με τη μεταγραφική ενίσχυση του Ιανουαρίου. Οπότε η άμεση επάνοδος του Ηρακλή στη Σούπερ Λίγκα μέσω του Αγροτικού Αστέρα δεν είναι εγγυημένη. Η ΑΕ Ποντίων Κατερίνης, από την άλλη, είναι ένα από τα φαβορί του Βορείου Ομίλου της Football League 2 για άνοδο στη Football League. Φαβορί δεν σημαίνει ότι η άνοδος είναι εξασφαλισμένη, ωστόσο σύμφωνα με το νόμο των πιθανοτήτων είναι πολύ κοντά σε αυτή. Συνεπώς δεν είναι καθόλου απίθανο η ΑΕ Ποντίων και ο Αγροτικός Αστέρας να αγωνίζονται του χρόνου στην ίδια κατηγορία.

Αν μου ζητούσαν να πάρω εγώ την απόφαση, θα επέλεγα την… Επανομή και οι λόγος είναι τρεις: Δεν έχει χρέη. Εχει ρόστερ για πρωταθλητισμό ή έστω για να μείνει κοντά στην κορυφή μέχρι τη μεταγραφική περίοδο. Και είναι με διαφορά καλύτερη περίπτωση από τις άλλες δύο.

Επειδή, όμως, η προοπτική της Επανομής είναι πλέον αδύνατη, θα επέλεγα το ρίσκο του Αγροτικού Αστέρα. Για τέσσερις λόγους: Πρώτον, γιατί το περίπου 1,5 εκατ. ευρώ που είναι τα χρέη του, είναι λιγότερο από το κόστος που θα απαιτηθεί για να ανέβει ο Ηρακλής από τη Football League 2 στη Σούπερ Λίγκα, αν πάρει τον ΑΦΜ της ΑΕ Ποντίων Κατερίνης. Δεύτερον, επειδή η λύση του Αγροτικού δίνει την δελεαστική προοπτική να επανέλθει ο Ηρακλής σε έξι μήνες στη Σούπερ Λίγκα, ενώ με την ΑΕ Ποντίων χρειάζεται ακόμη ένας χρόνος. Τρίτον διότι αντιλαμβάνομαι ότι για τον κόσμο του Ηρακλή τα δυο χρόνια μακριά από τη Σούπερ Λίγκα είναι πολλά και είναι δύσκολο να τα αντέξει. Και τέταρτον γιατί η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς και αυτή η ομάδα πρέπει επιτέλους να πάρει μια τολμηρή απόφαση.
Πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: