Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

«Ο έλεγχος είναι διαρκής»

Ο πρόεδρος της αδειoδότησης της UEFA, Αντρέα Τραβέρσο, μιλά αποκλειστικά στο gazzetta.gr για την υπόθεση ΠΑΟΚ και το Financial Fair Play.

«Ο έλεγχος είναι διαρκής»
Ο πρόεδρος της επιτροπής αδειοδότησης της UEFA, όπως και όλα τα στελέχη της μέχρι και τον πρόεδρο Μισέλ Πλατινί, δεν είναι αρνητικός απέναντι στα media. Ολοι, όμως, πάντα διστάζουν, όταν κάποιος άγνωστος δημοσιογράφος συνομιλεί μαζί τους τηλεφωνικά. Είναι διαφορετικοί, πολύ πιο «ανοιχτοί» όταν συζητούν μαζί του από κοντά.
Η συνομιλία μαζί του ήταν σύντομη και… είδηση δεν βγήκε. Ακουγόταν αυστηρός, αλλά ήταν αντιληπτό πως δεν θεωρεί εαυτόν «μπαμπούλα» της ποδοσφαιρικής Ευρώπης, παρότι βάσει θέσης, ρόλου, αξιώματος και αρμοδιοτήτων, θα μπορούσε να αισθάνεται έτσι. Ανανεώσαμε το (τηλεφωνικό) ραντεβού μας και ίσως σύντομα επανέλθουμε με περισσότερα, ειδικά για την περίπτωση του ΠΑΟΚ, ο οποίος πέρασε από πολλά στάδια μέχρι να τιμωρηθεί με ποινή αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για έναν χρόνο με αναστολή…
Γιατί κλήθηκε μόνο ο ΠΑΟΚ και όχι η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός προς απολογία;
«Διότι ο ΠΑΟΚ συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αν και πρέπει να σας τονίσω ότι το έργο και ο στόχος των δικών μας ανθρώπων δεν έχουν σχέση με το πειθαρχικό σκέλος των υποθέσεων. Δεν εμπλεκόμαστε εμείς με την πειθαρχική επιτροπή, τις εκδικάσεις των υποθέσεων και τις ποινές που πιθανώς να επιβάλλει σε κάποιες ομάδες».
  • Τα γράμματα που στείλατε στις ομάδες και στην ΕΠΟ για τις τρεις ελληνικές ομάδες είχαν προειδοποιητικό χαρακτήρα;
«Ναι. Όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η κάθε περίπτωση είναι πάντα διαφορετική. Πάντα. Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες, όμως τα οικονομικά προβλήματα κάθε ομάδας διαφέρουν. Και κάθε ομάδα κρίνεται κατά περίπτωση, βάσει πάντα των ίδιων κανονισμών».

  • Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το «άνοιγμα» κάθε ομάδας; Το ύψος του δεν παίζει ρόλο στον τρόπο αντιμετώπισής ομάδας από την επιτροπή αδειοδότησης και την πειθαρχική εν συνεχεία;
  • «Δεν έχω αυτό το δικαίωμα. Οι ομάδες και η ομοσπονδία γνωρίζουν. Και μπορώ να σας πω ότι εκτός από το ύψος του χρέους, το σημαντικότερο είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την κατάσταση κάθε club. Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται τις συνθήκες και ανταποκρίνεται στους ελέγχους και τις προειδοποιήσεις».

  • Οι δικές μας πληροφορίες αναφέρουν ότι το χρέος που αναφέρετε στο γράμμα σας για τον Παναθηναϊκό είναι της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ και της ΑΕΚ πολύ μεγαλύτερο, κοντά στο άνοιγμα του ΠΑΟΚ. Πιστεύετε ότι η ΑΕΚ αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο ενόψει της επόμενης σεζόν;
«Σας είπα, ότι δεν έχω το δικαίωμα να μιλώ για αυτά τα θέματα. Όμως οι ομάδες που έχουν λάβει προειδοποίηση θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι ο έλεγχος της UEFA και μέσω των ομοσπονδιών είναι διαρκής».

  • Πότε γίνονται οι έλεγχοι της UEFA;
«Κάθε Ιούνιο και κάθε Σεπτέμβριο. Τον Ιούνιο τσεκάρουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ομάδες και προειδοποιούμε όσες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Τον Σεπτέμβριο βλέπουμε την πρόοδό τους μετά τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου και ελέγχουμε αν κάποιες απ’ αυτές, οι οποίες συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, πρέπει να τιμωρηθούν. Για όλα αυτά πρέπει να υπάρχει καλή συνεργασία και με τις ομοσπονδίες, οι οποίες επίσης κάνουν τους δικούς τους ελέγχους για αδειοδότηση. Νομίζω ότι σταδιακά όλοι καταλαβαίνουν τους στόχους μας και ότι προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη».

πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: