Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Κυβέρνηση-ΕΠΟ συγκρούονται για τα μάτια του κόσμου!!


Ο αθλητικός νόμος δεν αντιμετωπίζει τα δύο μεγάλα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου: δικαιοσύνη και διαιτησία. Γράφει ο Κυριάκος Θωμαΐδης. 

Η ευρύτατη χθεσινή σύσκεψη στη ΓΓΑ για τον νέο αθλητικό νόμο δημιούργησε συγκρουσιακές συνθήκες ανάμεσα στους θεσμικούς ποδοσφαιρικούς φορείς και στην πολιτεία. Δεν αποκλείεται αύριο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής να υπάρξει ένταση των διαφωνιών, οι οποίες δειλά δειλά διατυπώθηκαν από εκπροσώπους της Football League.
Το ζήτημα είναι αν οι αντεγκλήσεις γίνονται επί της ουσίας και όχι για τα μάτια του κόσμου. Το γεγονός ότι το αθλητικό νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει πειστικά τα δύο κυρίαρχα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, δηλαδή τη δικαιοσύνη και τη διαιτησία, προκαλεί έντονο προβληματισμό στη φίλαθλη κοινή γνώμη.
Στο θέμα της αθλητικής Δικαιοσύνης υπήρξε συμφωνία κυβέρνησης και θεσμικών ποδοσφαιρικών φορέων ότι πρέπει να απαρτίζεται από τακτικούς δικαστές. Το Πρωτοδικείο Αθηνών αντέδρασε και γνωστοποίησε την αδυναμία του να διαθέσει εν ενεργεία δικαστές για τα πειθαρχικά αθλητικά όργανα, επικαλούμενο φόρτο εργασίας των δικαστών. Οι ενστάσεις του Πρωτοδικείου είναι απολύτως δικαιολογημένες, γιατί στην Ευελπίδων και στον Αρειο Πάγο είναι αδύνατο να περαιωθούν υποθέσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα, με δεδομένο ότι μιλάμε για ένα δικομανή λαό.
Ετσι η ΕΠΟ και η πολιτεία οδηγήθηκαν στην απόφαση να καταργήσουν από τα αθλητικά δικαστήρια τους δικηγόρους και να επιλέγονται συνταξιούχοι δικαστές, όπως είναι και ο νέος ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Γιάννης Χρυσός, ο οποίος υπήρξε αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου και αντικαθιστά τον Ανδρέα Φάκο. Τον Γ. Χρυσό υπέδειξε ο πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων Δικαστών και θα περάσει από… συνέντευξη στην ΕΠΟ! Δηλαδή ο Γκιρτζίκης και ο Σταθόπουλος θα κρίνουν την επάρκεια ενός πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Η θέση της στήλης είναι σταθερή: οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς και οι αθλητικοί δικαστές πρέπει να επιλέγονται από μια ανεξάρτητη δικαστική αρχή, είτε εδρεύουν στον Αρειο Πάγο είτε στην Ευελπίδων – για να μην μπορεί ο κάθε ποδοσφαιρικός παράγοντας να τους επισκέπτεται στα γραφεία τους στην ΕΠΟ, στη Σούπερ Λίγκα ή στη Football League. Παράλληλα πρέπει να αμείβονται από τη ΓΓΑ και όχι από τις αθλητικές ομοσπονδίες.
Για τη διαιτησία, δεν υπάρχει πρόβλεψη στον αθλητικό νόμο, καθώς η ΕΠΟ αντέδρασε μόνο και που ο ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής τόλμησε να εκφράσει την άποψη ότι πρέπει να γίνεται κλήρωση και όχι ορισμός. Είναι αλήθεια ότι η διαιτησία ανήκει αποκλειστικά στο αυτοδιοικούμενο ποδόσφαιρο. Οχι όμως με τις διαδικασίες που έχουν επιλέξει οι ποδοσφαιροπαράγοντες. Η διαιτησία πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί και τα κορυφαία όργανά της να εκλέγονται και όχι να διορίζονται.
Να εκλέγονται από τους ίδιους τους διαιτητές, με δεδομένο ότι η επιλογή των ρέφερι θα γίνεται με το σύστημα της επιλεκτικής κλήρωσης. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα η ΕΠΟ διαφωνεί πλήρως με τις υπερεξουσίες της ΕΕΑ, θεωρώντας ότι θίγεται το αυτοδιοίκητο σε θέματα απαγόρευσης μεταγραφών, πιστοποιητικών συμμετοχής και αλλαγής τόπου τέλεσης αγώνα με υπουργική απόφαση.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: