Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Ξανά στη Μόσχα ο Ολυμπιακός, 41 χρόνια μετά τη μοναδική νίκη!!

Ξανά στη Μόσχα ο Ολυμπιακός, 41 χρόνια μετά τη μοναδική νίκη! (video)
Πέρασαν 41 χρόνια από το πρώτο (και τελευταίο) παιχνίδι του Ολυμπιακού στη Μόσχα, το οποίο μάλιστα έχει και ιστορική σημασία.
Στις 30 Σεπτεμβρίου 1971 οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν με 2-1 την Ντινάμο Μόσχας στο πλαίσιο του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Και η νίκη τους έμεινε στην ιστορία, μια και είναι η μοναδική που σημείωσε ελληνική ομάδα επί σοβιετικού εδάφους στα ευρωπαϊκά Κύπελλα (όσο η ΕΣΣΔ ήταν ενωμένη, δηλαδή μέχρι το 1991)!
Αλλά και επί ρωσικού εδάφους, μετά τη διάλυση, καμία άλλη ελληνική ομάδα δεν επανέλαβε το επίτευγμα το επίτευγμα του Ολυμπιακού. Ίσα-ίσα, τα πράγματα είναι δύσκολα ακόμα και στα εντός έδρας παιχνίδια. Σε σύνολο 16 αγώνων με τους Ρώσους και στις δύο χώρες, έχουμε 9 ήττες, 7 ισοπαλίες και μόλις 1 νίκη. Αυτήν που πέτυχε ο Παναθηναϊκός επί της Λοκομοτίβ Μόσχας στη Λεωφόρο, στις 5 Δεκεμβρίου 2007.
Πίσω στο 1971, το κρύο δεν ήταν τόσο έντονο (Σεπτέμβρης γαρ), αλλά η διαφορά επιπέδου στο ποδόσφαιρο των δύο χωρών ήταν μεγάλη. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε, παρά την επικράτησή του στη Μόσχα. Η ήττα με 2-0 στο πρώτο ματς στο Φάληρο (με το μνημειώδες λάθος του τερματοφύλακα Μυλωνά στο δεύτερο γκολ) απαιτούσε νίκη με ευρύτερο σκορ στη ρεβάνς και παρά το γρήγορο γκολ του Υβ Τριαντάφυλλου, αυτή δεν ήρθε ποτέ.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Ολυμπιακός ζήτησε ένα πέναλτι στο 85' (ανατροπή του Παπαδημητρίου από τον Μασλόφ), το οποίο αν καταλογιζόταν θα του έδινε την ευκαιρία για το 3-1 που έδινε την πρόκριση. Οι Πειραιώτες είχαν παράπονα και για το γκολ με το οποίο ισοφάρισαν οι Σοβιετικοί στο 15', υποστηρίζοντας ότι στο ξεκίνημα της φάσης ο Αλίτσκιν είχε κάνει χέρι. Η Ντιναμό τελικά προκρίθηκε και μάλιστα έφτασε ως τον τελικό της διοργάνωσης χάνοντας το Κυπελλούχων από τη Ρεϊντζερς με 3-2.

Ντινάμο Μόσχας - Ολυμπιακός 1-2
(15' Σάμπο - 9' Τριαντάφυλλος, 45' Γκαϊτατζής)
Ντινάμο Μόσχας (Κονσταντίν Μπέσκοφ): Πίλγκουϊ, Στάνοφ, Αλίτσκιν, Ζίκοφ, Μασλόφ, Κοζλόφ (46' Εστρέχοφ), Ζούκοφ, Μασοβίκοφ, Γκρέμπνεφ, Σάμπο, Γεβριουζίχιν (76' Κοζεμιάκιν).
Ολυμπιακός (Άλαν Άσμαν): Καρυπίδης, Γκαϊτατζής, Συνετόπουλος, Κουρέας, Ζοάννος, Περσίδης, Γιούτσος, Αργυρούδης (60' Παππάς), Τριαντάφυλλος, Γ. Παπαδημητρίου, Καραβίτης (70' Παμπουλής).

πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: