Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Τα σχέδια αλλαγών στους κανονισμούς ποδοσφαίρου

Η τέταρτη αντικατάσταση παίκτη και το τέλος της αδικίας στην «τριπλή ποινή» του πέναλτι
Από τη στιγμή που έπιασαν δουλειά τα μέλη της τεχνικής επιτροπής της FIFA, την οποία απαρτίζουν παλαίμαχοι παίκτες και όχι «πολιτικάντηδες» του ποδοσφαίρου, ακούγονται και προωθούνται συνεχώς ιδέες για τη βελτίωση του αθλήματος. Αλλοτε μιλάει η φωνή της λογικής άσων που εγκατέλειψαν προσφάτως την ενεργό δράση, όπως οι Ντέγιαν Σαβίσεβιτς, Φερνάντο Ιέρο, Ντεμέτριο Αλμπερτίνι, άλλοτε η πείρα των παλαιότερων, όπως ο Πελέ, ο σερ Μπόμπι Τσάρλτον, ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, και άλλοτε η πρακτική ενός διαιτητή όπως ο Μάσιμο Μπουσάκα. Η ουσία παραμένει ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να γίνει καλύτερο και οι κανονισμοί του πιο κατανοητοί και λογικοί!


Για την ανάγκη αλλαγών στους κανονισμούς χαρακτηριστική είναι η χρόνια ένσταση των ποδοσφαιριστών για την «τριπλή τιμωρία» στο πέναλτι, καθώς εκτός από το γκολ που συνήθως δέχεται η ομάδα εναντίον της οποίας καταλογίζεται, ο παίκτης που υποπίπτει σε πέναλτι αποβάλλεται και όχι μόνο χάνει το υπόλοιπο του ματς αλλά τιμωρείται με αποκλεισμό επιπλέον αγώνων.
Στην 126η συνεδρίαση του Διεθνούς Συμβουλίου (IFAB) της FIFA, που θα διεξαχθεί στις 2 και 3 Μαρτίου στο Σάρεϊ του Λονδίνου, ανάμεσα στις προτάσεις που θα εξεταστούν για αλλαγές στους κανονισμούς ποδοσφαίρου θα συζητηθεί και η αναθεώρηση του Αρθρου 12 που αναφέρεται στην αποβολή ποδοσφαιριστή.
Συγκεκριμένα έχει προταθεί να καταγραφεί ο διαχωρισμός των φάσεων που ανακόπτουν επιτιθέμενο ο οποίος είναι σε προφανή θέση για γκολ. Αν περάσει η πρόταση, τότε θα αποβάλλεται ποδοσφαιριστής ακόμη και για φάουλ εκτός περιοχής αν κρίνει ο διαιτητής ότι ανακόπτεται φάση για γκολ, ενώ θα αποβάλλεται ποδοσφαιριστής για πέναλτι όταν είναι προφανές ότι ο αμυνόμενος δεν έχει καμία πιθανότητα να βρει την μπάλα. Ετσι οι αμυνόμενοι που επιχειρούν να βρουν μπάλα αλλά υποπίπτουν σε πέναλτι θα τιμωρούνται μόνο με κίτρινη κάρτα.


Χέρι αμυνομένου και δικαίωμα αλλαγής
Στην ατζέντα του IFAB υπάρχει ακόμη μία πρόταση σχετικά με το Αρθρο 12 των κανονισμών ποδοσφαίρου και που αφορά το χέρι αμυνομένου. Αυτή τη στιγμή οι κανονισμοί γράφουν για αποβολή ποδοσφαιριστή όταν ακουμπά την μπάλα με πρόθεση και υπάρχει η σκέψη να αφαιρεθεί η φράση «με πρόθεση»!
Το σκεπτικό είναι να μετατεθεί ο προβληματισμός του διαιτητή από το αν υπήρχε ή όχι πρόθεση του αμυνομένου στο τι φάση ανακόπηκε από το χέρι. Αν θεωρηθεί ότι το χέρι (ακόμη και ακούσιο) του αμυνομένου εμπόδισε τον επιτιθέμενο να γίνει κάτοχος της μπάλας, τότε θα πρέπει να τιμωρείται.
Εξίσου σημαντική θεωρείται και η πρόταση αναθεώρησης του Αρθρου 3 για να επιτραπεί τέταρτη αλλαγή παίκτη, μόνο για περιπτώσεις αγώνων που οδηγούνται στην παράταση. Επιπλέον για το ίδιο άρθρο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ειδικής σημείωσης που θα επιτρέπει αλλαγή στην αρχική 11άδα μιας ομάδας και ενώ αυτή ήδη έχει δηλωθεί στο φύλλο αγώνα, για τις περιπτώσεις που κάποιος ποδοσφαιριστής τραυματίζεται στην προθέρμανση.


Χρήση σπρέι και τεχνολογίας
Τα τελευταία χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι των συνεδριάσεων του Διεθνούς Συμβουλίου είναι η χρήση τεχνολογίας για τον έλεγχο της γραμμής του τέρματος και το αν πέρασε ή όχι η μπάλα (Goal Line Technology).
Οπως έγινε γνωστό, ελβετική εταιρεία έχει εξετάσει και τα οκτώ συστήματα που έχουν προκριθεί από τη FIFA και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στο προσεχές IFAB. Οποιαδήποτε απόφαση επί του συγκεκριμένου θέματος, αν θα συνεχιστούν τα πειράματα, αν θα απορριφθούν κάποιες από τις οκτώ εταιρείες κ.λπ., θα ληφθεί εφέτος στις 2 Ιουλίου, στη συνεδρίαση που θα γίνει στο Κίεβο μία ημέρα μετά τον τελικό του Euro 2012.
Στο Σάρεϊ του Λονδίνου αναμένεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην εξέταση των αποτελεσμάτων του «πειράματος» στο Κόπα Αμέρικα 2011 με τη χρήση σπρέι από τους διαιτητές για την τοποθέτηση στη σωστή απόσταση του ανθρώπινου τείχους στα φάουλ. Το σπρέι, το οποίο κουβαλάει ο διαιτητής στη ζώνη του, σβήνει μόνο του έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα και η χρήση του φάνηκε να αυξάνει τον «καθαρό» ποδοσφαιρικό χρόνο.


Ποιοι αποφασίζουν
Το βρετανικό καρέ και οι τέσσερις εκπρόσωποι της FIFA

Ποιοι είναι υπεύθυνοι για τις αλλαγές κανονισμών και ποια διαδικασία ακολουθείται;
Οταν συνεδρίασαν για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1882 στο Μάντσεστερ της Αγγλίας εκπρόσωποι των τεσσάρων βρετανικών ομοσπονδιών ποδοσφαίρου (Αγγλίας, Σκωτίας, Ιρλανδίας και Ουαλλίας), το ζητούμενο ήταν να γραφτούν ενιαίοι κανονισμοί ποδοσφαίρου, καθώς σχεδόν κάθε πόλη εφήρμοζε τους δικούς της. Εκτοτε το Διεθνές Συμβούλιο (International Football Association Board) συνεδριάζει ετησίως επί βρετανικού τερέν (από το 1921 και την ανεξαρτησία του Εϊρε, στο IFAB μετέχει η ομοσπονδία της Βόρειας Ιρλανδίας) εξουσιοδοτημένο ως το μοναδικό όργανο που μπορεί να αποφασίσει τις αλλαγές κάποιων κανονισμών.
Για να περάσει μια πρόταση απαιτείται το 75% των ψήφων και, δεδομένου ότι από το 1913 συμμετέχει στο Διεθνές Συμβούλιο και η FIFA με τέσσερις εκπροσώπους, γίνεται κατανοητό ότι απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον έξι εκ των οκτώ μελών του IFAB. Στην παρούσα φάση το βρετανικό καρέ απαρτίζουν οι πρόεδροι των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών της Αγγλίας Ντέιβιντ Μπέρνσταϊν, της Σκωτίας Στιούαρτ Ρέγκαν, της Β. Ιρλανδίας Τζιμ Σο και της Ουαλλίας Φίλιπ Πρίτσαρντ. Από την πλευρά της FIFA στο Διεθνές Συμβούλιο μετέχουν ο πρόεδρός της Ζεπ Μπλάτερ, ο ισπανός επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας Ανχελ Μαρία Βιγιάρ, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ζερόμ Βάλκε και ένα τέταρτο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA.



Στην ατζέντα
Πινακίδες, κολάν και μαντίλες...
Η ατζέντα των προτεινόμενων αλλαγών στους κανονισμούς περιλαμβάνει επίσης:
* Στο Αρθρο 1 την προσθήκη χωροταξικών περιορισμών στην τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων, οι οποίες θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα μέτρο μακριά από τις γραμμές του γηπέδου και αυστηρά παράλληλα με αυτές όσες απέχουν ως και πέντε μέτρα από τον αγωνιστικό χώρο, με το σκεπτικό να μην παρεμποδίζεται το οπτικό πεδίο των ποδοσφαιριστών.
* Στο Αρθρο 2 την «απελευθέρωση» του αριθμού των επιτρεπόμενων αλλαγών στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, προκειμένου αυτό να τονωθεί περισσότερο.
* Στο Αρθρο 4 να ξεκαθαριστεί ότι τα βοηθήματα που φορούν κάποιοι ποδοσφαιριστές (κολάν για τους προσαγωγούς, ταινίες για να κρατούν σφιχτά τις κάλτσες κ.λπ.) θα πρέπει να έχουν το ίδιο χρώμα με την εμφάνισή τους. Επιπλέον θα συζητηθεί το θέμα της χρήσης μαντίλας σε αγώνες ποδοσφαίρου γυναικών.
* Στο Αρθρο 8 την πρόταση να προστεθεί στον κανονισμό επανέναρξης του παιχνιδιού ότι στην περίπτωση που από ελεύθερο του διαιτητή η μπάλα καταλήξει απευθείας στα δίχτυα τότε δίνεται άουτ (ή κόρνερ αν πρόκειται για αυτογκόλ).to vhma gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: