Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Θέμα συλλογικής επιβίωσης…!!

Η ιστορία ενός συλλόγου γράφεται από τη διαχρονική σταθερότητα. Για να αλλάξεις, όμως, επίπεδο δεν αρκεί να είσαι σταθερός. Πρέπει να ξεπεράσεις τον εαυτό σου. Αυτό ξεχωρίζει τις μεγάλες από τις μέτριες ομάδες. Όταν επιδεικνύεις σταθερότητα, έρχεται το πλήρωμα του χρόνου. Διαβάστε την ανάλυση του ΠΑΟΚ-Ουντινέζε.
Θέμα συλλογικής επιβίωσης…
Φτάνει κάποτε μία στιγμή που οφείλεις να ξεπεράσεις τα όριά σου. Ορισμένες αναμετρήσεις, λοιπόν, δεν είναι σαν τις υπόλοιπες. Δεν προσφέρουν μόνο καταξίωση, δε μεταλλάσσουν απλώς το DNA των ομάδων. Συμβάλλουν στην επιβίωσή και τη διατήρησή τους στο club των ισχυρών. Μία τέτοια είναι και η αναμέτρηση της Πέμπτης…
Πλεονάζουσα ρευστότητα
Σε μία περίοδο που τα οικονομικά στοιχεία του δικέφαλου προκαλούν προβληματισμό, ενδεχόμενη πρόκριση θα αποφέρει στα ταμεία της ΠΑΕ πλέον του ενός εκατομμυρίου Ευρώ. Το εισερχόμενο κεφάλαιο δεν ήταν ενταγμένο στον προϋπολογισμό της χρονιάς, δεδομένου ότι η πρόκριση αποτελεί εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Θα δημιουργήσει, επομένως, αναπάντεχο πλεόνασμα ικανό να συμβάλλει στην εξυπηρέτηση τμήματος των υποχρεώσεων προς τρίτους. Η ομαλοποίηση της συναλλακτικής συμπεριφοράς (i) θα εφησυχάσει τους υπεύθυνους της FIFA, (ii) θα αυξήσει τις πιθανότητες εκπλήρωσης των προϋποθέσεων που θέτει το Financial Fair Play και (iii) θα βελτιώσει το επίπεδο ικανοποίησης των ποδοσφαιριστών της ομάδας.
Αύξηση της αξίας των πάγιων περιουσιακών στοιχείων
Η συμμετοχή στη φάση των 16 του Europa League θα εκτοξεύσει τις μετοχές των παικτών στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Οι επιτυχίες προκαλούν περιέργεια, η περιέργεια προσφέρει κίνητρο για ψάξιμο σε managers και ανοίγει το δρόμο για μετεγγραφές παικτών που ήταν μέχρι πρότινος άγνωστοι στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Στην εποχή της παρακμής του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο δικέφαλος θα έχει την ευκαιρία να διαφημίσει τα πάγια περιουσιακά του στοιχεία σε μία βιτρίνα με πληθώρα «περαστικών» πρόθυμων να επενδύσουν σε σχετικά φθηνό αλλά αποτελεσματικό ανθρώπινο δυναμικό.
Διατήρηση της «καταναλωτικής μανίας»
Τα καθημερινά προβλήματα που βιώνουν οι Έλληνες μειώνουν το ενδιαφέρον προς τους αθλητικούς συλλόγους. Η πτώση της αγοραστικής δύναμης των φιλάθλων οδηγεί σε μειωμένη προσέλευση στο γήπεδο και γκρεμίζει, μοιραία, τα έσοδα των ομάδων. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του ΠΑΟΚ, η μη ενεργή συμμετοχή των φιλάθλων επιτείνει τα προβλήματα ρευστότητας δεδομένου ότι δεν υπάρχει μεγαλοεπενδυτής. Μία ενδεχόμενη πρόκριση αναμένεται να εξάψει τη φαντασία του «βασικού χρηματοδότη», να μαγνητίσει το ενδιαφέρον των αποστασιοποιημένων φιλάθλων και να αυξήσει τα έσοδα της ομάδας συμβάλλοντας στην ταχύτερη αποπληρωμή των υποχρεώσεών της.
Συμπέρασμα
Ο ΠΑΟΚ οφείλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια πρόκρισης, να υπερβεί τις θεωρητικές δυνατότητές του και να πετύχει το φαινομενικά ακατόρθωτο. Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, το 90λεπτο απέναντι στην Ουντινέζε ενδέχεται να διασφαλίσει (έμμεσα ή άμεσα) τη βιωσιμότητα του συλλόγου για το προσεχές έτος. Άπαντες πρέπει να λειτουργήσουν με αυταπάρνηση και να εκμεταλλευτούν τα καλέσματα της «θεάς τύχης» ώστε να εξασφαλίσουν στον δικέφαλο μεσοπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα.

πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: