Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

«Ζωντανή» με θαύμα η Φενέρ!!

«Ζωντανή» με θαύμα η Φενέρ
Μεγάλη νίκη που την διατηρεί στο παιχνίδι της πρόκρισης στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας πέτυχε η Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, 94-87 στην παράταση την Ούνιξ Καζάν του συγκλονιστικού Λιν Γκριρ στην Κωνσταντινούπολη, για την 5η αγωνιστική του Top-16. Απίστευτη ανατροπή στο τέλος για τους Τούρκους, που κάλυψαν και τη διαφορά του πρώτου αγώνα (-5) και για να πάρουν τη δεύτερη θέση του ομίλου, θέλουν νίκη επί της Αρμάνι στο Μιλάνο και παράλληλα επικράτηση του Παναθηναϊκού επί των ρώσων την τελευταία αγωνιστική.

Άνθρωπος της τελευταίας στιγμής ο Ρόκο Ούκιτς, που ισοφάρισε σε 79-79 σε «νεκρό» χρόνο στην κανονική διάρκεια, ενώ η Ούνιξ, που πλέον θέλει μόνο νίκη κόντρα στους «πράσινους» για να προκριθεί, είχε προηγηθεί με 79-73, ένα λεπτό και είκοσι δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Εκπληκτικός ο Λιν Γκριρ, που πέτυχε 33 πόντους με 6 ριμπάουντ και 6 ασίστ, ηγέτες των νικητών ο Κροάτης γκαρντ, αλλά και ο Μποκγντάνοβιτς.

Ο αγώνας:

Ντέρμπι όπου οι ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ ήταν το ματς μέχρι το 5ο λεπτό. Ούκιτς από την μία και Γκριρ από την άλλη, έβρισκαν στόχο και έτσι υπήρξε απόλυτη ισορροπία (12-12 στο 5΄). Από εκεί και έπειτα η Ούνιξ ανέβασε ρυθμό, πήρε προβάδισμα πέντε πόντων 20-15 δύο λεπτά πριν το τέλος της περιόδου και 29-21 με την έναρξη της δεύτερης. Αιτία του +8, η τρομακτική της ευστοχία (8/9 δίποντα) και οι…σεληνιασμένοι Γκριρ και Ουίλκινσον. Οι ρώσοι είχαν καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας, έπαιζαν πιο αποτελεσματικά στην άμυνα και παρότι έχαναν αρκετά αμυντικά ριμπάουντ, διατηρούσαν προβάδισμα πέντε πόντων, 34-29 στο 14΄. Η άνοδος του Μπογκντάνοβιτς και η…εναέρια υπεροπλία, βοήθησε την Φενέρ να προβάλει αντίσταση, αφού μείωσε σε 38-36 τρία λεπτά πριν το ημίχρονο. Οι παίκτες του Σπάχια κυκλοφορούσαν καλύτερα τη μπάλα, έβρισκαν πιο εύκολα τελικές πάσες και με το κατά τους 44-42 της ανάπαυλας, άφηναν ανοικτή την υπόθεση νίκη.

Ίδια με το ξεκίνημα του αγώνα, ήταν η εικόνα στις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου. Οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι-χέρι στο σκορ, όμως η Φενέρμπαχτσε, περνώντας τη μπάλα περισσότερο στο «ζωγραφιστό», έδειχνε να πατάει καλύτερα στο παρκέ. Προηγήθηκε μάλιστα με 50-48 στο 24΄ με τον Πεκέρ να δίνει πολύτιμες «ανάσες» και αν δεν ήταν ο συγκλονιστικός Λιν Γκριρ να κάνει σμπαράλια τα αμυντικά της συστήματα, θα μπορούσε να είχε πάρει μεγαλύτερο προβάδισμα. Η Ούνιξ δεν έχασε τη συγκέντρωσή της, ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού βρήκε συμπαράσταση στο σκοράρισμα από τον Ντόμερκαντ και προηγήθηκε 68-55, στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, εκμεταλλευόμενη την αστοχία των γηπεδούχων από μακρινή απόσταση.

Ο Μπογκντάνοβιτς προσπάθησε με ένα μικρό σερί να κάνει την ανατροπή (70-64 στο 34΄), αφού η Ούνιξ είχε χαλαρώσει υπερβολικά, έκανε λάθη και έχανε ξανά τα αμυντικά ριμπάουντ. Με τρίποντο του Τόμας τέσσερα λεπτά πριν τη λήξη μάλιστα, οι Τούρκοι πλησίασαν σε απόσταση αναπνοής (71-73) και το ματς απέκτησε και πάλι αμφίρροπο χαρακτήρα. Από εκείνο το σημείο και έπειτα όμως, ο Γκριρ πήρε και πάλι το όπλο του, αυτή τη φορά με συνεχόμενες ασίστ, αξιοποιούσε στην εντέλεια τους συμπαίκτες του. Η Ούνιξ πήρε προβάδισμα έξι πόντων (79-73) ενάμιση λεπτό πριν το τέλος, αλλά στη συνέχεια…αυτοκτόνησε. Με τέσσερις βολές από Πρέλτζιτς και Μπογκντάνοβιτς, η Φενέρ μείωσε σε 79-77, ο Ουίλκινσον κέρδισε φάουλ 24΄΄ πριν το τέλος, ήταν όμως άστοχος και στις δύο. Στην τελευταία επίθεση του ματς, ο Ούκιτς πήρε την μπάλα και με εύστοχο σουτ δύο πόντων στην εκπνοή, έστειλε το ματς στην παράταση.

Στο έξτρα πεντάλεπτο που ακολούθησε, η Φενέρμπαχτσε είχε την ψυχολογία, βρήκε πολλές λύσεις στην επίθεση με Βίντμαρ, Πρέλτζιτς και Μπογκντάνοβιτς πήρε προβάδισμα από την αρχή. Αυτό διατηρήθηκε μέχρι τέλους, η Ούνιξ είχε αποσυντονιστεί εντελώς και έτσι οι τούρκοι με το τελικό 94-87 πανηγύρισαν μία ανέλπιστη, αλλά μεγάλη νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 21-26, 42-44, 55-68, 79-79, 94-87 (παρ.)

Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (Νέβεν Σπάχια): Ούκιτς 18, Τουρκσάν 6, Ατσούρ 4, Βίντμαρ 10, Πεκέρ 6, Τζιστ 2, Σαβάς 6, Ντεμιρέλ, Καντάν, Τόμας 9, Μπογκντάνοβιτς 20, Πρέλτζιτς 13.
Ούνιξ Καζάν (Εβγκένι Πασούτιν): Λίντεϊ 5, Σαμοϊλένκο, Νάχμπαρ, Πασούτιν, Βερεμένκο 6, Γκριρ 33, Σαβρασένκο 4, Γκουμπάνοφ, ΜακΆρτι 3, Τζαβαϊ 6, Ντόμερκαντ 13, Ουίλκινσον 17.

Γήπεδο: «FENERBAHCE ULKER SPORTS ARENA»
Διαιτητές: Πουκλ (Σλοβενία), Γιόβτσιτς (Σερβία), Μπούλτο (Ισπανία)

πηγή: sportfm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: