Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΠΑΟΚ της Ευρώπης γράφει ιστορία

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ιστορίας του. Μιλάμε για την πρόκριση στους "16" του Europa League, εφόσον καταφέρει να υποτάξει την Πέμπτη (23/2) την Ουντινέζε στην Τούμπα. Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που ο "Δικέφαλος" προχωρά αρκετά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Στους "8" του Κυπέλλου Κυπελλούχων
Ως φιναλίστ στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας του 1973 εκπροσώπησε την σεζόν '73-'74 την Ελλάδα στον -τότε- θεσμό του Κυπέλλου Κυπελλούχων φτάνοντας μέχρι τους "8" της διοργάνωσης. Απέκλεισε δύο πολύ αξιόλογους αντιπάλους, την πολωνική Λέγκια Βαρσοβίας και την γαλλική Ολυμπίκ Λυόν, ενώ στα προημιτελικά "συγκρούστηκε" με το μεγαθήριο που λέγεται Μίλαν.
Ηταν Μάρτιος του 1974 όταν ο "Δικέφαλος" έπαιξε στο Σαν Σίρο. Στο 17' του αγώνα ακυρώθηκε κανονικό γκολ του Σαράφη, ενώ μέτρησε το τρίτο τέρμα της Μίλαν παρόλο που είχε προηγηθεί φάουλ στον τερματοφύλακα των "ασπρόμαυρων" και ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 3-0. Στον επαναληπτικό της Τούμπας που έγινε στις 20 Μαρτίου κόπηκαν 43.882 εισιτήρια και ο Σαράφης στο 29' άνοιξε το σκορ.
Ο "Δικέφαλος" πιέζει και στο 51' χάνει μοναδική ευκαιρία με τον Κούδα να γράψει το 2-0, όταν ο Αγκουϊλέτι απέκρουσε το πλασέ του πάνω στην γραμμή. Στο 56ο λεπτό ο Μπιγκόν ισοφάρισε σε 1-1 και εκεί ουσιαστικά τελείωσε το όνειρο της πρόκρισης. Το παιχνίδι έληξε 2-2. Ο ΠΑΟΚ, βέβαια, είχε ήδη πραγματοποιήσει μια πορεία που συζητείται ακόμη και στις μέρες μας.
ΠΑΟΚ: Χατζηιωάννου, Χατζηαντωνίου, Ιωσηφίδης, Τσιλιγκιρίδης, Πέλλιος, Τερζανίδης, Παρίδης, Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας, Ασλανίδης (66' Κερμανίδης)
Μίλαν: Βέκκι, Σαμπαντίνι, Τζινιόλι, Αγκουιλέτι, Σνέλλινγκερ, Μαλντέρα, Μπεργκαμάσκι (75' Τρεζόλντι), Μπιοζόλο, Μπιγκόν, Ριβέρα, Καρούτζι
Η περσινή υπέρβαση
Την περασμένη σεζόν ο ΠΑΟΚ βρέθηκε και πάλι "φάτσα" με τους "16" του Europa League, αλλά λίγο η ατυχία και λίγο η ήττα (0-1) στην Τούμπα από την ΤΣΣΚΑ, δεν του επέτρεψαν να παίξει Μάρτιο στην Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή περιπέτεια είχε ξεκινήσει με αγώνες κόντρα στον Αγιαξ για τα προκριματικά του Champions League, διοργάνωση από την οποία ο "Δικέφαλος" αποκλείστηκε και έτσι τέθηκε αντιμέτωπος με την Φενέρμπαχτσε στα πλέι οφ του Europa League.

  Το αποτέλεσμα γνωστό... Απέκλεισε την τουρκική ομάδα και στη συνέχεια τερμάτισε δεύτερος στον ομιλό του πίσω από την Βιγιαρεάλ, την οποία κέρδισε στην Τούμπα με 1-0. Το παιχνίδι που κλείδωσε την πρόκριση στους "32" ήταν αυτό με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην Κροατία, όπου με γκολ του Σαλπιγγίδη ο "Δικέφαλος" πήρε τη νίκη (0-1) και σφράγισε την παρουσία του στην επόμενη φάση. contra gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: