Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Οι 6 επιπτώσεις της μη αδειοδότησης

Ο Παναθηναϊκός βαδίζει ολοταχώς προς τιμωρία αποκλεισμού ενός έτους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ποιες θα είναι σοβαρές επιπτώσεις για το "τριφύλλι".
Οι 6 επιπτώσεις της μη αδειοδότησης
Με βάση την πρόσφατη απόφαση του ΔΣ της Super League εάν ο Παναθηναϊκός δεν καταφέρει να αδειοδοτηθεί δεν θα υποβιβαστεί μεν στη Football League, αλλά θα έχει αρκετούς περιορισμούς που θα καταστήσουν εξαιρετικά αμφίβολη την ανταγωνιστικότητα της ομάδας. Και συν τοις άλλοις θα είναι αναγκασμένος να πληρώνει-τακτοποιεί τα χρωστούμενα προς τους παίκτες και να τα διακανονίζει για να μην έχει τον κίνδυνο έξτρα τιμωριών με αφαίρεση βαθμών.
1) ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ-ΓΕΝΑΡΗ
Στις λεγόμενες μεταγραφικές περιόδους του καλοκαιριού και του Γενάρη δεν θα μπορεί να κάνει μεταγραφές, εκτός από Ελληνες παίκτες κάτω των 22 ετών ή και ξένους κάτω των 22 ετών που θα θεωρούνται όμως γηγενείς (locally trained) δηλαδή θα έχουν προϋπηρεσία στην ακαδημία.
2) ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ
Ο Παναθηναϊκός επίσης μέχρι τις 30/6/2013 (!) δεν θα μπορεί να προβεί σε ανανέωση ή τροποποίηση συμβολαίων παικτών, εκτός των Ελλήνων παικτών κάτω των 22 ετών και των γηγενών κάτω των 22 ετών. Δηλαδή οι παίκτες των οποίων τελειώνουν τα συμβόλαια αυτό και το επόμενο καλοκαίρι θα φεύγουν απ' τον Παναθηναϊκό!
3) ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ
Ο Παναθηναϊκός θα έχει και ένα επιπλέον πρόβλημα που θα αφορά τις προσφυγές ποδοσφαιριστών, καθώς από τη στιγμή κατά την οποία υπάρχουν οφειλόμενα με καθυστέρηση άνω των δύο μηνών, ο κάθε παίκτης μπορεί να πετύχει την ελευθερία του. Αρα, ο Παναθηναϊκός θα απολέσει και τη δυνατότητα πώλησης κάποιων παικτών που αποτελούν περιουσιακά στοιχεία της ομάδας, (Λέτο, Χριστοδουλόπουλο, Καπίνο κλπ). Επιλεκτικά πάντως -εάν υπάρχουν χρήματα- θα μπορούν να πληρωθούν κάποιοι παίκτες για να μείνουν μέχρι το τέλος του συμβολαίου τους ή να πωληθούν και να αποτελέσουν τη βάση μιας ομάδας με 2-3 έμπειρους παίκτες συν τους Ελληνες και τους πιτσιρικάδες από την ακαδημία.
4) ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ
Από τα τηλεοπτικά δικαιώματα μέσω της κεντρικής διαχείρισης των ΠΑΕ θα παρακρατείται το 20% του ποσού που αναλογεί στον Παναθηναϊκό, το οποίο θα καταβάλλεται σε εξόφληση υποχρεώσεών του προς ποδοσφαιριστές και προπονητές.
5) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ
Ο Παναθηναϊκός στις 31 Μαρτίου, εάν δεν καταφέρει να φανεί συνεπής ως προς τις δεσμεύσεις του στην UEFA για τις αποπληρωμές και τους διακανονισμούς των οφειλομένων της περυσινής περιόδου, θα τιμωρηθεί με ένα χρόνο αποκλεισμό από την Ευρώπη (προς το παρόν υπάρχει η τιμωρία με αναστολή). Ο αποκλεισμός θα ενεργοποιηθεί άμεσα για όποια από τις επόμενες τρεις σεζόν βγει ο σύλλογος στην Ευρώπη, αλλά δεν έχει θεωρητικά σχέση με την αδειοδότηση που είναι θέμα της ΕΠΟ. Επί της ουσίας από την UEFA κρίνεται η περυσινή χρονιά και όχι η φετινή και η συνέπεια μιας ομάδας σε αυτά που έχει υποσχεθεί και οφείλει να διευθετήσει.
6) ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΒΑΘΜΩΝ
Το Μάιο η ΕΠΟ θα κρίνει -εάν δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα και δεν υπάρχουν χρήματα- ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει τα κριτήρια για να πάρει αδειοδότηση. Σε αυτήν την περίπτωση δεν υποβιβάζεται, αλλά θα υποστεί τις κυρώσεις που προαναφέραμε. Ταυτόχρονα, όμως, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να διευθετεί τις οφειλές του προς τους αθλητές-προπονητές, καθώς εάν δεν το κάνει -όταν υπάρξει τελεσίδικη απόφαση και καταφτάσουν από τη FIFA στην ΕΠΟ τα... φιρμάνια- θα βρίσκεται μπροστά στην απειλή τιμωρίας αφαίρεσης βαθμών!
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: