Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Εξαφάνισε κάθε απόπειρα αντεπίθεσης!!

Το αδιαφιλονίκητο φαβορί του ζευγαριού επιβεβαίωσε τη διαφορά κλάσης, κερδίζοντας εύκολα την ευχάριστη έκπληξη του θεσμού. Ο έμπειρος Μουρίνιο δεν υποτίμησε τον ΑΠΟΕΛ, δεν επέτρεψε αμετροεπή επιθετικότητα στους ποδοσφαιριστές του και δεν έδωσε την ευκαιρία στους γηπεδούχους να «χτυπήσουν στην κόντρα». Διαβάστε μια διαφορετική ανάλυση για το ΑΠΟΕΛ-Ρεάλ.
Εξαφάνισε κάθε απόπειρα αντεπίθεσης
Οι Κύπριοι έχουν, πλέον, χάσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού καθώς τα παθήματα των προηγούμενων αντιπάλων τους έχουν διδακτικό χαρακτήρα για τους επόμενους.
Η αναμέτρηση είχε την αναμενόμενη εξέλιξη και αποτέλεσε την τελευταία «χρυσή παράσταση» του ΑΠΟΕΛ μπροστά στο κοινό του. Η πορεία του ΑΠΟΕΛ ήταν ήδη απίστευτα επιτυχημένη τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό. Άλλωστε ο Δαϋίδ νίκησε τον Γολιάθ και έπειτα στέφθηκε βασιλιάς. Δεν του ζήτησαν να αντιμετωπίσει και τον Darth Vader…
Η συντηρητική (λογική) τακτική του Γιοβάνοβιτς
Ο προπονητής του ΑΠΟΕΛ παράταξε εξαιρετικά αμυντικογενές 4-4-2 με τα εξής χαρακτηριστικά:
  • οπισθοχωρημένες γραμμές, βάθος στην άμυνα
  • πολύ μικρό πλάτος στις πτέρυγες και καμία προώθηση των μπακ
  • διπλή ζώνη άμυνας στα 2/5 του γηπέδου και συνοχή μεταξύ των γραμμών
  • συμμετοχή των εξτρέμ στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας, παίζοντας ρόλο «βοηθητικών μπακ»
  • οπισθοχώρηση του Τρισκόφσκι και ουσιαστικά μετατροπή σε 4-51 ή 5-4-1
Ο Γιοβάνοβιτς επεδίωξε να μειώσει το χώρο δράσης των αντιπάλων, στοχεύοντας στη δημιουργία υπεραριθμίας στο κέντρο και καταστάσεις «δύο εναντίον ενός» στον κάτοχο της μπάλας. Έδωσε, επίσης, ιδιαίτερη έμφαση στο μαρκάρισμα του Ρονάλντο χωρίς τη μπάλα καθώς θεώρησε σημαντικό να ελαχιστοποιηθούν οι φάσεις που θα καταστεί αποδέκτης αυτής.
Η αμυντικογενής φιλοσοφία των γηπεδούχων είναι ιδιαίτερα απαιτητική καθώς η ορθή της εφαρμογή επιτάσσει συνεχές τρέξιμο, έμφαση στις προσωπικές μονομαχίες, τακτική αυτοσυγκέντρωση και οδηγεί, μοιραία, σε αυξημένη καταπόνηση. Οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς έτρεξαν 3χλμ περισσότερα από τους φιλοξενούμενους και πέτυχαν το «μπλοκάρισμα» της επιθετικής τους λειτουργίας μέχρι το 70ο λεπτό. Ωστόσο, ήταν ανέφικτο να συνεχίζουν την υπερπροσπάθεια μέχρι το τέλος και κατέρρευσαν σωματικά και ψυχολογικά μετά το 1-0.
Η στατιστική εικόνα του ΑΠΟΕΛ, ανά ημίχρονο
Η στατιστική εικόνα του ΑΠΟΕΛ, ανά ημίχρονο
Σχόλιο: Όπως ήταν αναμενόμενο, το ΑΠΟΕΛ προσπάθησε να καλύψει τη διαφορά ποιότητας με την εξάντληση των σωματικών δυνατοτήτων και την ομαδικότητα. Η ανασταλτική υπερπροσπάθεια χρίζει συγχαρητηρίων, αλλά η παντελής απουσία επιθετικού πλάνου (0 σουτ) στέρησε το δικαίωμα στο όνειρο.
Απεικόνιση της αμυντικής αντίδρασης του ΑΠΟΕΛ, όταν δεχόταν σέντρες από τα πλάγια. Ο χαφ Μοράις (συνήθως) γινόταν ο 5ος αμυντικός και ο Τσισκόφκσι γινόταν χαφ. Η διάταξη αυτή που μοιάζει τελικά με 5-4-1, έκλεινε τους χώρους στην αδύναμη πλευρά (είτε του Ρονάλντο είτε του Μπενζεμά), αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα που έχει η "στενή" διάταξη στην άμυνα και είχε αριθμητική υπεροπλία μέσα στη περιοχή.
Απεικόνιση της αμυντικής αντίδρασης του ΑΠΟΕΛ, όταν δεχόταν σέντρες από τα πλάγια. Ο χαφ Μοράις (συνήθως) γινόταν ο 5ος αμυντικός και ο Τσισκόφκσι γινόταν χαφ. Η διάταξη αυτή που μοιάζει τελικά με 5-4-1, έκλεινε τους χώρους στην αδύναμη πλευρά (είτε του Ρονάλντο είτε του Μπενζεμά), αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα που έχει η "στενή" διάταξη στην άμυνα και είχε αριθμητική υπεροπλία μέσα στη περιοχή.
Η ρεαλιστική τακτική του Μουρίνιο
Ο Πορτογάλος επεδίωξε να «καθαρίσει» την πρόκριση από το πρώτο παιχνίδι, χρησιμοποιώντας όλους τους διαθέσιμους αστέρες στη βασική 11αδα. Η εξαιρετική αμυντική γραμμή της Ρεάλ, με τον ταχύτατο Ράμος σε ρόλο στόπερ, εξαφάνισε κάθε περίπτωση αντεπίθεσης του ΑΠΟΕΛ. Έτσι η σωματική και ψυχολογική κούραση των Κυπρίων από ένα παιχνίδι που εξελισσόταν έξω και πλάγια από την περιοχή του, μοιραία οδήγησε στην επίτευξη του πρώτου γκολ από τη Ρεάλ, που ουσιαστικά διέλυσε κάθε ελπίδα του ΑΠΟΕΛ.
Ο Μουρίνιο αναλυτικότερα παρέταξε ψηλά τις γραμμές του και χρησιμοποίησε επιθετικογενές σύστημα με έμφαση:
  • στο ποδόσφαιρο κατοχής με έλεγχο του ρυθμού (70% – 30% κατοχή μπάλας)
  • στο short passing game
  • στις συχνές εναλλαγές θέσεων μεταξύ των επιτελικών στον άξονα
  • στην πίεση στα 4/5 του γηπέδου
  • στις σέντρες από το ύψος της περιοχής
Ποιοτική ανάλυση των σουτ της Ρεάλ, ανά ημίχρονο
Ποιοτική ανάλυση των σουτ της Ρεάλ, ανά ημίχρονο
Η βασίλισσα δεν υποτίμησε τον ΑΠΟΕΛ και παρουσίασε σοβαρό αγωνιστικό προφίλ, παρά τη διαφορά δυναμικότητας σε όλα τα επίπεδα. Οι ‘μερένγκες’ δεν επέδειξαν συμπεριφορά star και έκαναν ελάχιστες «περιττές» ενέργειες εντυπωσιασμού καθώς πρωταρχικός στόχος ήταν η πιστή τήρηση της τακτικής του Πορτογάλου.
Σχόλιο: Η σοβαρότητα ακόμα και σε παιχνίδια απέναντι σε υποδεέστερους αντιπάλους αποδεικνύει ότι έχει μετατραπεί από «ομάδα βεντετών» σε «ομάδα του προπονητή». Οι ενέργειες των παικτών είναι «ελεγχόμενες», ενώ η πειθαρχία αποτελεί αξιοσημείωτο παράγοντα και έχει συμβάλλει στην επιτυχημένη πορεία της βασίλισσας.

Η στατιστική εικόνα της Ρεάλ, ανά ημίχρονο
Η στατιστική εικόνα της Ρεάλ, ανά ημίχρονο

Οι αλλαγές καθόρισαν την εξέλιξη του αγώνα
Στόχος του Μουρίνιο ήταν να κυριαρχήσει στον αγωνιστικό χώρο, να κουράσει τον αντίπαλο, να τον ωθήσει σε αύξηση της συχνότητας των λαθών του και να τον «τελειώσει» μετά το 70ο λεπτό. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφάσισε να φρεσκάρει την ομάδα του προβαίνοντας στις ακόλουθες αλλαγές:
  • Κακά: για να βελτιώσει την ποιότητα των μεταβιβάσεων και να συμβάλλει στην αύξηση της επιθετικότητας
  • Μαρσέλο: για να παίξει ρόλο full-back με απολύτως επιθετικογενή προσανατολισμό και εντολή για overlap
Η διαφορά στο χώρο που κινήθηκε ο Κοεντράο (πάνω) και ο Μαρσέλο (κάτω)
Η διαφορά στο χώρο που κινήθηκε ο Κοεντράο (πάνω) και ο Μαρσέλο (κάτω)
Η διπλή αλλαγή κατέστησε ταχύτερη την ανάπτυξη της Ρεάλ, αύξησε περαιτέρω την πίεση στα καρέ του ΑΠΟΕΛ και συνέβαλλε στην επίτευξη του πρώτου τέρματος. Η αριθμητική υπεροχή των φιλοξενούμενων στα καρέ του Χιώτη αξιοποιήθηκε από την ποιότητα του Κακά και τις προωθήσεις του Μαρσέλο, ολοκληρώνοντας με απόλυτη επιτυχία το πλάνο του Μουρίνιο.
Σχόλιο: Η ενεργή συμμετοχή των αλλαγών του Πορτογάλου στην επίτευξη των τερμάτων αλλά και η γενικότερη παρουσία τους στον αγωνιστικό χώρο αποδεικνύει την ορθότητα της απόφασης του προπονητή για τη χρησιμοποίησή τους.
Συμπέρασμα
Η κατάρρευση της ομάδας μετά το 0-1 ήταν φυσικό επακόλουθο της έντονης σωματικής κόπωσης και ψυχολογικής καταπόνησης. Ωστόσο, η αγωνιστική συμπεριφορά των γηπεδούχων μέχρι το 70ο λεπτό αποδεικνύει ότι ο Γιοβάνοβιτς έχει δημιουργήσει ένα σύνολο με σαφή ποδοσφαιρική ταυτότητα, αξιομνημόνευτη ομοιογένεια και καταπληκτική αίσθηση της ομαδικότητας. Αξίζουν, επομένως, συγχαρητήρια στον ΑΠΟΕΛ για τις στιγμές που χάρισε σε όλους τους φιλάθλους καθώς και για το μήνυμα που στέλνει στις ελληνικές ομάδες: ότι αν αλλάξουν την κενόδοξη νοοτροπία του ανούσιου εντυπωσιασμού και επενδύσουν στη μετριοπάθεια και τις value for money επιλογές μπορούν να πετύχουν το φαινομενικά ακατόρθωτο.

πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: