Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

«Μήπως να παίξουν τώρα οι Έλληνες»;

«Μήπως να παίξουν τώρα οι Έλληνες»;
Τα θετικά που μπορεί να αντλήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο από την οικονομική κρίση υπογράμμισε ο Θανάσης Μακρυνιώτης.

Μιλώντας στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6, ο νομικός σύμβουλος του ΠΣΑΠ, στάθηκε στο ρόλο που έπαιξαν οι υπερβολές του παρελθόντος, ώστε οι ομάδες να αποδεικνύονται ασυνεπείς απέναντι στους παίκτες.

Αφού χαρακτήρισε, λοιπόν, «ψευδαίσθηση» ότι έχουν αποπληρωθεί πλήρως όταν υπογράφουν για τις αδειοδοτήσεις, αναρωτήθηκε μήπως είναι ώρα οι ομάδες να στραφούν περισσότερο πλέον στους Έλληνες.


Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Μακρυνιώτης

Για τα οικονομικά προβλήματα στο χώρο των ποδοσφαιριστών: «Όλος ο εργασιακός χώρος στην πατρίδα μας είναι θερμός. Πόσω μάλλον των ποδοσφαιριστών που είναι ιδιαίτερος και διανύει χαλεπούς καιρούς. Η ευμάρεια των τελευταίων ετών -και στο χώρο του ποδοσφαίρου- αλλά και η υπερβολή είχε δημιουργήσει μια ανοχή, μια παθητικότητα όλων και πλέον οι μεταβολές μας φαίνονται ακόμα πιο βίαιες.

Εδώ και πολλούς μήνες οι κάτω κατηγορίες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Υπάρχουν συμβόλαια με τους παίκτες απλήρωτους 7-8 μήνες. Και όχι μεγάλα, αλλά με μικρές αποδοχές. Είδαμε, δε και αντιδράσεις σε μεγάλες ομάδες, όπως στον ΠΑΟΚ, τον Άρη, την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό. Με εξαίρεση τον Ολυμπιακό, όλοι οι άλλοι έχουν πρόβλημα. Είναι λογικό να δημιουργείται ανησυχία και ανασφάλεια στους παίκτες»
.

Για τους διακανονισμούς που ζητούνται να υπογραφούν από τους παίκτες: «Είναι λεπτό θέμα αυτό. Πρέπει να μιλάμε με τη γλώσσα της αλήθειας. Θίγεται ένα θέμα με τις υπογραφές των αναγκαίων δηλώσεων. Δεν πιστεύω να διανοείται κανείς ότι ενόψει αδειοδότησης κάποιας ομάδας όλες οι οφειλές είναι ξαφνικά εξοφληθείσες. Αυτό είναι ψευδαίσθηση.

Από ‘κει και πέρα, κάθε παίκτης είναι ξεχωριστή προσωπικότητα και κρίνει πως θα ενεργήσει. Αν προστρέξει στον σύνδεσμο -που είναι πάντα ανοιχτός σε όλους- μπορεί να τον συμβουλέψει. Είναι δικό του θέμα, όμως, πώς θα το χειριστεί και αναλαμβάνει τον προσωπικό του κίνδυνο. Προσωπικά, πάντως, θεωρώ ότι είναι άκρως ριψοκίνδυνο κάποιος να υπογράψει ότι έχει εξοφληθεί, ενώ αυτό δεν έχει γίνει. Υπάρχουν, βέβαια, οι συμφωνίες κυρίων, αλλά αυτό δεν είναι ασφαλές»
.

Για το αν ελπίζει σε βελτίωση της κατάστασης: «Αν πούμε ότι δεν υπάρχει λύση, θα φτάσουμε στον μηδενισμό και δεν θα μπορούμε να δούμε την επόμενη μέρα. Δεν θα χαθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μέσα από το πρόβλημα, όμως, μπορεί να βγουν και καλά. Μήπως είναι ευκαιρία, λοιπόν, οι ομάδες να σκύψουν στον Έλληνα παίκτη, στις ακαδημίες; Να βρεθούν ταλέντα- κάτι που φωνάζει καιρό ο ΠΣΑΠ.

Το ποδόσφαιρο είναι ιδιαίτερος χώρος και δεν μπορεί να ισχύει τόσο ελεύθερη διακίνηση ξένων παικτών. Έχουμε το φαινόμενο ενδεκάδων με έναν ή κανέναν Έλληνα παίκτη. Ούτε οικονομικά, ούτε συναισθηματικά μπορεί να αντέξει πλέον αυτό μια ομάδα. Ξαναλέω, λοιπόν: Μήπως είναι ώρα να κοιτάξουμε τον Έλληνα ποδοσφαιριστή, τις ακαδημίες και το πώς θα ωφελήσουμε ταυτόχρονα και την Εθνική ομάδας».


Για τη λύση που προτείνει: «Με όλες τις ιδιότητες που είχα μέχρι σήμερα -κι έχοντας δει δεκάδες συμβόλαια, μπορώ να πω ότι υπάρχουν πολλά τέτοια που από τη μέρα που καταρτίζονται, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν θα τηρηθούν. Πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες αδειοδότησης, να αλλάξει το σύστημα εκ βάθρων για να μπορέσει να βελτιωθεί η κατάσταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: