Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Η τραγωδία του Οσιμ και του Σαμπανάτζοβιτς (video)

Η τραγωδία του Οσιμ και του Σαμπανάτζοβιτς (video)
H στήλη "Βραδιές Κυπέλλων Ευρώπης" γυρίζει στο 1985, τότε που η Ζελέζνιτσαρ έφτασε μια ανάσα από τον τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
Η βοσνιακή ομάδα, τότε ως γιουγκοσλαβική, είχε προπονητή τον Ιβιτσα Οσιμ (λίγα χρόνια μετά ήρθε στον Παναθηναϊκό) και άσους τον Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς (το 1992 στην ΑΕΚ) και τον Εντιν Μπάχτιτς (αργότερα στον Αρη). Απέκλεισε στα πέναλτι τη Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ και στα ημιτελικά έπεσε πάνω στη μαγυάρικη Βιντεότον. Στις 10/4/1985, έχασε 3-1 στην Ουγγαρία, αλλά στο Σαράγιεβο, άγγιξε την πρόκριση στις 25 Απριλίου. O "Φίτσο" Μπάχτιτς άνοιξε το σκορ στο 5' και στο 75' ο Τσούριτς έκανε το 2-0 και η πρόκριση στον τελικό κόντρα στη μεγάλη Ρεάλ, ήταν σχεδόν σίγουρη. Σχεδόν, γιατί στο 89' ο Τσούχαϊ εκμεταλλεύθηκε απίστευτη τρύπα στην άμυνα των "σιδηροδρομικών" και μείωσε σε 2-1. Η Βιντεότον πέρασε στον τελικό όπου έχασε το ΟΥΕΦΑ από τους Μαδριλένους με 0-3 και 1-0.

Βασικός τότε με τους Μαγυάρους ο Γιόσεφ Σάμπο που την επόμενη χρονιά ήρθε στην Ελλάδα για τον Ηρακλή ενώ μέτα έπαιξε για λίγο και στην Καλαμαριά.

Για την ιστορία, τόσο ο σκόρερ της πρόκρισης, Γιόζεφ Τσούχαϊ όσο και ο Λάσλο Ντιστλ βρέθηκαν αντίπαλοι του ΠΑΟ το 1988 ως παίκτης της Χόνβεντ (αποκλείστηκαν με 5-2, 1-5) ενώ ο Ντιστλ έπαιξε και με τη Μπριζ κόντρα στον ΠΑΟ το 1994 (προκρίθηκε με 1-0, 0-0).

Σήμερα, στον πάγκο της Βιντεότον κάθεται επίσης ένας πρώην "πράσινος", ο Πορτογάλος Πάουλο Σόουζα και στο ρόστερ της είναι και ο Ελληνας Βασίλης Αποστολόπουλος.

Στην τεχνική ηγεσία της "Ζέλιο" σήμερα είναι ο γιός του Οσιμ, ο Αμάρ, ενώ παίκτης και ο Σεμίρ Κέρλα που πέρασε για λίγο από τον Πανσερραϊκό.

Και για τι δυο ομάδες, εκείνη η χρονιά ήταν η τελευταία που κατάφεραν κάτι σημαντικό στην Ευρώπη...

24/4/1985
ΖΕΛΕΖΝΙΤΣΑΡ-ΒΙΝΤΕΟΤΟΝ 2-1












10/4/1985
ΒΙΝΤΕΟΤΟΝ-ΖΕΛΕΖΝΙΤΣΑΡ 3-1




πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: