Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

"Μην δίνετε το χέρι, θα κολλήσετε"!

Οι Αγγλοι συστήνουν στους αθλητές τους να κόψουν τις ...χειραψίες για να μην ...κολλήσουν μικρόβια στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αντιδράσεις και ...τούμπα!
"Μην δίνετε το χέρι, θα κολλήσετε"!
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ενώνουν τους λαούς και τα έθνη… Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης και συντροφικότητας ανάμεσα στους πολίτες ανά την υφήλιο… Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δημιουργούν φιλίες και σχέσεις ζωής ανάμεσα στους αθλητές… Αρκεί να μην φέρουν… μικρόβια!
Μια είδηση τουλάχιστον… ανατριχιαστική είδε το φως της δημοσιότητας μέσω των βρετανικών ΜΜΕ και προκάλεσε αίσθηση, τόσο στην Αγγλία όσο και σε όλο τον κόσμο, λίγους μόνο μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων…
Συγκεκριμένα, λοιπόν, η Βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή φοβάται τόσο πολύ μήπως οι αθλητές της προσβληθούν από μικρόβια και χάσουν αγώνες που προχώρησε σε οδηγία σύμφωνα με την οποία καλεί τους Αγγλους συμμετέχοντες στους Ολυμπιακούς να… αποφεύγουν τις χειραψίες με συναθλητές τους!!!
Καλά διαβάσατε… Στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση, η οποία θεωρητικά πρεσβεύει τα μέγιστα ήθη της ανθρωπότητας, οι Αγγλοι προχωρούν σε μια ανείπωτη και ρατσιστική κίνηση, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.
«Δεν είναι κακό να... κοπούν οι χειραψίες»
Δηλώσεις για το ζήτημα, προκειμένου φυσικά να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, έκανε ο προϊστάμενος του ιατρικού τιμ της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Ιαν ΜακΓκάρντι: «Η ασθένεια είναι η μέγιστη απειλή για τις επιδόσεις των αθλητών στο αρκετά εχθρικό περιβάλλον του Ολυμπιακού Χωριού».
Και όταν μάλιστα ρωτήθηκε εάν προτείνει οι αθλητές να μην κάνουν καν χειραψίες με συναθλητές τους ή άλλα μέλη αποστολών, τόνισε: «Εάν υπάρχει λόγος, ναι. Θεωρώ ότι δεν είναι και τόσο κακό να παίρνεις τα μέτρα σου. Το δύσκολο θα είναι για κάποιον να βρεθεί στην υποδοχή και να πρέπει να χαιρετήσει 20 ανθρώπους που δεν έχει δει ποτέ στην ζωή του και θα κληθεί να τους σφίξει το χέρι»…
«Ολα τα μικρόβια στα χέρια»
Κάπως έτσι, λοιπόν, δίχως ντροπή, ο chief του ιατρικού τιμ των Αγγλων σύνεστησε «προσοχή»… Οσο για την γενικότερη οδηγία της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, συμβουλεύει τους αθλητές να πλένουν τακτικά τα χέρια τους και να χρησιμοποιούν αντιβακτηριακό αφρό για απολύμανση.
Να επισημάνουμε πως τα παραπάνω δεν αποτελούν μια απλή προτροπή από έναν «υπερβολικό» γιατρό… Ο υπεύθυνος της ποδηλατικής ομάδας, Ντέιβ Μπρέιλσφορντ όπως και ο διευθυντής της BOA (σ.σ British Olympic Association) σερ Κλάιβ Γούντγιαρντ είναι μεταξύ αυτών που προτείνουν την χρήση αντιβακτηριακών σπρέι, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης ιώσεων στους αθλητές και το υπόλοιπο προσωπικό.
«Ουσιαστικά μιλάμε για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εξάπλωσης ασθενειών και την βελτιστοποίηση των συνθηκών. Όλα προέρχονται από τα μικρόβια στα χέρια, όλα ξεκινούν από την υγιεινή των χεριών».
Αντιδράσεις και… τούμπα
Οι… σοκαριστικές δηλώσεις του γιατρού της βρετανικής ομάδας δεν άργησαν να φέρουν αντιδράσεις, για να υποχρεώσουν τελικά την BOA να ανασκευάσει με… κάθε τρόπο, ακόμη και μέσω… twitter.
Από τα πρώτα σχόλια… δυσαρέσκειας ήταν αυτό της Λιζ Γουάιζ, της επιτροπής «DeBrett», η οποία αφορά στην διατήρηση του… εθιμοτυπικού της Αγγλίας. «Η χειραψία αποτελεί τον καθιερωμένο αγγλικό χαιρετισμό», είπε αρχικά για να συμπληρώσει: «Είναι λυπηρό οι άνθρωποι να ανησυχούν μήπως κολλήσουν αρρώστιες από την χειραψία».
Από την πλευρά του, ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Πεκίνου, Ζακ Πουρκέις έγραψε στο twitter: «Λίγο το νόημα εκτός κι αν πρέπει να τρέχεις γύρω - γύρω με το απολυμαντικό στα χέρια για κάθε επιφάνεια που ακουμπάς».
ΗΠΑ: «Εμείς δίνουμε το χέρι σε όλους»
Παράλληλα, οι Αγγλοι πήραν «πληρωμένη» απάντηση από τους Αμερικανούς: «Εμείς ενθαρρύνουμε πάντοτε τους αθλητές μας να καθοδηγούνται από το Ολυμπιακό πνεύμα, όχι μόνο να χαιρετούν αλλά να δημιουργούν σχέσεις με τους άλλους αθλητές οσο το δυνατόν περισσότερων εθνικοτήτων».
Επειτα από όλα αυτά, η Βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή αναγκάστηκε να ανασκευάσει λέγοντας χαρακτηριστικά μέχρι και στο twitter: «Για να ξεκαθαρίσουμε: δώστε τα χέρια, χρησιμοποιήστε αφρό χεριών, πλύνετε τα χέρια σας, μειώστε τον κίνδυνο να κολλήσετε κάτι. Είναι απλή λογική»…
«Απλή λογική», πάντως δεν θα το έλεγες… Μάλλον ρατσιστική λογική άλλων εποχών και περιόδων της βρετανικής ιστορίας και κουλτούρας.
Πηγή: Sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: