Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

"Μπακάλικο η ΓΓΑ!"

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής, ο οποίος μίλησε για μια σειρά από προβλήματα που ταλαιπωρούν το σύνολο του στίβου και του αθλητισμού γενικότερα.
"Μπακάλικο η ΓΓΑ!"
Στη διάρκεια της, αναφέρθηκε στην απόφαση του ΣΕΓΑΣ να προχωρήσει σε αναστολή αγωνιστικών δραστηριοτήτων, στα 4 εκ. ευρώ που κόπηκαν τα τελευταία χρόνια από τον προυπολογισμό του ΣΕΓΑΣ, αλλά και στις αθλητικές εγκαταστάσεις.
«Εκτιμήσαμε πως κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν ήταν δυνατό να συνεχιστεί η πορεία μας σε επίπεδο αγώνων. Το 2010 δεν δόθηκε έκτακτο κονδύλι. Κάναμε αναγκαστικές περικοπές προκειμένου να ανταπεξέλθουμε με τα χρήματα που είχαμε. Οπως εμφανίστηκαν από τα στοιχεία της ΓΓΑ, όταν κόπηκαν τα αναδρομικά διαπιστώσαμε πως δεν είχαν γίνει αναλογικά οι περικοπές. Υπάρχουν ομοσπονδίες που δεν έχουν υποστεί την ελάχιστη μείωση.
Η ΓΓΑ προ ημερών ανακοίνωσε τον προϋπολογισμό, όπου μένει κενό το 1.900.000 από τον προϋπολογισμό του 2010 και υπάρχει περικοπή 1 εκατομμυρίου σε σχέση με το 2011. Από το 2010 έως το 2012 ο ΣΕΓΑΣ έχει υποστεί περικοπή που φτάνει τα 4 εκ. ευρώ. Όπως προκύπτει και όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο γγΑ δεν υπάρχουν κριτήρια στις περικοπές των επιχορηγήσεων», είπε ο κ Σεβαστής και εξήγησε την απόφαση που πήρε το διοικητικό συμβούλιο. «Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΓΑΣ δε πάρθηκε για να πιέσουμε ή να εκβιάσουμε, είναι το αδιέξοδο που δε μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε τους αγώνας. Οι ομοσπονδιακοί προπονητές είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Ιούνιο. Στις πληρωμές των αθλητών δεν έχουμε κενό και αυτό χάρη στα χρήματα της Ολυμπιακής προετοιμασίας.
Από την άλλη υπάρχει και πρόβλημα ροής των χρημάτων. Μέσα στο 2012 έχουμε πάρει έναντι μόλις 400.000 ευρώ που δεν φτάνουν ούτε για τους μισθούς των υπαλλήλων και του υγειονομικού προσωπικού. Στα 15 χρόνια που βρίσκομαι στην ομοσπονδία είναι η πρώτη φορά που η κατάσταση έχει φτάσει σε αυτό το σημείο. Όλα τα χρόνια περιορίζαμε δαπάνες. Το 2011 πήγαμε σε ένα ακόμη πρόγραμμα περικοπών, όπως και το 2012 με περικοπή χρημάτων σε υπαλλήλους, αθλητές και προπονητές. Προσπαθούμε να προσαρμοστούμε γιατί βλέπουμε πως η κατάσταση στην κοινωνία είναι γενικώς δύσκολη, αλλά περιμέναμε ίση μεταχείριση. Βλέπουμε ότι υπάρχει επιλεκτική και αδιαφανής πολιτική από την ΓΓΑ, που δεν υπακούει στο δίκαιο».
Στα χρήματα που θα λάβει ο ΣΕΓΑΣ το 2012 περιλαμβάνονται και οφειλές της ΓΓΑ προς το ΣΕΓΑΣ, από τη συντήρηση του κλειστού της Παιανίας, όπως επίσης και οφειλές της ΓΓΑ προς τρίτους. Αυτό σημαίνει πως στη διάρκεια του 2012 τα χρήματα που θα έχει να διαχειριστεί η ομοσπονδία είναι λογότερα από το ποσό των 6.500.000 ευρώ, όπου ανακοινώθηκαν ως επιχορήγηση.
«Ακόμη κι αν δεν κάναμε αναστολή αγωνιστικών δραστηριοτήτων δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε αγώνες. Χρωστάμε χρήματα στις Ενώσεις και στα σωματεία από τους περσινούς αγώνες. Δε θέλουμε να θεωρηθεί ότι η κίνηση μας είναι εκβιαστική. Λόγω των οφειλών προς τους προμηθευτές δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς που κάνουμε για το φετινό Κλασικό Μαραθώνιο», κατέληξε.
«Ο Αγιος Κοσμάς δεν πρέπει να χαθεί»
Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ παρέθεσε για μια ακόμη φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς επίσης και τις κινήσεις που έχει κάνει κατά καιρούς η ομοσπονδία προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση στους ξενώνες του Αγίου Κοσμά. «Ολο το χειμώνα ΟΑΚΑ και Άγιος Κοσμάς δεν είχαν θέρμανση. Το κλειστό της Παιανίας δεν άνοιξε ποτέ, καθώς έγιναν σοβαρές κλοπές και υπήρχε πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση του. Με το θέμα του Αγίου Κοσμά έχουμε ασχοληθεί επανειλημμένως. Με έγγραφα προς τις διοικήσεις έχουμε ζητήσει να υπάρξει μέριμνα στο θέμα της καθαριότητας και της ασφάλειας. Επίσης έχουμε ζητήσει να φύγουν από τις εγκαταστάσεις αθλητές που δεν δικαιούνται να μένουν πια εκεί. Η ΓΓΑ οφείλει να κάνει στοχευόμενες παρεμβάσεις προς την Κυβέρνηση προκειμένου να δίνονται λύσεις, που δεν έχουν μεγάλο κόστος. Ο ΣΕΓΑΣ στην αρχή της σεζόν πλήρωσε, προκειμένου να φτιαχτεί ένας μετασχηματιστής ώστε να υπάρχει θέρμανση στον Αγιο Κοσμά», είπε ο Σεβαστής.
Συγκεκριμένη είναι η θέση του ΣΕΓΑΣ και στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την ενδεχόμενη πώληση των εκτάσεων του ελληνικού σε ξένο επενδυτή. «Ο κ. Μπιτσαξής θα έπρεπε να μας είχε καλέσει , όλους όσοι εμπλεκόμαστε στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, ώστε να βρεθεί μια λύση ανάλογα και με τις ανάγκες κάθε ομοσπονδίας. Όχι να λέει σε "πηγαδάκια" πως ο Αγιος Κοσμάς κλείνει και οι εγκαταστάσεις θα μεταφερθούν στο Μαρκόπουλο. Ο Αγιος Κοσμάς δεν πρέπει να χαθεί, όπως χάθηκε το Καραϊσκάκης, όπου μας εξαπάτησαν. Ας μπει ρήτρα στον ξένο επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει το κόστος της αντικατάστασης των εγκαταστάσεων. Επίσης η πολιτεία πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με τον εξοπλισμό των σταδίων. Σε λίγο δε θα έχουμε αθλητές, διότι δεν θα υπάρχουν όργανα.
Όπως διαπιστώνεται δεν είναι μόνο το οικονομικό, αλλά όλο το τοπίο που μας δημιουργεί το αδιέξοδο. Είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε δραστικές αποφάσεις».
Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει πρόθεση από την διοίκηση να παραιτηθεί, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, απάντησε: «Εχουμε υποχρέωση να μείνουμε. Αυτή τη στιγμή δίνουμε μια μάχη για να γίνει κάτι στον αθλητισμό».
Παράλληλα ο πρόεδρος της αρχαιότερης ομοσπονδίας ενημέρωσε πως το πρωί της Τετάρτης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος του άφησε την εντύπωση πως θα γίνει προσπάθεια να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα. «Εάν δεν υπάρξει λύση θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας, ακόμη και με μη συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες, ωστόσο το τελευταίο πράγμα που θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε είναι να διακόψουμε την προετοιμασία των αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Εκτός πια αν τα πράγματα εξελιχθούν τόσο άσχημα», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με το πώς θα αντιδράσει η ομοσπονδία σε περίπτωση που και φέτος γίνει περικοπή στα εγκεκριμένα χρήματα, είπε: «Ε τότε εκεί δε θα έχουμε άλλη επιλογή, από το να πούμε στο τέλος της σεζόν ...χαιρετίσματα. Δεν μπορεί να κλείσει ο ΣΕΓΑΣ, δεν μπορεί να συμβεί αυτό. Δεν περιμένουμε θαύματα όμως έχουμε μια ελπίδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: