Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Messi vs Ronaldo!!

Στην πρίζα είναι όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης για το ντέρμπι των ντέρμπι Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης. Και τα μάτια, βέβαια, θα είναι καρφωμένα, ως συνήθως, σε Μέσι – Ρονάλντο. Αυτοί είναι οι σταρ! Ο Βασίλης Γαλούπης γράφει.
Messi vs Ronaldo!
Παικταράδες και οι δύο! Μπαλαδόροι, με φοβερή έκρηξη και ηγέτες των ομάδων τους. Και, βέβαια, είναι θέμα γούστου ποιόν προτιμά ο κάθε ποδοσφαιρόφιλος.
Το συγκεκριμένο ντέρμπι, όμως, πέφτει ανάμεσα και στους κρίσιμους ημιτελικούς τσάμπιονς λιγκ. Να, λοιπόν, μια καλή ευκαιρία για να βάλουμε στην «ζυγαριά» τους δυο παίκτες με «φρέσκα» συγκριτικά στοιχεία.
Και θα τους δούμε, μάλιστα, από μια άλλη σκοπιά. Θα κοιτάξουμε, δηλαδή, το θέμα των αντοχών τους στο γήπεδο και των χιλιομέτρων που διανύουν.
Όσο μπορεί, βέβαια, κανείς να βγάλει συμπέρασμα από τους… ξερούς αριθμούς που δίνει στα στατιστικά της η ΟΥΕΦΑ. Το ότι, δηλαδή, κάποιος τρέχει περισσότερο από έναν άλλον, δεν είναι κάτι που από μόνο του μπορεί να πει και πολλά πράγματα. Δεν είναι μόνο ΠΟΣΟ τρέχεις, αλλά και ΠΩΣ, όπως και το ΓΙΑΤΙ (αυτή είναι μια κουβέντα που θα την κάνουμε πιο αναλυτικά κάποια άλλη στιγμή).
Με 10 ο Ρονάλντο, με 8 ο Αργεντίνος
Ο μέσος όρος χιλιομέτρων στα τελευταία τσάμπιονς λιγκ είναι περίπου 10.5-11 χλμ. για κάθε ποδοσφαιριστή. Στην φετινή διοργάνωση, σύμφωνα με τα στοιχεία από την ΟΥΕΦΑ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει 10.2 χλμ. ανά ματς και ο Μέσι 8.2 χλμ.!
Μπορεί σε κάποιους να προκαλέσει εντύπωση ότι ο Πορτογάλος διανύει δυο ολόκληρα χιλιόμετρα παραπάνω από τον Αργεντίνο, αλλά όπως είπαμε το ποδόσφαιρο δεν είναι π.χ. στίβος για να μετριούνται όλα με την μεζούρα και το χρονόμετρο. Είναι και τι δουλειά κάνει ο καθένας στο γήπεδο από άποψη θέσης και τακτικής.
Δεν σπαταλάει
Αυτό σημαίνει ότι η τακτική της Μπάρτσα με τις κοντινές πασίτσες, πολλές φορές σε μικρό χώρο, δεν υποχρεώνει τον Μέσι να κάνει περισσότερα τρεξίματα εκεί που κινείται (συνήθως στον άξονα). Επίσης, το γεγονός ότι απ’ όλους τους άλλους συμπαίκτες του τρέχει σχεδόν πάντα λιγότερο μπορεί να σημαίνει ότι ο ίδιος ο Γκουαρντιόλα θέλει να «προστατέψει» τον ποδοσφαιριστή του από άσκοπα μέτρα, έτσι ώστε να διατηρεί την τρομερή εκρηκτικότητά του στα πρώτα μέτρα για μεγαλύτερο διάστημα.
Αξιοπρόσεκτο είναι ότι ο Μέσι δεν έχει μεγάλες διακυμάνσεις. Στα 90λεπτα που έχει αγωνιστεί φέτος στο τσάμπιονς λιγκ έχει κάνει από 7.5-8.8 χλμ. Σα να είναι όλα καλοζυγισμένα, τρόπος του λέγειν.
Ρομποτικά
Ακόμα πιο… ρομποτικά, όμως, φαίνεται να είναι τα χλμ. του πιο «αθλητικού» Κριστιάνο Ρονάλντο. Η διακύμανση είναι από 9.5-10.6, ενώ στα περισσότερα ματς κάνει 10-10.3. Σα να μετράει ακόμα και το κάθε βήμα, δηλαδή. Τρέξιμο «ακριβείας», θα μπορούσε να πεί κάποιος. Και, βέβαια, ο Μουρίνιο τον βάζει στα άκρα συνήθως, πράγμα που σημαίνει περισσότερες μεγάλες κούρσες για τον Ρονάλντο.
Να σημειώσω, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών στο τσάμπιονς λιγκ μπορεί να υπάρξει απόκλιση ακόμα και 3 χλμ. από αγώνα σε αγώνα, αφού παίζει ρόλο και η ιδιαιτερότητα του κάθε ματς (ρυθμός, αντίπαλος, κρισιμότητα, αν γίνεται αρχή ή προς το τέλος της σεζόν κλπ.).
Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει με Μέσι και, ειδικά, Κριστιάνο, που δείχνουν μια αξιοπρόσεχτη σταθερότητα, όσον αφορά τις δυνάμεις τους, έτσι τουλάχιστον όπως παρουσιάζονται από τα «μηχανάκια» της ΟΥΕΦΑ από την 1η αγωνιστική των ομίλων ως την περασμένη Τετάρτη. Δηλαδή, λίγες ώρες πριν το ντέρμπι της πριμέρα στο Καμπ Νου.
Ο πιο γρήγορος; Στα «μικρά» ο Μέσι, στα «μεγάλα» ο Κριστιάνο
Ποιος είναι πιο γρήγορος, όμως; Από σχετική έρευνα που έχει γίνει από το πανεπιστήμιο της Coruna στην Ισπανία με στόχευση συγκεκριμένα για τους δυο κορυφαίους παίκτες (μια πιο γενική έρευνα έχει γίνει παλιότερα από το Spiegel), διαπιστώθηκε ότι ο Μέσι αναπτύσσει ταχύτητα ως 20 χλμ. ανά ώρα στα πρώτα 5 μ. του σπριντ που κάνει, ενώ ο Κριστιάνο είναι λίγο πιο αργός, με 18 χλμ./ώρα. Έχει καλύτερο «ξεπέταγμα» ο Αργεντίνος.
Ο Πορτογάλος, όμως, είναι πιο γρήγορος όταν γίνεται πιο μεγάλο σπριντ. Στα 12-16 μ. απόσταση τρέχει με 30 χλμ./ώρα, ενώ ο Αργεντίνος με 28 χλμ./ώρα.
Όλα τα τρεξίματα στο φετινό τσάμπιονς λιγκ
Φάση Ομίλων
1η αγωνιστική
Μπαρτσελόνα – Μίλαν 2-2 (Μέσι 7.7)
Ντιναμό Ζάγκρεμπ – Ρεάλ 0-1 (Κριστιάνο 10.2)
2η αγωνιστική
Μπάτε – Μπαρτσελόνα 0-5 (Μέσι 8.8)
Ρεάλ – Άγιαξ 3-0 (Κριστιάνο 10.4)
3η αγωνιστική
Μπαρτσελόνα – Πλζέν 2-0 (Μέσι 7.5)
Ρεάλ – Λιόν 4-0 (Κριστιάνο 10.2)
4η αγωνιστική
Πλζέν – Μπαρτσελόνα 0-4 (Μέσι 8.4)
Λιόν – Ρεάλ 0-2 (Κριστιάνο 10.5)
5η αγωνιστική
Μίλαν – Μπαρτσελόνα 2-3 (Μέσι 8.4)
Ρεάλ – Ντιναμό Ζάγκρεμπ 6-2 (δεν αγωνίστηκε)
6η αγωνιστική
Μπαρτσελόνα – Μπάτε 4-0 (δεν αγωνίστηκε)
Άγιαξ – Ρεάλ 0-3 (δεν αγωνίστηκε)
Φάση «16»
Λεβερκούζεν – Μπαρτσελόνα 1-3 (Μέσι 8.7)
Μπαρτσελόνα – Λεβερκούζεν 7-1 (Μέσι 8.5)
ΤΣΣΚΑ – Ρεάλ 1-1 (Κριστιάνο 10.3)
Ρεάλ – ΤΣΣΚΑ 4-1 (Κριστιάνο 9.5)
Φάση «8»
Μίλαν – Μπαρτσελόνα 0-0 (Μέσι 7.7)
Μπαρτσελόνα – Μίλαν 3-1 (Μέσι 8.6)
ΑΠΟΕΛ – Ρεάλ 0-3 (Κριστιάνο 10.1)
Ρεάλ – ΑΠΟΕΛ 5-2 (Κριστιάνο 10)
Φάση «4»
Τσέλσι – Μπαρτσελόνα 1-0 (Μέσι 8.2)
Μπάγερν – Ρεάλ 2-1 (Κριστιάνο 10.6)
 

πηγή:gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: