Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Αντεπιθέσεις εναντίον target man!!

Ο πρώτος ημιτελικός του Europa League μεταξύ της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας και της Αθλέτικ Μπιλμπάο ανέδειξε νικητές τους Πορτογάλους, σε ένα παιχνίδι που εκτός από συγκλονιστική εξέλιξη είχε και έντονο τακτικό ενδιαφέρον. Διαβάστε την ανάλυση του ματς.
Αντεπιθέσεις εναντίον target man
Τόσο ο προπονητής της Σπόρτινγκ, Ζοάο Πίντο, όσο και ο προπονητής της Μπιλμπάο, Μαρσέλο Μπιέλσα, χρησιμοποιούν ένα 4-3-3 (μερικές φορές 4-2-3-1) με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και διαφορετικές οδηγίες στους ποδοσφαιριστές τους.
Δοθείσης της ευκαιρίας του χθεσινού ημιτελικού, θα αναλύσουμε το παιχνίδι αντεπιθέσεων του Πίντο με την διαρκή εκδήλωση επιθέσεων από τα πλάγια και την τακτική του Μπιέλσα με την χαρακτηριστική προσπάθεια της ομάδας του να τροφοδοτήσει το αστέρι της Μπιλμπάο, Φερνάντο Γιορέντε.
Σύγκριση θέσεων/ρόλων
Πλάγιοι μπακ
Με μια πρώτη ανάγνωση των παιχτών της Σπόρτινγκ, διαπιστώνει κανείς την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών της στις πλευρές. Οι δύο πλάγιοι μπακ των Πορτογάλων, Ινσούα (1,80) και Περέιρα (1,72), διαθέτουν ταχύτητα και εκρηκτικότητα. Συμμετείχαν ενεργά στην επιθετική ανάπτυξη της Σπόρτινγκ, είτε κάνοντας το overlap είτε πατώντας περιοχή όταν η μπάλα βρισκόταν στην αντίθετη πλευρά. Μάλιστα το πρώτο γκολ της Σπόρτινγκ (ισοφάριση 1-1) επετεύχθη από τον Ινσούα, ο οποίος είχε προωθηθεί και κατάφερε με κεφαλιά να εκμεταλλευτεί την σέντρα που έγινε από την δεξιά πλευρά.
Οι πλάγιοι μπακ της Μπιλμπάο, Ιραόλα και Ορτενέτσε, έχουν διαφορετικό ρόλο στην ομάδα τους. Με ύψος 1,82 (Ιραόλα) και 1,92 (Ορτενέτσε) προωθούνταν ελάχιστα και ειδικά ο δεύτερος σπάνια περνούσε την μεσαία γραμμή. Ο ρόλος τους ήταν καθαρά αμυντικός, δίνοντας απλά πλάτος στην Μπιλμπάο προκειμένου να κυκλοφορήσει σωστά η μπάλα μεταξύ των αμυντικών της, ένα βασικό στοιχείο των Βάσκων στο τρόπο λειτουργίας τους (όπως θα περιγράψουμε ευθύς αμέσως).
Κεντρικοί αμυντικοί
Οι κεντρικοί αμυντικοί των γηπεδούχων, Ξαντάο και Πόλγκα, δεν παρουσιάζουν κάποιο ιδιαίτερο τακτικό ενδιαφέρον και ο ρόλος τους είναι καθαρά αμυντικός, εν αντιθέσει με το ρόλο που έχουν οι αντίστοιχοι παίχτες της Μπιλμπάο.
Οι στόπερ της Μπιλμπάο έχουν αναλάβει φέτος σημαντικό ρόλο στην δημιουργία των επιθέσεων για την ομάδα του Μπιέλσα. Μια σημαντική αλλαγή που επέφερε ο Αργεντινός τεχνικός έχει να κάνει με την αλλαγή θέσης του Χάβι Μαρτίνεζ, από αμυντικό χαφ σε κεντρικό αμυντικό. Παρόλο που στο χθεσινό παιχνίδι ο Βάσκος αμυντικός απουσίαζε λόγω καρτών, ο Εκίθα αλλά κυρίως ο Αμορεμπιέτα ανέλαβαν να μεταβιβάσουν την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή και ειδικότερα στον Γιορέντε. Πράγματι, το πλήθος των μακρινών μπαλιών από τους δύο κεντρικούς αμυντικούς και πίσω από τη μεσαία γραμμή ήταν …εντυπωσιακό. Το πλάνο του Μπιέλσα είναι απλό: μακρινή πάσα προς τον Γιορέντε, ο οποίος με ύψος 1,95 αποτελεί τον ιδανικό target man και ουσιαστικά μπορεί να μεταφέρει τη μπάλα μέσα και γύρω από τη περιοχή των αντιπάλων.
Σχόλιο: Στο χθεσινό παιχνίδι οι κεντρικοί αμυντικοί της Σπόρτινγκ είχαν πολύ καλή απόδοση (ειδικά ο εξαιρετικός φέτος Πόλγκα) και περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα του διεθνή Ισπανού επιθετικού.
Η στατιστική εικόνα της Μπιλμπάο, ανά ημίχρονο. Είναι χαρακτηριστικό οι πολλές σέντρες από την άμυνα προς τη περιοχή
Η στατιστική εικόνα της Μπιλμπάο, ανά ημίχρονο. Είναι χαρακτηριστικό οι πολλές σέντρες από την άμυνα προς τη περιοχή
Κεντρικοί χαφ
Οι τρεις κεντρικοί χαφ τόσο της Σπόρτινγκ (Καρίκο, Σχάαρς, Μάρτινς) όσο και εκείνοι της Μπιλμπάο (Ιτουράσπε, Ντε Μάρκος, Ερέρα) είχαν παρεμφερείς οδηγίες, αν και οι παίχτες των γηπεδούχων ήταν τοποθετημένοι αρκετά χαμηλότερα από ότι οι Βάσκοι. Εκτός από τα αμυντικά χαφ των δύο ομάδων (Καρίκο και Ιτουράσπε), οι άλλοι δυο μέσοι είχαν την οδηγία να προωθούνται στην περιοχή και να συμμετέχουν στην επίθεση της ομάδας τους.
Οι μέσοι της Σπόρτινγκ είχαν πολύ καλή αμυντική απόδοση, κλείνοντας τους χώρους στο μισό γήπεδο και πρεσάροντας μόνο όταν η μπάλα περνούσε τη μεσαία γραμμή. Λόγω του βάθους της αμυντικής γραμμής συμμετείχαν σχετικά λιγότερο στις αντεπιθέσεις που εκδήλωσε η Σπόρτινγκ, κάτι που είναι λογικό αν σκεφτούμε την απόσταση που έπρεπε να διανύσουν.
Οι μέσοι της Μπιλμπάο είχαν πολλά προβλήματα στην κυκλοφορία της μπάλας λόγω της αμυντικής συνοχής των Πορτογάλων και προσπάθησαν να συμμετέχουν στην επίθεση της ομάδας τους κινούμενοι κοντά στον Γιορέντε περιμένοντας να πάρουν το «ριμπάουντ» μετά από κάποια διεκδίκηση του Ισπανού επιθετικού. Ο Ντε Μάρκος, ο οποίος έχει πετύχει 8 γκολ τη φετινή σεζόν (4 εκ των οποίων στο Europa League) και αποτελεί βασικό εργαλείο στα χέρια του Μπιέλσα, αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες απέναντι στο κλειστό παιχνίδι της Σπόρτινγκ και δεν κατάφερε να απειλήσει όσο θα ήθελε η ομάδα του.
Επιθετικοί
Η τριάδα των επιθετικών και μεσοεπιθετικών για τις δύο ομάδες διαφέρει σε μεγάλο βαθμό. Από τη μια, η Σπόρτινγκ χρησιμοποιεί δυο πλάγιους επιθετικούς (Καπέλ και Ισμαίλοφ) οι οποίοι κινούνται πάνω στην πλάγια γραμμή και ξεκινώντας από τη μεσαία γραμμή προσπαθούν με την ταχύτητά τους και την ικανότητά τους στο 1 εναντίον 1 να σεντράρουν προς τη περιοχή, έχοντας πάντα βοήθεια από τον επιθετικό της ομάδας τους, Φαν Βολφσίνγκεν. Από την άλλη, οι Βάσκοι στηριζόμενοι στο ύψος και τη δύναμη του Γιορέντε, χρησιμοποιούν δυο πλάγιους επιθετικούς (Μουνιαίν και Σουσαέτα), οι οποίοι κινούνται ψηλά στο γήπεδο, γύρω και μέσα στην περιοχή, ενώ με «όπλο» την τεχνική τους αποσκοπούν σε συνδυασμούς σε μικρό χώρο για να απειλήσουν το αντίπαλο τέρμα.
Στο χθεσινό αγώνα η τριάδα της επίθεσης των Πορτογάλων επιδόθηκε σε πολλές αντεπιθέσεις και απέφερε αρκετές σέντρες προς την περιοχή του Ιραϊθόθ. Ο Καπέλ κυρίως αλλά και ο Βολφσίνγκεν, προβλημάτισαν έντονα τους (σχετικά αργούς) αντιπάλους τους και κέρδισαν πολλά φάουλ γύρω από τη περιοχή, κάτι που φαίνεται και στα στατιστικά που παρουσιάζουμε. Εκ μέρους της Μπιλμπάο, ο ταλαντούχος μεσοεπιθετικός της Μουνιαίν, αντιμετώπισε πολλά προβλήματα από τον ταχύτατο Περέιρα και δεν κατάφερε να γίνει απειλητικός, εκτός από ένα διάστημα στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου όπου κινήθηκε στο κέντρο της επίθεσης. Τέλος ο Φερνάντο Γιορέντε πάλεψε πολλές φορές στον «αέρα» για 87 λεπτά με τα αντίπαλα στόπερ και ουσιαστικά δεν κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα του όσο θα ήθελε ο Μπιέλσα.
Η στατιστική εικόνα της Σπόρτινγκ, ανά ημίχρονο. Είναι χαρακτηριστικό το πλήθος των φάουλ που κέρδισαν οι γηπεδούχοι
Η στατιστική εικόνα της Σπόρτινγκ, ανά ημίχρονο. Είναι χαρακτηριστικό το πλήθος των φάουλ που κέρδισαν οι γηπεδούχοι
Συμπέρασμα
Η Σπόρτινγκ κατάφερε στο δεύτερο ημίχρονο να γυρίσει το 0-1 (Ορτενέτσε 54′) της Μπιλμπάο και να πάρει μια σημαντική νίκη με 2-1, που σίγουρα της δίνει ελπίδες πρόκρισης στο τελικό. Ο Σα Πίντο «φρέσκαρε» το κέντρο της ομάδας του όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ και επέμεινε στο πλάνο των αντεπιθέσεων μέχρι το τέλος του αγώνα. Ο Μπιέλσα προσπάθησε μετά το γκολ να χαμηλώσει ακόμα περισσότερο το tempo της ομάδας του χωρίς όμως να προσπαθήσει να βρει λύση για την κακή εμφάνιση των ακραίων του (Μουνιαίν και Σουσαέτα), ελπίζοντας να αποσπάσει το 0-1 ή ακόμα και το 1-1. Το εντυπωσιακό όμως σουτ του Καπέλ έξω από τη περιοχή έδωσε τη νίκη στον Πίντο και στον ίδιο τον τίτλο του MVP της αναμέτρησης.
Ο επαναληπτικός αποκτά πλέον τρομερό ενδιαφέρον και οι φίλοι των «Λονταριών» της Μπιλμπάο αναμένεται να δημιουργήσουν την γνωστή ατμόσφαιρα που …προσφέρει το Σαν Μαμές. Από πλευράς τακτικής, ο Μπιέλσα θα έχει στη διάθεσή του τον Χάβι Μαρτίνεζ και μαζί την δυνατότητα να υλοποιήσει το πλάνο του με καλύτερο τρόπο. Από την άλλη ο Πίντο έδειξε ότι μπορεί να αμυνθεί σωστά απέναντι στους επιθετικούς της Μπιλμπάο και αναμένουμε να δούμε αν θα τα καταφέρει και στον επαναληπτικό της 26ης Απριλίου.

πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: