Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Το 4-4-2 του Δώνη μπλόκαρε την ανάπτυξη του ΠΑΟ!!

Ο Ατρόμητος είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες ομάδες του φετινού πρωταθλήματος. Το έντονο Ελληνικό στοιχείο, ο σχετικά χαμηλός μέσος όρος ηλικίας και γενικότερη ποιότητα της ομάδας σε συνδυασμό με την παρουσία του Γιώργου Δώνη στην άκρη του πάγκου έχουν δώσει στους Περιστεριώτες αέρα μεγάλης ομάδας.
Το 4-4-2 του Δώνη μπλόκαρε την ανάπτυξη του ΠΑΟ
Τα δύο τελευταία χρόνια η ομάδα του Περιστερίου βελτιώνεται συνεχώς και το χθεσινό αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Ο Δώνης κατάφερε να αιφνιδιάσει τον Παναθηναϊκό με γκολ στα πρώτα λεπτά και οι πράσινοι το μόνο που κατάφεραν με αντεπίθεση διαρκείας – κυρίως στο 2ο ημίχρονο – ήταν να ισοφαρίσουν. Η σειρά των play offs «παίρνει φωτιά» και τα επόμενα ματς των ομάδων αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Το 4-4-2 του Δώνη
Ο κόουτς της ομάδας του Περιστερίου είναι λάτρης του ενισχυμένου άξονα και του ποδοσφαίρου με έναν επιθετικό περιοχής. Ο Δώνης χθες όμως παρέκλινε από το σύνηθες και παρέταξε την ομάδα του με επιθετικό δίδυμο. Το πλάνο 2 επιθετικών του Δώνη παρουσιάστηκε για δύο κυρίως λόγους:
Ενίσχυση της αμυντικής λειτουργίας (με συνεχές pressing στην πρώτη μπάλα του ΠΑΟ)
Εκδηλώσεις αντεπιθέσεων κυρίως από τα άκρα, στην πλάτη των ανεβασμένων μπακ του ΠΑΟ (κυρίως από αριστερά)

Το “τραίνο” διάβασε άψογα τις αναπτύξεις των μπακ που αρέσκεται ο Φερέιρα και βρήκε κενούς χώρους πίσω απ’ αυτούς, κάνοντας την “ζημιά” στο 6ο λεπτό. Επιπλέον, οι Σκόνδρας και Οικονόμου (κυρίως) βγήκαν αρκετές φορές στην πλάτη των θεωρητικών εξτρέμ του ΠΑΟ (Ζέκα/Κουίνσι), αποκαλύπτοντας έτσι τις μειωμένες αμυντικές ικανότητες του Κατσουράνη, αφού ο έμπειρος μέσος του ΠΑΟ χάθηκε αρκετές φορές στα τρίγωνα Οικονόμου/ Εμπστάιν/ Πίτου.
Η στατιστική εικόνα του Ατρόμητου, ανά ημίχρονο
Η στατιστική εικόνα του Ατρόμητου, ανά ημίχρονο
Το παράδοξο της προσέγγισης Δώνη είναι το σχετικό βάθος που επέδειξε η αμυντική τετράδα των μπλε, σε σχέση πάντα με το pressing των δύο επιθετικών στα στόπερ του ΠΑΟ, από το ποιο θα περίμενε κανείς ότι θα άδειαζε τον άξονα του Ατρόμητου. Η υποδειγματική αμυντική συμπεριφορά των Σφακιανάκη/Δημούτσου όμως, μπλόκαρε τις δεύτερες μπάλες στα χαφ του ΠΑΟ, με αποτέλεσμα οι πράσινοι να παρουσιαστούν εντελώς ακίνδυνοι στο πρώτο 45λεπτο.
Το 4-4-2 του Δώνη και το pressing στην πρώτη μπάλα αναγκάζει τον Καρνέζη σε ελεύθερο
Το 4-4-2 του Δώνη και το pressing στην πρώτη μπάλα αναγκάζει τον Καρνέζη σε ελεύθερο
Τα ανεβασμένα μπακ του Φερέιρα και οι πινελιές απ’ τον πάγκο
Το 4-3-3 του Φερέιρα τοποθετούσε τους Ζέκα και Λάζο στις πλευρές με μειωμένα αμυντικά καθήκοντα. Ο Σιμάο αγωνίστηκε ως μοναδικό αμυντικό χαφ, αλλά δεν μπόρεσε να υποδεχτεί ποτέ την πρώτη μπάλα. Η τοποθέτηση του ανάμεσα – σχεδόν – στα στόπερ του ΠΑΟ, στόχευε στην απελευθέρωση των μπακ του ΠΑΟ, αλλά η ταυτόχρονη παρουσία των Επστάιν/ Καραμάνου ψηλά, κοντά στους Καντέ/ Μπουμπσόνγκ δεν έδωσε στους πράσινους τα αναμενόμενα στον επιθετικό τομέα.
Η πλήρης ανάπτυξη των μπακ του ΠΑΟ αναγκάζει τον Σιμάο σε οπισθοχώρηση σε ρόλο τρίτου στόπερ
Η πλήρης ανάπτυξη των μπακ του ΠΑΟ αναγκάζει τον Σιμάο σε οπισθοχώρηση σε ρόλο τρίτου στόπερ
Με τις αποστάσεις των γραμμών του ΠΑΟ ιδιαίτερα μεγάλες κατά τη φάση τις επίθεσης, το παιχνίδι έδειχνε ότι ζητούσε ένα παίκτη με ατομική πρωτοβουλία για τον Φερέιρα. Ο Πορτογάλος διάβασε το παραπάνω και πέρασε τον Κουίνσι στο 46’, με σαφείς εντολές να συγκλίνει από αριστερά και να ενισχύσει τον άξονα και την κυκλοφορία του ΠΑΟ. Η υψηλή τεχνική του Γκανέζου έδωσε με επιτυχία τον παραπάνω παίκτη στον άξονα για τους πρασίνους και ανάγκασε των Δώνη να περάσει τους Ιγκλέσιας και Μήτρογλου στο παιχνίδι (57’) αλλάζοντας τη διάταξη της ομάδας του σε 4-2-3-1.
Η στατιστική εικόνα του Παναθηναϊκού, ανά ημίχρονο
Η στατιστική εικόνα του Παναθηναϊκού, ανά ημίχρονο
Σχόλιο: Η συγκέντρωση πολλών δεξιοπόδαρων παικτών στα άκρα του ΠΑΟ (Ζέκα/Λάζος/Βύντρα και Κουίνσι) φάνηκε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στο γήπεδο, αφού η μοναδική πλευρά του ΠΑΟ που ανέβηκε και εκτέλεσε τις εντολές του Φερέιρα για ανάπτυξη των μπακ ήταν η δεξιά με τον Βύντρα και Ζέκα (μετά την αλλαγή του Κάρα στο 59’) τελικούς αποδέκτες για σέντρα τις περισσότερες φορές.
Συμπέρασμα
Μετά τον τελικό του Σαββάτου, θα περίμενε κανείς ότι ο Ατρόμητος δεν θα είχε ενέργεια για δεύτερο σερί ντέρμπι. Η τακτική πινελιά του Δώνη (2φορ) και η νωχελική παρουσία του ΠΑΟ στα πρώτα 45 λεπτά ανέδειξαν τη φρεσκάδα του Ατρόμητου που συνεχίζει να βρίσκει κίνητρο, παρά την απώλεια του Κυπέλλου λίγο πριν τη λήξη της παράτασης.
Ο Παναθηναϊκός μπήκε κοιμισμένος στο γήπεδο και το 0-1 δεν  ήταν τίποτα περισσότερο από τη φυσιολογική εξέλιξη που θα περίμενε ο θεατής με βάση την εικόνα των δύο ομάδων. Η παρέμβαση του Φερέιρα στο 45’ έδωσε πνοή στους πράσινους, αλλά η γενικότερη συμπεριφορά της ομάδας ίσως πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι στους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο αφού η συνέχεια της σειράς φαντάζει αρκετά σκληρή.

πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: