Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Καλοπληρωτές και τσιφούτηδες!!

Οταν στα σπορ τα πάσης φύσεως νούμερα, από τα οικονομικά μεγέθη μέχρι τα αριθμητικά στοιχεία που αφορούν τα αποτελέσματα των εργομετρικών εξετάσεων εκτιμάται ότι αποκαλύπτουν τη δύναμη και τη δυναμική μιας αθλητικής επιχείρησης, είναι φυσικό να πληθαίνουν οι λίστες με τις κάθε είδους αξιολογήσεις. Γράφει ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος.
Καλοπληρωτές και τσιφούτηδες
Οι δύο πιο γνωστές λίστες είναι η ετήσια δημοσιοποίηση του καταλόγου της Deloitte & Touch με τις πλουσιότερες ομάδες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και η επίσης ετήσια λίστα του «Forbes» με την αξία τής κάθε αθλητικής επιχείρησης. Τα τελευταία χρόνια, περισσότερο για λόγους life style, κυκλοφορούν και λίστες με τους πιο ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές και προπονητές, δίνοντας έμφαση στα ποσά που τα αστέρια του ποδοσφαίρου κερδίζουν από τις διαφημίσεις.
Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι ειδικοί κατάλογοι που αναφέρουν στοιχεία για τις διαφημίσεις στις φανέλες ή τον μέσο όρο των εισιτηρίων και όλα αυτά τα στοιχεία είναι χρήσιμα για να αποκτήσει κάποιος μια περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα για την οικονομική δυναμική διαφόρων σπορ αλλά και ομάδων. Την τελευταία τριετία έκανε την εμφάνισή της μία ακόμη λίστα που εξετάζει ποια ομάδα στον κόσμο πληρώνει καλύτερα τους αθλητές της. Η λίστα αυτή εξετάζει στοιχεία και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού και συγκεκριμένα 278 ομάδες από 14 πρωταθλήματα, 7 διαφορετικά αθλήματα από 10 χώρες. Εκείνο που εξετάζεται είναι ο μέσος όρος της αμοιβής των αθλητών της πρώτης ομάδας.
Στην πρώτη λίστα, που δημοσιοποιήθηκε το 2010, στην πρώτη δεκάδα των ομάδων με τους καλύτερα αμειβόμενους αθλητές περιλαμβάνονταν επτά αμερικανικές ομάδες, οι έξι από τις οποίες προέρχονταν από το ΝΒΑ. Σε εκείνη τη λίστα στο νούμερο 1 βρισκόταν η ομάδα μπέιζμπολ των Γιάνκις της Νέας Υόρκης. Την επόμενη χρονιά, στην κορυφαία δεκάδα βρίσκονταν πέντε ομάδες από τις ΗΠΑ και πέντε από την Ευρώπη, οι Γιάνκις είχαν χάσει την πρώτη θέση και το δίδυμο της κορυφής κατέλαβαν Μπάρτσα και Ρεάλ. Αξιοσημείωτο γεγονός ότι η Μάντσεστερ Σίτι στην περσινή λίστα από το νούμερο 86 βρέθηκε στο νούμερο 10. Στη φετινή λίστα οι 7 από τις 10 ομάδες είναι ευρωπαϊκές και μόλις 3 αμερικανικές. Οι τρεις ομάδες από τις ΗΠΑ είναι από το μπέιζμπολ, οι Γιάνκις και οι Φίλις της Φιλαδέλφεια και από το ΝΒΑ περιλαμβάνονται οι Λέικερς. Στις σημειώσεις της έρευνας που δημοσιεύεται στο συνδρομητικό περιοδικό του ESPN αναφέρεται πως είναι πολύ πιθανό ορισμένοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι να δουν τα έσοδά τους να μειώνονται λόγω του financial fair play.
Η πρωτιά των Ισπανών
Οι μεγάλοι σύλλογοι, σύμφωνα με τις σημειώσεις της έρευνας, θα συνεχίσουν να εισπράττουν όλο και περισσότερα και να επεκτείνονται ακόμη πιο πολύ. Η διαπίστωση αυτή, η οποία μένει να αποδειχτεί από τη στιγμή που θα έχουμε επαρκή χρονικό ορίζοντα εφαρμογής του financial fair play, παρουσιάζει ένα πιθανό κίνδυνο για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Οι μεγάλες ομάδες θα μεγαλώνουν διαρκώς την απόστασή τους από τις υπόλοιπες, έτσι που θα είναι αδύνατη κάποια στιγμή η ανταγωνιστική τους συνύπαρξη σε μία διασυλλογική οργάνωση.
Δεν είναι καθόλου ακραίο το σενάριο αν προσέξει κάποιος το πώς διαμορφώνονται ορισμένες αναλογίες. Στη λίστα αναφέρεται οι καλύτερα και οι χειρότερα αμειβόμενοι αθλητές μιας ομάδας. Στο ΝΒΑ για παράδειγμα, η ομάδα που πληρώνει τους αθλητές της καλύτερα από κάθε άλλη είναι οι Λέικερς, ενώ εκείνη που δίνει τις χαμηλότερες αμοιβές είναι η ομάδα των Πέισερς της Ιντιάνα. Η σχέση τους είναι 1,86/1. Στην ισπανική λίγκα για παράδειγμα, η ομάδα που πληρώνει τους αθλητές της καλύτερα από κάθε άλλη είναι η Μπαρτσελόνα και η σχέση της με την ομάδα που δίνει τις χαμηλότερες αμοιβές είναι 22,81/1. Παραπλήσια είναι και η σχέση της Ρεάλ αφού, άλλωστε, οι δύο αυτές ποδοσφαιρικές ομάδες είναι πρώτες στη φετινή λίστα και αυτή η κατάσταση αποδεικνύει τη διαφορά δυναμικότητας και ανταγωνιστικότητας στην ισπανική λίγκα. Στην Μπάρτσα η μέση ετήσια αμοιβή φθάνει τα 5.260.313 στερλίνες ενώ στη Ρεάλ το ποσό διαμορφώνεται στα 4,7 εκατομμύρια στερλίνες.
Η πολιτική ατζέντα
Ξαφνικά, βασικά θέματα προεκλογικής συζήτησης σε μία χώρα όπου επίσημα οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο, οι δομές υγείας έχουν διαλυθεί, η παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της επίσης, η φτώχεια και η δυστυχία ξεπερνούν ακόμη και δείκτες της δεκαετίας του '50, η στατιστική λέει πως 3 άνθρωποι καθημερινά νικημένοι από την απόγνωση αυτοκτονούν, σε αυτό το περιβάλλον τα βασικά θέματα χάρη στα φιλοκυβερνητικά media είναι τα καουμποϋλίκια του υπουργού της εγκληματικής ανευθυνότητας με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το γεγονός της ύπαρξης οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών, που εντοπίστηκαν ύστερα από ελέγχους που ξεκίνησαν 3 μέρες πριν από την τελευταία εβδομάδα των εκλογών. Η εξαπάτηση μέσω της πληροφόρησης και η εμπορία του τρόμου είναι τα μέσα που χρησιμοποιεί ένα πολιτικό κατεστημένο που πνέει τα λοίσθια, για να κρατηθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, πάνω στο κράτος που πλιατσικολόγησε συνειδητά για δεκαετίες.
ΠΗΓΗ: sportday

Δεν υπάρχουν σχόλια: