Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Διευκολύνοντας το έργο των επιθετικών!!

H Iσπανία έγινε η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε στον τελικό του Euro 2012, το οποίο έχει μία… περίεργη ιδιαιτερότητα. Είναι η διοργάνωση με τα περισσότερα γκολ που έχουν μπει σε ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με κεφαλιές.
Διευκολύνοντας το έργο των επιθετικών
Το γκολ του Τσάμπι Αλόνσο με την Γαλλία ήταν το 20ο σε σύνολο 69 τερμάτων. Ο συγκεκριμένος αριθμός δεν είναι τυχαίος.
Η τελική έκβαση μιας επίθεσης και η κατάληξη της μπάλας εξαρτάται από τη στρατηγική και τον τακτικό προσανατολισμό μιας ομάδας. Το αν θα επιλέξει τη σέντρα από τα «φτερά» προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις δουλεμένες κινήσεις των παικτών που έχουν ήδη πάρει θέση στην περιοχή και τον καλό στο συγκεκριμένο στυλ επιθετικό, ή θα επιλέξει κάποια άλλη κίνηση, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η φύση της ομάδας, η προσέγγισή της, καθώς και ο αντίπαλος και τα πιθανά… μις ματς στην περιοχή. Υπάρχει όμως και η περίπτωση να χριστεί κάποιος σκόρερ από στημένη φάση. Και εκεί, μπαίνουν στο παιχνίδι και άλλοι παράγοντες.
Ο Άντι Ρόξμπεργκ, επικεφαλής της τεχνικής επιτροπής της UEFA, εμφανίστηκε διστακτικός στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τα τόσα πολλά γκολ με το κεφάλι, τονίζοντας ότι το δείγμα είναι μικρό για οποιοσδήποτε ασφαλείς σκέψεις. Ο Μισέλ Πλατινί, από την πλευρά του, φρόντισε να.. εκμεταλλευτεί «πολιτικά» το θέμα. Τόνισε ότι η χρησιμοποίηση βοηθών διαιτητή στις γραμμές έχει μειώσει αισθητά το «βρώμικο» παιχνίδι στα κόρνερ και τα φάουλ. Έτσι, ο επιθετικός έχει περισσότερες ευκαιρίες να πετύχει γκολ.
«Υπάρχουν περισσότερα γκολ, επειδή οι παίκτες ξέρουν ότι ο διαιτητής είναι εκεί και δεν μπορούν να κάνουν συνέχεια φάουλ. Νομίζω ότι το συγκεκριμένο σύστημα διαιτησίας επιτρέπει περισσότερα γκολ, επειδή υπάρχουν λιγότερα τραβήγματα και λιγότερο ‘θέατρο’. Περάσαμε όλη μας την νεότητα προσπαθώντας να ξεγελάσουμε τον διαιτητή. Τραβούσες τη φανέλα όταν ο διαιτητής δεν έβλεπε. Πλέον, μπορείς να πετύχεις περισσότερα γκολ επειδή έχεις το χώρο να το κάνεις. Πριν, αν σου κρατούσαν τη φανέλα, ήταν αδύνατο», παραδέχθηκε με ειλικρίνεια ο Γάλλος.
Είναι αλήθεια ότι οι μάχες στην περιοχή κατά τη διάρκεια ενός στημένου δεν μπορούν να αποτυπωθούν από τον τηλεοπτικό φακό. Θα είχε ενδιαφέρον μία παραγωγή με έξτρα κάμερες, όλες στραμμένες στα ξεχωριστά μαρκαρίσματα! Αν κάποιος καταφέρει να βγει νικητής από τον πόλεμο…χαρακωμάτων στο «κουτί», είναι πιθανόν να πάρει προβάδισμα.
Η χρησιμοποίηση των διαιτητών στις γραμμές σίγουρα αλλάζει κάποια δεδομένα. Αποτελεί όμως μόνο τη μία όψη των πολλών γκολ με το κεφάλι. Άλλωστε, από τα 20 γκολ, τα 11 έχουν μπει από στημένες φάσεις. Τα υπόλοιπα αποτελούν προϊόν ανοιχτού παιχνιδιού. Και όπως εξηγεί ο μετρ σε θέματα τακτικής, Τζόναθαν Γουίλσον, συγγραφέας και αρθρογράφος, σημαντικό ρόλο παίζει και η μπάλα αυτή καθεαυτή!
Στο Μουντιάλ του 2010 ήταν πολλά τα παράπονα για την Jabulani. Τερματοφύλακες και επιθετικοί διαμαρτύρονταν καθώς δεν μπορούσαν να την ελέγξουν. Μπορεί ο Ντιέγο Μαραντόνα με δερμάτινο παπούτσι, ως προπονητής στον πάγκο της Εθνικής Αργεντινής να την έστελνε… όπου ήθελε, αλλά αυτό δεν αποτελεί κριτήριο. Ακόμα και ο Λιονέλ Μέσι, είχε διαμαρτυρηθεί για το ότι στα σουτ ξέφευγε από τους υπολογισμούς του. Και όταν ένας παίκτης που σπονσοράρεται από την Adidas κάνει κριτική σε προϊόν της εταιρείας, το θέμα… σοβαρεύει. Η Tango 12, η επίσημη μπάλα του Euro, είναι το αντίθετο.
Κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, ο πρώην παίκτης της Λίβερπουλ και σχεδιαστής του ποδοσφαιρικού παπουτσιού Predator, Κρέιγκ Τζόνστον, είχε πει ότι η Jabulani ήταν υπερβολικά στρογγυλή και έτσι η περιστροφή της δεν ήταν η αναμενόμενη ώστε να σε συνδυασμό με την αντίσταση του αέρα να ακολουθήσει την πορεία που ήθελαν οι παίκτες. Παράλληλα, είχε τονίσει ότι όσο πιο λίγες είναι οι ραφές τόσο το χειρότερο, ενώ είχε προτείνει ότι ήταν καλύτερα με τις παραδοσιακές ραφές, παρά με τις θερμικές ενώσεις.
Η Tango 12, αν και χρησιμοποιεί θερμικές ενώσεις, αποτελείται από 32 μέρη και όχι από 8, όπως η Jabulani. Αυτό το γεγονός την κάνει πιο κονρολαρισμένη. Η ιδέα ότι μία μπάλα με απρόβλεπτες «αντιδράσεις» θα έκανε τις διοργανώσεις καλύτερα, αφού θα έμπαιναν περισσότερα γκολ, αποδείχθηκε λανθασμένη. Γιατί όταν συγκεντρώνονται οι πιο ικανοί παίκτες του κόσμου ή της ηπείρου, χρειάζονται μία μπάλα που να μπορούν πλήρως να ελέγξουν, ώστε να αποδώσουν καλύτερα. Παράπονα για την Tango 12 δεν υπάρχουν, σε αντίθεση με την Jabulani και σε συνεργασία με την διαιτητική παρουσία, το έργο τον επιθετικών έχει γίνει καλύτερο. Μπαλιές ακριβείας, λιγότερο βρώμικο παιχνίδι και η μπάλα στα δίχτυα!

πηγή:othersidefootball.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: