Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Aνάλυση από Ζαρντίμ!!

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Λεονάρντο Ζαρντίμ, έκανε ανάλυση για το ματς Πορτογαλία-Ισπανία στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας O' Jogo με το katimagiko.gr να την δημοσιεύει αναλυτικά.
Aνάλυση από Ζαρντίμ!
Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ είναι στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν ασχολείται με αυτά που συμβαίνουν στην εθνική Πορτογαλίας. Ο τεχνικός του Ολυμπιακού αναλύει, μάλιστα, για λογαριασμό της εφημερίδας «O'Jogo» (στην έντυπη έκδοση, την οποία στην Ελλάδα μπορείς να δεις ηλεκτρονικά μόνο μέσω συνδρομής) τα παιχνίδια της εθνικής Πορτογαλίας. Το katimagio.gr σας προσφέρει την ανάλυση που έκανε ο Ζαρντίμ για το ματς των Πορτογάλων με την Ισπανία...
«Οταν έχουμε ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι, με τέτοια ισορροπία δυνάμεων, είναι πολύ δύσκολο αυτό να εξελιχτεί σε ένα ένα θεαματικό, ποιοτικό παιχνίδι. Η πρώτη εντύπωση που αποκόμισα ήταν η εξής: το πως η τεράστια ποιότητα της μίας ομάδας, ουσιαστικά ακυρώθηκε από την αντίστοιχη μεγάλη ποιότητα της άλλης. Ξεκάθαρα αυτό συνέβη στο πρώτο μέρος, όταν ο η δυνατότητα των δύο ομάδων να πιέσουν, κατέστησαν το παιχνίδι αντιαισθητικό με απειροελάχιστες ευκαιρίες για γκολ και από τις δύο πλευρές. Τελικά αυτό οδήγησε σε ένα ματς πραγματικά αμυντικογενές.
Στην επανάληψη, η Πορτογαλία κατάφερε να βρει καλύτερα τους χώρους ώστε να τρέξει στην αντεπίθεση και η Ισπανία να χτίσει τις επιθέσεις της με περισσότερη κατοχή της μπάλας και κάπως λιγότερη πίεση. Στο τέλος η Πορτογαλία έμεινε ωστόσο, με ελάχιστο νούμερο ευκαιριών μέσα στην περιοχή, αλλά κατόρθωσε ταυτόχρονα να ακυρώσει και το παιχνίδι της Ισπανίας.
Με την παράταση να φέρνει και στιγμές μεγαλύτερης έντασης και φόρτισης, έπαιξε ρόλο η φρεσκάδα ή η κούραση των δύο ομάδων. Ακόμα και εκεί υπήρξε απόλυτη ισορροπία. Παράγοντας που τελικά υπήρξε αποφασιστικός και μας έστειλε εκτός του... ονείρου.
 
Κόπωση στην παράταση
Μετά από 90 λεπτά ταχύτητας και υψηλού στρες για τους περισσότερους παίκτες, η ανάγκη να πάει το παιχνίδι στην παράταση σε αυτό τον ημιτελικό είναι πάντα μια μεγάλη θυσία για τους παίκτες. Με αρκετούς από αυτούς να παρουσιάζουν ξεκάθαρη δυσκολία σε φυσικό επίπεδο, η επέκταση του παιχνιδιού έφερε κάποιες αλλαγές στην ισορροπία της δύναμης, με την Πορτογαλία να έχει εμφανώς τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Ειδικά αν δούμε τα τελευταία λεπτά, οπότε η Ισπανία θα μπορούσε να είχε αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα σε θέμα κατοχής, θα έπρεπε να είχαμε φτάσει σε αυτό το στάδιο του παιχνιδιού και να υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία. Στην Πορτογαλία, με την μεγάλη ανάγκη να είναι κοντά στον Νέλσον Ολιβέιρα κάποιος με τρεξίματα (ή ο Κριστιάνο Ρονάλντο, που είχε μεγάλη δυσκολία να αμύνεται), υπήρχε πρόβλημα με την αποχώρηση του Μεϊρέλες. Ωστόσο, αν και οι δύο ομάδες έφτασαν εξοντωμένες στην παράταση, η Ισπανία μπορούσε να πάει με μεγαλύτερη άνεση ψηλά, λόγω της υψηλής ποιότητας των παικτών της στις μεταβιβάσεις και ως η πιο ισορροπημένη ομάδα της διοργάνωσης. Αυτό της επέτρεψε να ελέγχει καλύτερα τον έλεγχο της μπάλας.
 
Η ευκαιρία
Υπάρχει πάντα μια αμφιβολία ανάμεσα σε όλους όσοι είναι αφιερωμένοι επαγγελματικά στο ποδόσφαιρο και γενικά στον αθλητισμό: ποια είναι η σημαντικότητα της τύχης;
Δεν είναι τόσο εύκολο να απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση. Οταν μια διοργάνωση ολοκληρώνεται με τον τρόπο που ολοκληρώθηκε αυτή, είναι αναπόφευκτο να υποστηρίξουμε ότι η τύχη θα είναι πάντα παρούσα στο ποδόσφαιρο.
Ποια διαφορά θα επικρατήσει στην τεχνική εκτέλεσης του Μπρούνο Αλβες ή του Φάμπρεγας; Στο αποτέλεσμα η διαφορά ήταν καταφανής, αυτό είναι αλήθεια. Ντε φάκτο, ήταν ένα στοιχείο για όλους όσοι είδαν το ματς. Το λάθος του πρώτου και η επιτυχία του δεύτερου επιτρέπουν στην Ισπανία να δώσει το παρών στον τελικό του Euro 2012.
Πάνω απ' όλα, όμως, αν σκεφτούμε ότι το σουτ του Μπρούνο Αλβες χτύπησε στο δοκάρι και βγήκε έξω, ενώ επίσης του Φάμπρεγας χτύπησε το δοκάρι και μπήκε μέσα, τότε είναι δύσκολο να εξηγήσουμε ακριβώς ποιες είναι οι διαφορές στην τεχνική των δύο εκτελέσεων.
Είναι αλήθεια ότι ότι εκ των υστέρων θα υπάρξει μια ποικιλόμορφη επιστημονική μελέτη για να εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ νίκης και της ήττας σε παιχνίδια που κρίθηκαν από το σημείο του πέναλτι. Εγώ προσωπικά, όμως, εξακολουθώ να πιστεύω ότι ένας μεγάλος αριθμός αυτών των καταστάσεων έχει να κάνει με την ευκαιρία του να αποφασίσεις. Σίγουρα όχι στον βαθμό της αβεβαιότητας που παρατηρείται σε παιχνίδια με ζάρια, όπου η τύχη είναι παρούσα στη μεγάλη επικράτηση. Ομως, αφού η Ισπανία και η Πορτογαλία ήταν ισορροπημένες μετά από περισσότερο από 120 λεπτά παιχνιδιού, νομίζω ότι μόνο η τύχη θα μπορούσε μας αφήσει εκτός Ευρώπης.
Ήταν κρίμα που η τύχη ήθελε να χαμογελάσει στην Ισπανία, επειδή πιστεύω ότι κάναμε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και η εθνική μας παρουσίασε ένα ποδόσφαιρο ποιότητας, περισσότερο από αρκετό για να προκριθεί στον τελικό. Αλλά στο ποδόσφαιρο σήμερα η κατάσταση είναι εξαιρετικά ισορροπημένη. Είχαμε ίσως περισσότερο από άλλες φορές σε αυτή τη διοργάνωση την αίσθηση ότι μπορούσαμε να περάσουμε με την τύχη της διαδικασίας των πέναλτι...».


πηγή: katimagiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: