Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Οι loosers Ολλανδοί

Πριν ξεκινήσει το Euro, στα γραφεία, στις παραλίες, παντού συζητήσεις για το τι θα γίνει. Ποιος θα είναι πρώτος σκόρερ, ποια ομάδα θα το πάρει. Οταν κάποιος πετούσε την Ολλανδία στην κουβέντα, τις περισσότερες φορές έπαιρνε την απάντηση «έλα μωρέ με τους λούζερς». Κι όμως, με ίσως το καλύτερο υλικό από τη μέση και μπροστά στη διοργάνωση και ενώ είναι η φιναλίστ του Mundial, δικαίωσε όσους έχουν αυτή την άποψη.

Τι και αν έκανε 32 τελικές; Τι και αν έπαιξε μονότερμα την Δανία για 80 λεπτά; Οι παίκτες του Φαν Μάρβαϊκ βρέθηκαν σε κακή μέρα και μαζί με την ασταθή άμυνα αλλά και την ατυχία, πλέον όλοι μαζί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση στο όμιλο του θανάτου, αφού περιμένουν στη συνέχεια πρώτα η Γερμανία και μετά η Πορτογαλία.

Ο αγώνας θύμισε λίγο από το Μπάγερν-Τσέλσι στον τελικό του Champions League. Κοινό σημείο; Και στις δύο χαμένες ομάδες, ο Ρόμπεν. Οπως οι Βαυαροί, έτσι και οι Ολλανδοί έχαναν την μία ευκαιρία μετά την άλλη και σε μία κατεβασιά την πάτησαν αφού η άμυνά τους δεν είναι να της έχεις εμπιστοσύνη. Και οι Οράνιε με Φλααρ και Χάιτινχα μόνο σιγουριά δεν ένιωθαν πίσω, αφού ακόμα και στις υποψίες αντεπίθεσης μύριζε ζημιά. Ο 29χρονος, Κρον-Ντέλι έκανε πλάκα στο γκολ, ενώ όταν βρήκε την ευκαιρία σε 1-2 περιπτώσεις τον κοιτούσαν.

Πιστεύω ότι οι αλλαγές των Φαν Ντερ Φάαρτ και Χούντελααρ ήταν σωστές ακόμα και το μαζικό ανέβασμα το θεωρώ σωστό, όμως όλα θα έπρεπε να έχουν γίνει πιο νωρίς. Το αργότερο από το ημίχρονο, αφού όσο υπήρχαν ανάσες και τρεξίματα η Δανία δεν μπορούσε να αντέξει καθόλου και δεχόταν ακόμα και δύο μεγάλες φάσεις μέσα στο ίδιο λεπτό.

Το σύνολο του Φαν Μάρβαϊκ πλέον έχει... καλές πιθανότητες να μείνει εκτός της φάσης των νοκ άουτ, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι κόντρα στην Πορτογαλία η σχέση είναι πελατειακή. Ναι, μία ομάδα με ονόματά που προκαλούν δέος μέσα στα χρόνια έχει αποκλεστεί 3 φορές στο πρόσφατο παρελθόν από την Πορτογαλία.

Το στόρι ξεκινάει το 2002 όταν στο Mundial η Ολλανδία υπέστη ήττα από την Πορτογαλία στους ομίλους και δεν προκρίθηκε στα νοκ άουτ, ενώ το 2004 έχασε 2-1 από την «Βραζιλία της Ευρώπης» στον ημιτελικό. Τελευταίo επισόδειο στο παγκόσμιο κύπελλο του 2006 όταν στους «16» έχασε 1-0 από την Πορτογαλία σε έναν αγώνα που είχε 16 κίτρινες και 4 κόκκινες κάρτες.

Τρεις χαμένοι τελικοί Mundial αλλά και παικταράδες που σε ολόκληρη την ιστορία του ποδοσφαίρου έχουν σηκώσει ότι και η Εθνική μας ομάδα, έχουν κάνει την Ολλανδία ομάδα looser. Απλά είναι ικανή για το καλύτερο, όμως σχεδόν πάντα έρχεται το χειρότερο.

Οι Ολλανδοί πάντως δεν έχουν χάσει την πίστη τους και θεωρούν ότι ακόμα δεν έχει τελείωσει τίποτα, όπως είπε και ο αρχηγός Μαρκ Φαν Μπόμελ, που τόνισε ότι με δύο νίκες η πρόκριση θα έρθει. Εκτός όμως από την θέληση για αντίδραση και το πάθος για επιστροφή στα καλά αποτελέσματα, υπάρχει και ένας οιωνός που δείχνει κούπα. Το 1988 οι Τουλίπες έπαιξαν στο πρώτο τους ματς με την Σοβιετική Ενωση και έχασαν 1-0. Εναν μήνα μετά, στον τελικό αντιμετώπισαν την ίδια ομάδα και με νίκη 2-0 κατέκτησαν τον τίτλο...gazzetta gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: