Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Kίνδυνος - θάνατος το τεχνητό μαύρισμα

Άκρως ανησυχητικές διαστάσεις έχουν λάβει τα ολοένα και αυξανόμενα περιστατικά καρκίνου του δέρματος που εκδηλώνονται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Η ύπουλη ασθένεια εξελίσσεται σε μάστιγα της εποχής και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο καρκίνος του δέρματος «χτυπά» κυρίως με τη μορφή μελανώματος- της πιο επιθετικής μορφής καρκίνου. Το φαινόμενο εντείνει η πολύωρη έκθεσή μας στον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και το τεχνητό μαύρισμα, η νέα μόδα που κοστίζει ζωές... Ο δερματικός καρκίνος είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον πληθυσμό των νέων (20 με 29 χρονών), ενώ το βασικό αίτιο ανάπτυξής του είναι η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου αλλά και τα λεγόμενα ινστιτούτα τενχητού μαυρίσματος.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η επιθυμία μας να αποκτήσουμε το τέλειο μαύρισμα, η εκτόνωση πολλών απο εμάς με σπορ στην ύπαιθρο αλλά και η μείωση του όζοντος της ατμόσφαιρας, αποτελούν τρεις από τις κύριες αιτίες που ο καρκίνος του δέρματος έχει αυξηθεί δραματικά την τελευταία 20ετία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ειδικότερα σε ό, τι αφορά το σολάριουμ οι κίνδυνοι είναι πολλοί: Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συσκευές τεχνητού μαυρίσματος είναι θανατηφόρες, καθώς τα περισσότερα φώτα που χρησιμοποιούν, εκπέμπουν κυρίως υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία προκαλεί καρκίνο του δέρματος και των ματιών.

Μάλιστα, επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα σολάριουμ είναι εξίσου θανατηφόρα με το δηλητήριο αρσενικό, ενώ ανήκουν στην ίδια κατηγορία επικινδυνότητας με το τσιγάρο και την έκθεση στον αμίαντο. Kαι οι αρνητικές συνέπειες της εκτεταμένης χρήσης ειδικών λαμπτήρων μαυρίσματος δεν σταματούν εδώ αφού εκτός των άλλων προκαλούν πρόωρη γήρανση, επειδή καταστρέφεται το κολλαγόνο και οι ιστοί του δέρματος.

«Πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι τα άτομα που καταφεύγουν συχνά στο σολάριουμ διατρέχουν 74% υψηλότερο κίνδυνο μελανώματος και ξέρουμε ότι οι νέες γυναίκες πηγαίνουν συχνότερα στα σολάριουμ σε σχέση με τους νέους άνδρες», διευκρινίζουν ειδικοί δερματολόγοι έπειτα από σχετική έρευνα που πραγματοποίησαν στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας μάλιστα, ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε μια ώρα «χτυπημένος» από δερματικό καρκίνο.

Οι ειδικοί κρίνουν σχεδόν απαγορευτικό το σολάριουμ πριν την ηλικία των 35 χρόνων (σε άνδρες και γυναίκες) καθώς εκδηλώνεται αυξημένος κίνδυνος παρουσίασης μελανώματος. Η καλύτερη προφύλαξή μας είναι η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο ιδιαίτερα τα πρώτα 20 χρόνια της ζωής μας αλλά και η χρήση κατάλληλων ενδυμάτων και προστατευτικών αντηλιακών κρεμών. Ταυτόχρονα πρέπει να αλλάξετε τις επικίνδυνες συνήθειες σας και να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μεταξύ 10 το πρωί και 2 το μεσημέρι.

Θυμηθείτε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνά το νερό, τα σύννεφα και αντανακλάται στην άμμο και στο χιόνι. Προστατεύεστε από τον ήλιο φορώντας μακριά μανίκια και μεγάλα καπέλα. Χρησιμοποιείτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και να το ανανεώνετε συχνά κατά την διάρκεια της έκθεσης σας στον ήλιο. Ελέγχετε το δέρμα σας συχνά για ύποπτες αλλοιώσεις.

Η Coco Chanel ήταν αυτή που έκανε το ηλιοκαμμένο κορμί «μόδα». Εκ του αποτελέσματος δημιούργησε μία μόδα που κοστίζει καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές... newpost gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: