Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Το ΔΝΤ φεύγει απο την Ελλάδα όπως συνέβει και στην Αργεντινή λίγο πριν το τέλος!!

Το «Der Spiegel» γράφει ότι το ΔΝΤ δεν θα δώσει νέα βοήθεια στην Ελλάδα καθώς το χρέος της είναι ξανά μη βιώσιμο. Το χρέος της χώρας οφείλεται στο ότι δανείζεται η ίδια για να σώσει τις τράπεζες της όταν οι άλλες χώρες πέτυχαν να μην εγγράφονται τα ποσά αυτά στο χρέος τους. Το πέτυχαν αυτό στην διαπραγμάτευση στις 28-28 Ιουνίου. Στην Ευρώπη όμως δεν έχει τεθεί το ελληνικό θέμα στην πολιτική του διάσταση παραμένοντας τεχνοοικονομικό και η Ελλάδα -με την νέα κυβέρνηση-έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει το μνημόνιο.

Οι συνθήκες είναι ιδανικές για να ζήσουμε το ελληνικό θρίλερ μόλις ησυχάσουν τα πράγματα στην Ισπανία. Την παρασκευή έκοψαν τις Ελληνικές τράπεζες από το ευρωσύστημα αφήνοντας τες χωρίς ρευστότητα! Βεβαίως ακολούθησαν καθησυχαστικές δηλώσεις αλλά -πρέπει να ειπωθεί- αυτές οι κινήσεις της ΕΚΤ είναι προληπτικές και όχι αποτελέσματα παραλείψεων μας. Αντίστοιχες προληπτικές κινήσεις έγιναν πριν το PSI και πριν τις εκλογές όταν η πολιτική ρευστότητα ήταν αυξημένη.

Όλα τα κομμάτια μπαίνουν σταδιακά στην Θέση τους.

Ο Τζ. Σόρος στις αρχές του καλοκαιριού έδωσε τρεις μήνες ζωής στο ευρώ! Όλα δείχνουν έτοιμα για το μεγάλο Μπαμ με την αποχώρηση του Αμερικανοκίνητου ΔΝΤ από το ευρώ με πρώτο σημείο την Ελλάδα. Η δουλειά του ταμείου – όπως και αν την δει κανείς -ολοκληρώθηκε και αφήνει την Ευρώπη διαιρεμένη, κοινωνικά ανάστατη, η Γερμανία είναι η αιτία και το φιτίλι στην Ελλάδα αναμμένο…

Η αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα ξυπνά μνήμες Αργεντινής. Στην Αργεντινή το Πέσο δεν μπορούσε να υποτιμηθεί γιατί ήταν κλειδωμένο με το δολάριο, όπως η Ελληνική οικονομία με το ευρώ. Αυτό οδήγησε στην αποτυχία του προγράμματος όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Η αποτυχία οδήγησε στη έξοδο του ΔΝΤ από την χώρα γεγονός που σήμανε την χρεωκοπία και το κλείσιμο τραπεζών. Οι τράπεζες μας μόλις προχθές αποκόπηκαν από την ΕΚΤ και την ρευστότητα προληπτικά…

Η έξοδος χώρας από το ευρώ -παρά τα όσα λένε- δεν φαίνεται διαχειρίσιμη για το υπόλοιπο ευρώ, καθώς οι αγορές θα αναζητήσουν και θα κινηθούν με βάση το χειρότερο σενάριο. Θα ανεβούν τα επιτόκια, θα έρθουν νέες χρεοκοπίες, θα δημιουργηθεί πανικός στους καταθέτες και χώρες του ευρώ θα ξεκινήσουν εθνικές πολιτικές, δεδομένο που θα επιτείνει την σύγχυση και την αδυναμία σταθεροποιητικής παρέμβασης σε μια Ευρώπη που πάντα δρα καθυστερημένα.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα δεν κυκλοφορεί άλλο νόμισμα -όπως στην Αργεντινή το πέσο- για να κάνει τεχνικά εύκολη την έξοδο.

Όμως το θέμα θα έχει πάψει να είναι τεχνοοικονομικό όταν θα αποχωρήσει το ΔΝΤ και θα έχει γίνει πολιτικό αφορώντας ουσιαστικά τον στραγγαλισμό χώρας στο ευρώ ενώ οι Έλληνες Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα έχουν πρόσβαση στα χρήματα τους. Αν η Ελλάδα προσπαθώντας να παραμείνει στο ευρώ δεν κάνει τίποτα πέραν της λογικής στάσης πληρωμών, κανείς δεν μπορεί να την βγάλει τεχνικά από το ευρώ. Μπορεί να χρησιμοποιεί το ευρώ και να κάνει στάση πληρωμων διαρκείας για να συντηρείται με όσα έχει.

Σε αυτό το διάστημα όμως εικάζεται πως θα έχουν παγώσει μερικώς ή ολικά οι καταθέσεις καθώς οι τράπεζες μας έχουν αποκοπεί από την ρευστότητα και το δράμα θα συνεχίζεται για όσο αυτές θα είναι παγωμένες. Αυτό βεβαίως είναι θέμα πολιτικό και θα δημιουργήσει πανικό παντού στην ΕΕ.

Το Σενάριο λέει ότι αν κοπούν οι δόσεις η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ -αργά ή γρήγορα- αναγκασμένη να εισάγει νέο νόμισμα για να ξεμπλοκάρει τις καταθέσεις των Ελλήνων. Όμως το θέμα θα έχει πάψει να είναι τεχνοοικονομικό και θα εγείρει θέματα σε βάρος την ΕΚΤ που εκδίδει το ευρώ. Δεν είναι λοιπόν τόσο απλό.

Το «Der Spiegel» γράφει:«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άφησε να εννοηθεί προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν θα συμμετάσχει σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα», υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» στην αυριανή του έκδοση και προσθέτει ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει ήδη τον Σεπτέμβριο».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «η υπομονή του ΔΝΤ με την Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος της», ενώ «υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου έκαναν γνωστό στην ηγεσία της ΕΕ ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται πλέον να διαθέσει περαιτέρω χρήματα για την βοήθεια προς την Ελλάδα».

Το περιοδικό αναφέρει ότι αυτή την περίοδο η τρόικα εξετάζει κατά πόσο η χώρα εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις και υποστηρίζει ότι είναι ήδη βέβαιο πως η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν μπορεί να μειώσει το χρέος της χώρας στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως έχει συμφωνηθεί. «Εάν η χώρα λάβει περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τους στόχους της, αυτό θα συνεπάγεται, βάσει των εκτιμήσεων της τρόικας, επιπλέον βοήθεια μεταξύ 10 και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ», επισημαίνεται και τονίζεται ότι «πολλές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν είναι πλέον διατεθειμένες να επωμιστούν νέα βάρη της Ελλάδας, ενώ χώρες όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία έχουν συνδέσει τη δική τους βοήθεια με την συμμετοχή του ΔΝΤ».

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει το δημοσίευμα, «ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη κρίνεται πλέον στις χώρες της Ευρωζώνης ως διαχειρίσιμος».

Το περιοδικό αναφέρεται ακόμη στο ομόλογο που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα τον Αύγουστο: «Κανονικά η Αθήνα θα έπρεπε να πληρώσει στις 20 Αυγούστου 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η λύση θα μπορούσε να δοθεί με εξόφληση του δανείου από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης. Το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να εκδώσει νέα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, τα λεγόμενα “t-bills” και να τα πουλήσει στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα τα υποβάλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος ως εγγύηση για την νέα έκτακτη βοήθεια».

πηγή:troktikoblog.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: