Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Έτσι φρενάρεις το ντόπινγκ!!

Πώς θα μπορούσε με μια κίνηση – ματ η ΔΟΕ να μειώσει το ντόπινγκ στους ολυμπιακούς αγώνες; Ο Βασίλης Γαλούπης ψάχνει τη λύση ανάμεσα στη σοφία του Χθες και στις δυνατότητες του Σήμερα!
Έτσι φρενάρεις το ντόπινγκ!
Ο δήμαρχος του Λονδίνου απαγγέλλει ολυμπιακή ωδή στα αρχαία ελληνικά, ο πρόεδρος της ΔΟΕ ανακοινώνει για μια ακόμα φορά ότι το Νο1 πρόβλημα των αγώνων είναι το ντόπινγκ, οπότε ας μπούμε κι εμείς στο διπλό… παιχνίδι, έστω και με έναν παράτολμο τρόπο.
Έχει, λοιπόν, καταντήσει κάπου κωμικό να βγαίνει κάθε φορά που γίνονται ολυμπιακοί αγώνες ο πρόεδρος της ΔΟΕ, είτε λέγεται Σάμαρανκ, είτε λέγεται Ρογκ και να ξορκίζει το ντόπινγκ. Με τα λόγια…
Κι όλα αυτά ενώ και οι πέτρες γνωρίζουν πια ότι οι ολυμπιακοί αγώνες εξελίσσονται σταδιακά σε extreme sports, με υπόκλιση στα ρεκόρ με κάθε κόστος! Με την ΔΟΕ, την WADA κι όλες αυτές τις εξουσιαστικές δυνάμεις του αθλητισμού να κάνουν ουσιαστικά τα στραβά μάτια!
Καραμέλες για παιδάκια!
«Τα ντόπινγκ κοντρόλ της WADA τα κοροϊδεύεις τόσο εύκολα, σα να δίνεις καραμέλες σε ένα παιδάκι», είχε δηλώσει πριν μερικά χρόνια ο Βίκτορ Κόντε της Balco (Μάριον Τζόουνς, Τιμ Μοντγκόμερι κ.α.).
Ας μην το κουράζουμε περισσότερο, λοιπόν, αφού όλα σχεδόν έχουν ειπωθεί κι έχουν γραφτεί για το πρόβλημα του ντόπινγκ. Κι ας μπούμε κατευθείαν στην ουσία του σημερινού κομματιού. Παίρνοντας αφορμή από την αναφορά του δημάρχου Λονδίνου στην αρχαία Ελλάδα.
Η κλεψιά υπήρχε, φυσικά, και πριν από 2.500 χρόνια. Κάτι που σημαίνει ότι και τότε υπήρχαν αθλητές που προσπαθούσανε να νικήσουν παραβαίνοντας τους κανονισμούς. Ούτε στους αρχαίους ολυμπιακούς αγώνες ήταν όλα αγνά! Με μια διαφορά. Ότι την απάτη την κυνηγούσαν σπαθένια. Διοργάνωναν Αγώνες, όχι games, σόου και μπίζνες!
Όλοι στο ολυμπιακό χωριό!
Ποια ήταν η αποτελεσματική συνταγή; Οι αθλητές στους αγώνες της αρχαιότητας ήταν υποχρεωμένοι να μπαίνουν στο ολυμπιακό χωριό ένα μήνα πριν! Όλοι, δίχως καμία εξαίρεση. Μένοντας στην Ήλιδα ο αθλητής ήταν συνεχώς υπό έλεγχο κι επίβλεψη. Έκανε προπονήσεις ενώ τον επιτηρούσε ένας αυστηρός ελλανοδίκης. Οι ελλανοδίκες ήταν, ας πούμε, κριτές από την Ηλεία.
Οι αθλητές, λοιπόν, ήταν όλοι στο ίδιο μέρος. Κάνανε μαζί προπόνηση, τρώγανε τα ίδια φαγητά, είχαν την επίβλεψη από ελλανοδίκες και δεν υπήρχε πάρε – δώσε με όσα γίνονταν έξω. Ήταν αφοσιωμένοι στον στόχο τους και μόνο.
Κρουαζιερόπλοια!
Ας το φέρουμε στις μέρες μας αυτό το έργο. Ο σύγχρονος αθλητής που θέλει να ντοπαριστεί, έχει την άνεση να το κάνει μέχρι την τελευταία στιγμή, αφού στο ολυμπιακό χωριό μπαίνει ό,τι ώρα θέλει, όπως και φεύγει ό,τι ώρα θέλει. Μπορεί, μάλιστα, να μένει κι εκτός ολυμπιακού χωριού. Ακόμα και σε κρουαζιερόπλοια, όπως θυμόμαστε στην Αθήνα το 2004.
Για τους αιφνίδιους ελέγχους που γίνονται παραμονές των αγώνων, ας ξαναθυμηθούμε την ρήση του Κόντε που ανέφερα παραπάνω.
Χάσανε τα μπουκαλάκια στο Πεκίνο, το παγώνι η ΔΟΕ!
Θα μπορούσα να γράψω δεκάδες πρόχειρα παραδείγματα ότι πιάνονται ντοπέ όσοι φέρονται «ερασιτεχνικά» κι αφελώς ή όσοι πρέπει να πιαστούν, όμως το αφήνω για άλλη φορά. Θυμίζω απλά ότι στο Πεκίνο το 2008 είχαν χαθεί, ως δια μαγείας, δεκάδες μπουκαλάκια με ούρα, που δεν εξετάστηκαν ποτέ! Μπάι πέρασαν άγνωστο πόσοι αθλητές, Κινέζοι ή μη. Και η ΔΟΕ έκανε, φυσικά, το παγώνι!
"Στεγνοί" το τελευταίο δίμηνο! 
Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι η ΔΟΕ έκανε το εξής απλό. Τις τελευταίες 60 μέρες από την έναρξη των ολυμπιακών αγώνων όλοι οι συμμετέχοντες αθλητές να μένουν υποχρεωτικά στο ολυμπιακό χωριό.
Κατά την είσοδό τους στο χωριό θα ελεγχθούν με ντόπινγκ κοντρόλ. Το ίδιο θα γίνει σε 30 μέρες, αλλά και την παραμονή έναρξης των αγώνων. Με στόχο να φανεί από την σύγκριση των τριών δειγμάτων ούρων – αίματος αν υπάρχει κάποια ύποπτη ανωμαλία στους δείκτες. Υπάρχει αυτή η τεχνολογική δυνατότητα και χρησιμοποιείται ευρέως πια, κυρίως με τα Βιολογικά Διαβατήρια των αθλητών.
Αν ένας αθλητής μείνει «στεγνός» από οποιαδήποτε ουσία για δυο ολόκληρους μήνες, τότε σαφώς και ξεφουσκώνει μέρα με τη μέρα! Ό,τι κι αν έχει κάνει πριν. Χάνει, δηλαδή, σταδιακά ένα μεγάλο μέρος από τα όποια πλεονεκτήματα της προετοιμασίας.
Αν παράλληλα, το περιβάλλον είναι ελεγχόμενο από σύγχρονους… ελλανοδίκες για πιθανή χρήση ουσιών μέσα στο χωριό, τότε τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά.
Το μηχάνημα για προληπτικά τεστ στην Αθήνα!
Και το λέω αυτό επειδή στους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας υπήρχαν πληροφορίες πως μια «μεγάλη» ξένη αποστολή είχε καταφέρει να βάλει μέσα στο ολυμπιακό χωριό, εκεί που διέμενε, ακόμα και μηχάνημα τελευταίας γενιάς για ανίχνευση αναβολικών, έτσι ώστε να κάνει προληπτικά τεστ, μέχρι και μια ώρα πριν τους αγώνες!!!
Έτσι, η ΔΟΕ κάνει αιφνίδιους και τακτικούς ελέγχους ούρων – αίματος, με πρακτική αποδεδειγμένα αναποτελεσματική. Σα να πετάει τα λεφτά της είναι έτσι χύμα και τυφλά όπως γίνονται. Ούτε παίζει κανένα ρόλο ότι κάθε φορά αυξάνονται τα τεστ. Αυτά είναι για τα μάτια του κόσμου.
Πετάει εκτός την αστυνομία η ΔΟΕ!
Επίσης, η ΔΟΕ έβγαλε φιρμάνι εδώ και μερικά χρόνια για να υποχρεώνει τις διοργανώτριες χώρες να υπογράψουν ένα χαρτί που να απαγορεύει την είσοδο της αστυνομίας για οποιονδήποτε λόγο στο ολυμπιακό χωριό ή σε ό,τι χώρο θεωρείται υπό την επίβλεψη της ΔΟΕ! Συνεπώς η κατάσταση εκεί είναι ανεξέλεγκτη στην διακίνηση και την χρήση κάθε λογής ουσιών. Ακόμα κι αν υπάρχουν οι σχετικές πληροφορίες ή καταγγελίες.
Μόνο οι Ιταλοί
Η μοναδική χώρα που είχε παραβεί στα ίσια την διαταγή της ΔΟΕ, ήταν η Ιταλία στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες το 2006 στο Τορίνο, όταν έγινε ντου από την αστυνομία εκεί που διέμενε η αυστριακή αποστολή. Και οι ιταλικές αρχές είχαν πιάσει λαβράκια για μετάγγιση αίματος! Αφρούς έβγαζε τότε από την τσαντίλα της η ΔΟΕ...
Και σε μπουκαλάκι!
Με λίγα λόγια, η διάθεση για κλεψιά πάντα θα υπάρχει από κάποιους. Ακόμα και σε ένα μπουκάλι αν τους κλείσεις, κάτι θα σκαρφιστούν για να εξαπατήσουν. Το ζήτημα, όμως, είναι πάνω απ’ όλα αν κανείς θέλει να περιορίσει – κι όχι τόσο να εξαλείψει - ένα πρόβλημα. Υπάρχει, πάντως, η δυνατότητα για συνδυασμό… αρχαίων και σύγχρονων μεθόδων. Απόλυτα πρακτικών μεθόδων! Εφαρμόσιμων 100%.
Ποια βούληση…
Βλέπουμε, δηλαδή, ότι ακόμα και 2.500 χρόνια πριν υπήρχε θέμα και φρόντιζαν για την ισονομία, με το να κάνουν όλοι οι αθλητές τα ίδια για τουλάχιστον 30 μέρες! Είχαν τη βούληση να κάνουν κάτι. Η ΔΟΕ, που καίγεται μόνο για χορηγούς, δεν έχει αποδείξει ότι την έχει… Οπότε ακόμα κι αν υπάρχουν τα μέσα ή οι ιδέες, πάλι τίποτα δεν θα γίνει!
Τζίρος εκατομμυρίων!
Και κάτι τελευταίο. Θα πει κάποιος «μπορεί να ρισκάρουν την υγεία τους, αλλά τελικά κονομάνε οι αθλητές που ντοπάρονται». Κατ’ αρχάς, δεν πάει να πει ότι επειδή κάποιος φαρμακώνεται, θα κάνει σώνει και καλά επιτυχία. Το ντόπινγκ θεριεύει σε παγκόσμια κλίμακα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό πια. Υπάρχουν στοιχεία επ’ αυτού.
Δεύτερον, για κάθε ευρώ που βγάζει ένας αθλητής κάνοντας π.χ. ένα ρεκόρ και ρισκάροντας την ζωή του, τζιράρονται στις πλάτες του εκατομμύρια ευρώ από διάφορους, που πιθανότατα δεν έχουν φορέσει ποτέ στην ζωή τους κοντό σορτσάκι, ούτε και ρισκάρουν το παραμικρό!

πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: