Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Οταν η ποδοσφαιρική κουβέντα αποκτά σοβαρότητα!!

Με τους Ψωμιάδηδες να προφυλακίζονται, τους Ολυμπιακούς να κοροϊδεύουν τους Παναθηναϊκούς για μεταγραφές τύπου «Πίου» και να καμαρώνουν για το δικό τους ελληνικό παιδομάζωμα... Γράφει ο Βαγγέλης Μπραουδάκης.
Οταν η ποδοσφαιρική κουβέντα αποκτά σοβαρότητα
Τον Μαύρο να προσπαθεί να βάψει άσπρα τα πράγματα στην ΑΕΚ, τις αγωγές για το οικονομικό πόρισμα να σκάνε στον ΠΑΟΚ, δηλαδή, με την ποδοσφαιρική ρουτίνα να είναι σε πλήρη εξέλιξη, εντύπωση μου έκανε μια είδηση στα «ψιλά»
Εκείνη σχετικά με τις εν εξελίξει συζητήσεις της Nova με τη Super League. Οχι τα γνωστά με το παζάρι για την αναπόφευκτη μείωση των χρημάτων από τα τηλεοπτικά, αλλά η κουβέντα περί σοβαρής αναδιάρθρωσης ?από του χρόνου- της μεγάλης κατηγορίας. Αναδιάρθρωσης προς τα κάτω, ήτοι πρωτάθλημα με λιγότερες ομάδες για αύξηση της (όποιας) ανταγωνιστικότητας (που προτείνει η τηλεόραση) κόντρα στις μικροπαραγοντικές επιθυμίες για αύξηση (19 ή 20) σε επίπεδα που αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας.
Αρκετά χρόνια τώρα αναπτύσσεται (μόνο όμως σε φιλολογικό επίπεδο) ο προβληματισμός για το πόσες ομάδες χωράει η ποδοσφαιρική μας οικονομία στο πάνω ράφι. Σίγουρα όχι 16 πάντως κι αυτό πλέον είναι αυταπόδεικτο (απλώς και μόνο παρατηρώντας όσες δεν πληρούσαν τα κριτήρια για χορήγηση άδειας) όσο κι αν ο ρεαλισμός πληγώνει εκείνους που θα απολέσουν το μεγάλο βάζο με το μέλι
Η Nova, λοιπόν, και η Super League θα επεξεργαστούν σχέδια μείωσης ώστε το προϊόν να ανταποκρίνεται όσο γίνεται στον κανόνα προσφοράς και ζήτησης. Κομβικά στοιχεία: Πρώτον, πρωτάθλημα με 36 αγωνιστικές όπως τώρα (30 της κανονικής διάρκειας και έξι των πλέι οφ) δεν χωρά στο καλεντάρι και διοργάνωση με μόνο 30 είναι μικρή ?δεν γίνεται να τελειώνουν οι υποχρεώσεις τον Απρίλιο, τόσο νωρίς
Δεύτερον, η τηλεόραση πληρώνει τώρα για 240+12=252 ματς. Αυτά πουλάει η Nova στους συνδρομητές. Είναι κατανοητό ότι δεν θα επιθυμεί, σε όποιο σχέδιο προκριθεί, να πουλάει πολύ λιγότερα. Τρίτον, η μείωση των ομάδων δεν μπορεί να είναι πάρα πολύ μεγάλη (πέραν των αντιδράσεων των θιγμένων θα τεθεί αμέσως ζήτημα σύνθεσης και στις παρακάτω κατηγορίες)
Κοντολογίς, μοιάζει μονόδρομος σε πρώτη φάση, αν επικρατήσει η λογική, ένα πρωτάθλημα με 14 ομάδες από το 2013 ή το 2014. Πιθανά σε δύο γύρους (26 αγωνιστικές) προτού χωριστούν σε δύο επτάδες με την πρώτη να διαγωνίζεται σε μονά ματς -μάλλον με πλεονέκτημα έδρας- για τίτλο και ευρωπαϊκά εισιτήρια και τη δεύτερη επτάδα για παραμονή και αποφυγή υποβιβασμού! Σύνολο 33 αγωνιστικές και 224 αγώνες προς μετάδοση.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: