Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

«Υπερβολικά τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ»

«Υπερβολικά τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ»
«Υπερβολικό» χαρακτήρισε το σενάριο περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη -όπως το περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ που δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν θέλει και δεν μπορεί να τα καταφέρει»- ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας χθες στην Ραδιοφωνία Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR).

Την ίδια απάντηση έδωσε ο κ. Σόιμπλε και για τις εκτιμήσεις που θέλουν την Ευρωζώνη να καταρρέει εάν καταρρεύσει η Ιταλία, ενώ σημείωσε ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν πράγματι τρομακτικό, αλλά δεν αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο». Ο Σόιμπλε αναφέρθηκε στο υψηλό χρέος και της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η γερμανική κυβέρνηση αναλαμβάνει δράση προκειμένου να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

«Κι εμείς έχουμε προβλήματα, αλλά τα λύνουμε. Πρέπει να κάνουν το ίδιο και οι άλλοι», τόνισε και αναγνώρισε την εξάρτηση της οικονομίας της χώρας του από τις εξαγωγές, άρα και την σημασία της σταθεροποίησης της Ευρωζώνης.

«Η γερμανική οικονομία στηρίζεται σε λειτουργικές εξαγωγικές αγορές και σταθερό νόμισμα. Εμείς οι Γερμανοί έχουμε πολλά να χάσουμε, επειδή ωφελούμαστε περισσότερο, καθώς είμαστε επιτυχημένοι. Για αυτό ακριβώς πρέπει να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε η Ευρωζώνη να παραμείνει σοβαρή», δήλωσε, αιτιολογώντας εμμέσως και τη στάση της Καγκελαρίου 'Ανγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κληθείς, πάντως, να σχολιάσει δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, περί ενδεχόμενης αποχώρησης του κόμματός του από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αν συνεχιστούν οι παραχωρήσεις προς τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι συζήτησε ο ίδιος με τον Βαυαρό πολιτικό και διαπίστωσε πλήρη ταύτιση απόψεων. Επισήμανε μάλιστα ότι «ο κ. Ζεεχόφερ γνωρίζει πολύ καλά ότι, αν το ευρώ δεν παραμείνει σταθερό, οι συνέπειες για τη γερμανική οικονομία και ειδικά για την οικονομία της Βαυαρίας, θα είναι καταστροφικές».

Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: