Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Ο "Άγιαξ" γιορτάζει!

Μία από τις μεγαλύτερες επαρχιακές ομάδες της Ελλάδας, ο ΠΑΣ Γιάννινα, σήμερα (8/7) γιορτάζει, καθώς ο "Άγιαξ της Ηπείρου" συμπληρώνει 46 χρόνια ζωής!
Ο "Άγιαξ" γιορτάζει!
Τα 46 χρόνια ζωής γιορτάζει σήμερα η ομάδα του ΠΑΣ, καθώς σαν σήμερα στις 8 Ιουλίου 1966, το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων με την υπ’ αριθμόν 366/1966 απόφασή του έδινε έγκριση για την ίδρυση ενός νέου σωματείου, του ΠΑΣ Γιάννινα.
Ο ιστορικός σύλλογος προέρχεται από την συγχώνευση τριών τοπικών συλλόγων, του Ατρόμητου, του Αβέρωφ και του Ολυμπιακού Ιωαννίνων. Μέχρι τότε, οι τρεις αυτές ομάδες δεν είχαν καταφέρει να διακριθούν καθώς είχαν φτάσει μέχρι την Β’ Εθνική, όπου δεν κατάφεραν ποτέ να πρωταγωνιστήσουν.
Έτσι, αποφασίστηκε να ενώσουν τις δυνάμεις τους, αρχικά ο Ατρόμητος με τον Ολυμπιακό το 1962 δημιουργώντας τον Α.Ο.Ι. και 4 χρόνια αργότερα ήρθε και η συγχώνευση με τον Αβέρωφ που "γέννησε" τον ΠΑΣ Γιάννινα.
Αρχικά, ο νέος σύλλογος ήταν να ονομαστεί «Δωδώνη», από την αρχαία Δωδώνη που υπήρξε λατρευτικό κέντρο του Δία και της Διώνης. Όμως κάποιες διαφωνίες ανάγκασαν να γίνει εκ νέου αναζήτηση ονόματος. Μετά από αρκετές προτάσεις που απερρίφθησαν, ο δικηγόρος Πύρρος Ναθαναήλ, που ήταν μέλος στη διοίκηση του Ατρόμητου έριξε την ιδέα να ονομαστεί η νέα ομάδα ΠΑΣ Γιάννινα (Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος – Γιάννινα).
Ο Ναθαναήλ ήταν αυτός που ανέλαβε τα διαδικαστικά και στις 8 Ιουλίου 1966 εκδόθηκε η υπ’ αριθμό 366/8-7-1966 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων που ενέκρινε την τροποποίηση του καταστατικού και τη μετονομασία του Α.Ο.Ι σε ΠΑΣ Γιάννινα. Η απόφαση αυτή καταχωρήθηκε στο βιβλίο σωματείων του Πρωτοδικείου στις 2 Αυγούστου 1966 με αριθμό μητρώου 929/2-8-1966 και το σωματείο έφερε την ονομασία «Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ».
Το έμβλημα του ΠΑΣ
Για σήμα της ομάδας επιλέχτηκε μέσα σε έναν θυρεό να απεικονίζει τη μια όψη του νομίσματος της αρχαίας Ηπείρου, που στη μια όψη απεικόνιζε το κεφάλι του Δωδωναίου Δία και της Διώνης. Ο Δίας είναι στεφανωμένος με φύλλα βελανιδιάς ενώ η Διώνη φοράει πέπλο και χιτώνα. Στην πίσω όψη του νομίσματος ήταν ο ταύρος με την επιγραφή ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ.
Το πρώτο επίσημο ματς
Το πρώτο επίσημο παιχνίδι του ΠΑΣ Γιάννινα έγινε για το θεσμό του κυπέλλου στις 2 Οκτωβρίου 1966 με την Πίνδο Κόνιτσας. Ο νεοσύστατος τότε ΠΑΣ επικράτησε με 4-0. Τα γκολ πέτυχαν οι Τσιούρης (10’), Τσουρλίδας (50’), Οικονομίδης (55’), Καναρινής (62’).

Δεν υπάρχουν σχόλια: