Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΟΚ vs Αρης: Οι τέσσερις αλήθειες του ντέρμπι

Είναι το παραδοσιακό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Αυτό επιδεικνύει τουλάχιστον η ιστορία.
Ανεξαρτήτων των συνθηκών που επικρατούν στα στρατόπεδα των δύο μονομάχων, τα χαρακτηριστικά αυτής της αναμέτρησης δεν αλλοιώνονται. Αυτό αποδεικνύεται και από τις εκτιμήσεις για sold out στη Τούμπα, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουν το παιχνίδι και στον Αρη.

Είναι αλήθεια όμως ότι, το ντέρμπι της Κυριακής (30/09) είναι διαφορετικό από αυτά που προηγήθηκαν στην πρόσφατη ιστορία των αναμετρήσεων. Υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.  Για να ακριβολογούμε, τέσσερις είναι οι αλήθειες αυτού του αγώνα.
1.Διαφορά δυναμικότητας
Σε αντίθεση με τα ντέρμπι της τελευταίας πενταετίας, φέτος είναι η πρώτη φορά που υπάρχει σημαντική διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δύο ομάδων. Ο ΠΑΟΚ χτίστηκε για να συμμετάσχει στη φάση των ομίλων του Europa League, αλλά και για να διεκδικήσει το εισιτήριο της πρόκρισης στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου. Πρόσφατα ο Γιώργος Φωτάκης οριοθέτησε στόχο και μίλησε για την πρόθεση του ΠΑΟΚ να βρίσκεται μέσα στη δυάδα του πρωταθλήματος. Πλέον εξάλλου, υπάρχει ισχυρός ιδιοκτήτης (σ. σ. Ιβάν Σαββίδης) όπως και η πρόθεση για την ποιοτική ενίσχυση στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Κοινώς, ο ΠΑΟΚ δείχνει αποφασισμένος να αλλάξει επίπεδο.
Αντιθέτως, ο Αρης βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Επιδιώκει να αποφύγει την οικονομική καταστροφή, δημιούργησε μια ομάδα με αναγκαστικές επιλογές και μπόλικο. φρέσκο αίμα. Ενδεχομένως να υπήρχε πλάνο της σταδιακής αναβάθμισης των νεαρών παικτών. Λόγω της απαγόρευσης μεταγραφών, αυτοί οι παίκτες "πετάχτηκαν" κατευθείαν στα βαθιά και «μπολιάστηκαν» μαζί με άλλους νεαρούς παίκτες που ήρθαν από άλλες ομάδες. Και ο Αρης είναι ένα σύνολο που ψάχνει συνοχή, χημεία και αγωνιστικούς ηγέτες.
2.Οι προσωπικότητες και τα αμούστακα παιδιά
Οι ειδικοί συνηθίζουν να λένε ότι σε τέτοιου είδους παιχνίδια, όλα κρίνονται από τις επιδόσεις των έμπειρων παικτών. Ο ΠΑΟΚ έχει μπόλικους από δαύτους και κυρίως, προσωπικότητες. Σαλπιγγίδης, Λάζαρ, Φωτάκης. Μπήκε και ο Αθανασιάδης στη σχετική συνομοταξία. Δεν έχει βέβαια τη σπουδαιότερη, τον Πάμπλο Γκαρσία. Ο Αρης υστερεί σε αυτόν τον τομέα. Από τη λίστα των έμπειρων παικτών του, ελάχιστοι έχουν ένσημα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Πουλίδο είναι σε καλύτερη μοίρα από τους Αγκάνθο, Κοέλιο. Από τους Ελληνες, υπάρχουν οι πολύπειροι Καπετάνος, Παπαζαχαρίας, Παπαστεριανός. Οι δύο πρώτοι ουδέποτε είχαν ηγετικό ρόλο στις ομάδες στις οποίες αγωνίστηκαν. Ομοίως και ο τρίτος, ο οποίος δεν έχει κερδίσει (ακόμη) την εμπιστοσύνη του Μάκη Κατσαβάκη.
3.Το "πρέπει" του ΠΑΟΚ
Τουλάχιστον τη τελευταία 5ετία, ο ΠΑΟΚ ουδέποτε βρήκε τον αιώνιο αντίπαλό του σε χειρότερη φάση, από αυτή που περνάει σήμερα. Ο Δικέφαλος έχει καλύτερο υλικό, πιο έμπειρη ομάδα, παίζει στην έδρα του και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις προσπάθειες των παικτών, θα συνοδεύσει και η πίεση του. «πρέπει να κερδίσει». Η χρονιά δεν ξεκίνησε έτσι όπως θα ήθελαν στον Δικέφαλο και γνωρίζουν ότι το ντέρμπι με τον Αρη είναι κομβικής σημασίας. Είναι αλήθεια ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να χάσει περισσότερα από αυτά που μπορεί να κερδίσει, ενόψει του συγκεκριμένου αγώνα. Οποιοδήποτε αποτέλεσμα πλην της νίκης θα στοιχειοθετήσει «πισωγύρισμα». Αυτή είναι η πραγματικότητα.
4.Ο Αρης δεν έχει να χάσει πολλά
Σε αντίθετη μοίρα βρίσκεται ο Αρης. Στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων στο Κλεάνθης Βικελίδης, από το 2007 έως και τη σεζόν 2011-12, ο Αρης «έπρεπε» να κερδίσει. Διότι, αυτό ήταν το αγωνιστικό επίπεδό του, αυτό ήταν αναγκαίο να συμβεί βάσει και των αγωνιστικών στόχων του. Πέραν της αντιπαλότητας. Πλέον, οι «κίτρινοι» είναι σε μια φάση όπου επιζητούν την επιβίωσή τους. Οικονομική και αγωνιστική. Στη Τούμπα θα παίξουν γνωρίζοντας ότι τα κέρδη από το συγκεκριμένο παιχνίδι θα είναι πολλά περισσότερα (σ. σ. σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος) συγκριτικά με τις απώλειες, στο ενδεχόμενο της ήττας. Εντούτοις, ο Αρης υποχρεούται να παρουσιάσει την εικόνα μιας μαχητικής ομάδας που πουλάει πολύ ακριβά το τομάρι της. Αυτό θέλουν και οι οπαδοί του που δεν θα βρεθούν στις κερκίδες της Τούμπας.sport gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: