Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει στο backstage για τις επιλογές του Πορτογάλου τεχνικού που δεν αρέσουν στον κόσμο και στο μάτι, αλλά αποδεικνύονται απολύτως αποτελεσματικές.
Για να καταλάβεις την σπουδαιότητα της νίκης του Ολυμπιακού δύο πράγματα πρέπει να δεις.
Πρώτον ποιοι έλειπαν από τον Ολυμπιακό: Εκτός οι Κοντρέρας, Αβράαμ, Ιμπαγάσα, Τζεμπούρ και επί της ουσίας και ο Φουστέρ ο οποίος έρχονταν από τραυματισμό και μόνο για λίγα λεπτά μπορούσε να παίξει.
Δεύτερον να δεις την ενδεκάδα. Τοροσίδης, Σιόβας, Μανωλάς, Μανιάτης, Μήτρογλου και... Χολέμπας. 5+1 Ελληνες παίκτες στην αρχική ενδεκάδα του Ολυμπιακού και μάλιστα σε τέτοια ηλικία που για όλους μπορείς να υποθέσεις ότι έχουν πολλά χρόνια καλής μπάλας μπροστά τους.
 
Κατά τα λοιπά μπορείς να πεις πολλά για την απόδοσή του. Ηταν προβληματική σε μεγάλο διάστημα, αλλά ενδεχομένως δικαιολογημένα προβληματική.
 
Και εξηγώ. Οπως πάντα ο Ολυμπιακός κόντρα σε γαλλικές ομάδες είχε να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα των φυσικών δυνάμεων. Πολύ πιο γρήγοροι, πολύ πιο δυνατοί, με πολύ περισσότερες φυσικές δυνάμεις. Αυτό αξιοποίησαν οι Γάλλοι. Κυνήγησαν τα χαφ του, πρέσαραν παντού γιατί ήξεραν ότι υπερτερούν σε δυνάμεις και του έκαναν την ζωή κόλαση.
 
Εκεί ο Ζαρντίμ από ανάγκη επέλεξε ένα αναχρονιστικό τρικ, αλλά ενδεχομένως ξέροντας την ομάδα του και το μοναδικό που μπορούσε να κάνει για να αποφύγει τα λάθη έξω από την μεγάλη περιοχή που θα ήταν μοιραία.
 
Ο Πορτογάλος ζήτησε να παίξει με μακρινές μπαλιές (από επιλογή επιμένω), διότι αυτό έγινε τουλάχιστον 10 φορές. Εψαξε το κεφάλι του Μήτρογλου και με ξεκάθαρη εντολή ένας από τους δύο εξτρέμ να κολλάνε επάνω του για να γίνει η σπόντα και να φτιαχτεί φάση. Αναχρονιστικό, αλλά ενδεχομένως το μόνο που σκέφτηκε ο Ζαρντίμ ξέροντας ότι παίκτες όπως ο Μανωλάς, ο Μοντέστο και ο Μανιάτης δεν είναι και οι καλύτεροι στην κυκλοφορία της μπάλας για να αποφύγουν το πρέσινγκ των Γάλλων.
 
Το κόλπο δεν έπιασε, αλλά ο Ολυμπιακός παρά το γεγονός ότι ήταν κακός και έχανε συνεχώς μέτρα, σοβαρές φάσεις δεν έτρωγε. Γιατί; Γιατί οι ακραίοι χαφ του γύρισαν και κάλυψαν τα μπακ απαγορεύοντας τα overlap των Γάλλων τα οποία είναι το σήμα κατατεθέν του παιχνιδιού της. Και εντέλει το γκολ το δέχτηκε επειδή ο Σιόβας έκανε την διπλή χαζομάρα (και λόγω απειρίας) να αφήσει έναν πολύ πιο κοντό παίκτη να του βάλει πλάτη και στη συνέχεια να τον αντιμετωπίσει τελείως άτσαλα.
 
Και εδώ είναι το σημείο για το μεγάλο credit στους παίκτες του Ολυμπιακού. Κόντρα στη ροή του ματς, στην ψυχολογία της στιγμής, το μομέντουμ που λέει και ο Σκουντής, αποφάσισαν να μην καθίσουν στα αυγά τους, να πάρουν την ισοπαλία και το σοβαρό προβάδισμα για την τρίτη θέση, αλλά να πάνε για τη νίκη. Και δικαιώθηκαν με τον γνωστό τρόπο. Μία στημένη φάση.
 
Εν τέλει η βραδιά τον βρήκε θριαμβευτή, του επιτρέπει να συνεχίσει στην Ευρώπη (τουλάχιστον στο Εuropa League) και του δίνει την δυνατότητα να καμαρώνει για όσα έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια.
 
πηγή: gazzetta.gr