Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Ντόμινο Μαντσίνι-Πεπ!

O Ball Boy Γιώργος Καραμάνος μπλέκει σε ένα προπονητικό «φαινόμενο της πεταλούδας»  Μαντσίνι, Μονακό, Γκουαρδιόλα και την- αλά Μπαρτσελόνα- Σίτι του μέλλοντος...
Σαββάτο απόγευμα. Η Σίτι γκελάρει στο «Απτον Παρκ» με τη Γουέστ Χαμ (0-0) και εκείνος θέλει να δείρει τους παίκτες του. Το διαισθάνεται από το πρώτο μέρος πως κάτι δεν θα πάει καλά σε αυτό το ματς. Στο ημίχρονο κατεβαίνει, τα χώνει στους δικούς του και βγαίνει από τα αποδυτήρια στα επτά λεπτά. Μέχρι να ξεκινήσει το Β' μέρος, ο Ρομπέρτο Μαντσίνι κάθεται μόνος του στον πάγκο και καταβάλει προσπάθεια για να μην φάει το κασκόλ του (στα 2 λεπτά του βίντεο).






Ο Ιταλός κόουτς αισθάνεται μόνος του. Οι ποδοσφαιριστές του πλέον δεν παίζουν και για εκείνον. Μόνο για την ομάδα και την πάρτη τους. Αυτή είναι πάντα η πρώτη μεγάλη ήττα ενός προπονητή και κάπως έτσι στήνεται η αρχή του τέλους. Σε αυτό το δρόμο βαδίζει πλέον ο Ρομπέρτο, κάτι που επιβεβαιώθηκε μετά την ισοπαλία (2-2) της Τρίτης με τον Αγιαξ, που αφήνει τους Πολίτες τόσο πρώιμα εκτός Τσάμπιονς Λιγκ. Βέβαια ο Ιταλός έχει τη Μαντόνα ή κάποια άγνωστη δύναμη να τον προστατεύει και μπορεί στο φινάλε να συμβούν πράματα και θάματα και να σώσει πανηγυρικά την παρτίδα, όπως συνέβη πέρσι. Ειδάλλως, ο αποχωρισμός είναι αναπόφευκτος και το σενάριο που έχει τις ρίζες του στον περασμένο Απρίλιο, έχει ως εξής:

Μετά την ήττα (1-0) από την Αρσεναλ στα μέσα της άνοιξης, ο Μαντσίνι πήρε 2-3 μέρες αδειούλα για να επισκεφτεί την αγαπημένη του Ρώμη. Εκείνη η αποτυχία με τους Κανονιέρηδες είχε αφήσει τη Σίτι οκτώ βαθμούς πίσω από τη συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ που ουσιαστικά κατακτούσε τον τίτλο. Στην Αιώνια Πόλη συναντήθηκε με τον Ντμίτρι Ριμπολόβεβ. Ο ιδιοκτήτης της Μονακό δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Πρόκειται για τον 100ό πιο πλούσιο άνθρωπο του κόσμου που έχει σκοπό να επαναφέρει τους Μονεγάσκους σε πρωταγωνιστικό επίπεδο σε Γαλλία και Ευρώπη.

Τότε λοιπόν ο Ρώσος μεγιστάνας προσέφερε στον Μαντσίνι οκτώ εκατ. ευρώ ετησίως για να αναλάβει την ομάδα του. Ο Ιταλός ζήτησε λίγο χρόνο, αλλά ήταν βέβαιος ότι το deal θα γινόταν. Οχι τίποτ' άλλα, μα θα τον... σχολούσαν ούτως ή άλλως οι Αραβες του Μάντσεστερ. Ωστόσο, για κάποιον ανεξιχνίαστο-απίστευτο λόγο συνωμότησε το σύμπαν και ο Αλεξ Φέργκιουσον κατάφερε να χάσει εκείνο το πρωτάθλημα, με τη Σίτι να το κατακτά στο 94' της τελευταίας αγωνιστικής.

Αυτή η επιτυχία σήμαινε την επέκταση του συμβολαίου του Μαντσίνι. Στις 10 Ιουλίου ανακοινώθηκε η διεύρυνση της συμφωνίας των δύο πλευρών, με τον Ιταλό να λαμβάνει 47,5 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία! Αυτό σημαίνει 9,5 ανά έτος. Φυσικά τα καθαρά χρήματα χωρίς τη φορολογία (την πληρώνει ο προπονητής, παίκτης κτλ) και την ασφάλεια μειώνονται δραματικά στα 4,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Σχεδόν τα μισά δηλαδή απ' όσα θα του έδινε η Μονακό, όπου οι μισθοί  παραμένουν άθικτοι χάρη στο αφορολόγητο που ισχύει στο Πριγκιπάτο. Ο Μαντσίνι προτίμησε όμως τη δόξα του να συμμετάσχει σε κάτι σημαντικό και παρέμεινε στο «Ετιχάντ».

Τώρα όμως τα πράγματα δεν πάνε καλά για τον Ιταλό και η φημολογία θέλει τη Μονακό να του στρώνει εκ νέου χαλί για όποτε εκείνος νιώθει ότι θέλει να πάει, μιας και ο Κλαούντιο Ρανιέρι είναι προσωρινός στο «Λουί ΙΙ». Στη Σίτι το έχουν μετανιώσει για την πενταετία που του προσέφεραν πάνω στον ενθουσιασμό του πρώτου πρωταθλήματος μετά το 1968 και φαίνεται πως επανασχεδιάζουν το μέλλον τους. Αυτό οι Αραβες θέλουν να περιλαμβάνει τον Πεπ Γκουαρδιόλα ως τιμονιέρη της ομάδας. Γι αυτό το λόγο προσέλαβαν πρόσφατα και τον Τσίκι Μπεγκιριστάιν ως τεχνικό διευθυντή. Ο Τσίκι είναι κολλητός του Πεπ και εκείνος που τον είχε πείσει να αναλάβει τη Μπαρτσελόνα, όπου στην προεδρία Λαπόρτα είχε τον ίδιο ρόλο με αυτόν που έχει τώρα στους Πολίτες.

Στα κεντρικά του Αμπου Ντάμπι έχουν αποφασίσει πως δεν θέλουν ο σύλλογος να είναι μονίμως μέσα οικονομικά εξαιτίας των μεταγραφών. Το πλάνο τους περιλαμβάνει τμήματα υποδομής, εξειδικευμένο σκάουτινγκ σε όλο τον κόσμο, το κορυφαίο προπονητικό κέντρο να βρίσκεται στα σκαριά και γενικότερα την αποκρυπτογράφηση του μοντέλου της Μπαρτσελόνα. Και ποιος μπορεί να το στήσει αυτό καλύτερα από τους Πεπ και Τσίκι; Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο Γκουαρδιόλα δεν πρόκειται να αναλάβει στα μέσα της χρονιάς. Επίσης και η αποζημίωση για την απόλυση του Μαντσίνι είναι τεράστια.

Οπότε άπαντες θα περιμένουν στωικά αυτό που θα συμβεί το καλοκαίρι. Τότε που ο Μαντσίνι θα φύγει από μόνος του (αυτό μπορεί να συμβεί και νωρίτερα) για να πάει στη Μονακό και έτσι η Σίτι δεν θα χρειαστεί να του δώσει αποζημίωση. Τότε που ο Πεπ θα σηκώσει ξανά τα μανίκια για να πιάσει δουλειά και στην κρυστάλλινη σφαίρα αυτής εδώ της στήλης αναλύοντας όλο αυτό το προπονητικό ντόμινο, προβλέπουμε πως ο πάγκος που θα κάτσει, θα είναι αυτός των γηπεδούχων του «Ετιχάντ».

πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: