Ο Βασίλης Γαλούπης γράφει για τις καταγγελίες περί συστηματικού
ντόπινγκ στην Ρεάλ Σοσιεδάδ από πρώην πρόεδρο της ομάδας και για το
εκρηκτικό μίγμα με την «υπόθεση Πουέρτο».
Σεισμός γίνεται τις τελευταίες ώρες στην Ισπανία από την εμπλοκή του
ονόματος της Ρεάλ Σοσιεδάδ με κατηγορίες για συστηματικό ντόπινγκ. Με
τις σκιές πλέον να φτάνουν ακόμα και στην δικαστική αίθουσα όπου
συνεχίστηκε για δεύτερη εβδομάδα η εκδίκαση του περιβόητου σκανδάλου
«Πουέρτο». Το μίγμα μοιάζει πιο εκρηκτικό από ποτέ στον ισπανικό
αθλητισμό.Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ο πρώην πρόεδρος της Ρεάλ Σοσιεδάδ Ινάκι Μπαδιόλα (φωτό) ισχυρίστηκε σήμερα στην «As» ότι οι παίκτες της ομάδας ντοπαρίζονταν επί σειρά ετών.
Αγορά ουσιών από το μαύρο ταμείο!
Ο Ινάκι Μπαδιόλα ήταν πρόεδρος στην Ρεάλ Σοσιεδάδ το 2008-09 και τόνισε ότι επί θητείας του το ΔΣ έδιωξε δυο γιατρούς, όταν ανακαλύφθηκαν πολλές πληρωμές για απαγορευμένες ουσίες. Οι γιατροί, ο Εντουάρντο Εσκομπάρ και ο Αντόν Γκοροτατέγκι, είχαν πραγματοποιήσει πληρωμές για να αγοράσουν ντόπες μέσα σε μια περίοδο έξι χρόνων.
Η εξαετία – φωτιά
Ο Μπαδιόλα δήλωσε συγκεκριμένα: «Το 2008 το δικό μας ΔΣ έδιωξε τους γιατρούς διότι κατά την διάρκεια των έξι προηγούμενων σεζόν, με προέδρους τον Αστιαζαράν μεταξύ 2001-2005, Μιγκουέλ Φουέντες μεταξύ 2005-2007 και Χουάν Λαρζαμπάλ το 2007-2008 ενέκριναν πληρωμές για φαρμακευτικές ουσίες ή προϊόντα, που ήταν στις λίστες των απαγορευμένων ουσιών ντόπινγκ. Οι ουσίες αυτές δεν ήταν εγκεκριμένες. Τα χρήματα δόθηκαν από «μαύρο» ταμείο της ομάδας, δίχως βέβαια να φαίνονται οι συναλλαγές στα επίσημα βιβλία. Ενδεχομένως αυτή η πρακτική να γινόταν και πιο πριν από την συγκεκριμένη εξαετία».
Βρήκαμε τους γιατρούς, όχι παίκτες
Και συνέχισε ο 48χρονος Μπαδιόλα: «Στη δική μου θητεία δεν υπήρχαν τέτοιες αμφιλεγόμενες ιατρικές πρακτικές. Εμείς ερευνήσαμε ενδελεχώς τι συνέβη την περασμένη εξαετία. Δεν ελέγξαμε, πάντως, συγκεκριμένους παίκτες και δεν αναφέρθηκαν ονόματα ποδοσφαιριστών. Αντίθετα, η έρευνα επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο ιατρικό προσωπικό».
Είπε ακόμα: «Δεν κινηθήκαμε ενάντια σε παίκτες, ούτε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν δόθηκαν εκείνη την εξαετία σε όλους που πέρασαν από την ομάδα αυτές οι απαγορευμένες ουσίες. Εμείς θέλαμε περισσότερο να δούμε τι έκαναν οι γιατροί. Θεωρώ, πάντως, πως το ντόπινγκ στο ποδόσφαιρο δεν είναι τόσο απαραίτητο όσο στην ποδηλασία».
«Ανακρίβειες…» λέει ο πρόεδρος της λίγκας
Ο 50χρονος δικηγόρος Χοσέ Λουϊς Αστιαζαράν, που είναι εδώ και χρόνια πρόεδρος της ισπανικής λίγκας, αρνείται κάθε κατηγορία για εμπλοκή του στην προμήθεια απαγορευμένων ουσιών σε παίκτες, το διάστημα της προεδρίας του στην Ρεάλ Σοσιεδάδ.
«Ουδέποτε είχα γνώση, ούτε καν υποψία από τέτοιες παράνομες πρακτικές εκ μέρους του ιατρικού προσωπικού, στην διάρκεια της θητείας μου μεταξύ 2001-2005. Η Ρεάλ Σοσιεδάδ πάντοτε συνεργαζόταν στενά με τις αρχές αντιντόπινγκ και δεν υπήρξε ποτέ το παραμικρό στα αναρίθμητα αντιντόπινγκ τεστ που έχουν γίνει. Σχετικά με τις δηλώσεις και τις ανακρίβειες του κυρίου Μπαδιόλα διατηρώ το δικαίωμά μου να κινήσω κάθε νόμιμη διαδικασία για να υπερασπίσω την τιμή μου».
Ανακοίνωση και από Σοσιεδάδ
Η Ρεάλ Σοσιεδάδ εξέδωσε ανακοίνωση και αναφέρει ότι από τότε που το τωρινό ΔΣ ανέλαβε τα καθήκοντά του δεν παρατηρήθηκε ποτέ κάποια ασυνήθιστη πρακτική στο κλαμπ: «Είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με τις αρμόδιες αρχές έτσι ώστε να δούμε ποια είναι η πηγή αυτών των ισχυρισμών και ποια στοιχεία έχει στην διάθεσή του ο κ. Μπαδιόλα. Η ομάδα έχει πολιτική μηδενικής ανοχής στο ντόπινγκ». Η νυν διοίκηση, τέλος, επιφυλάχθηκε για κάθε νόμιμο δικαίωμά της, αφού θεωρεί ότι πρέπει να καθαρίσει το όνομά της ομάδας.
Το τάιμινγκ που κτύπησε
Ο Μπαδιόλα, πάντως, το πήγε ακόμα παραπέρα. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το τάιμινγκ των αποκαλύψεών του, αφού ο ίδιος έκανε τη σύνδεση αυτής της υπόθεσης της Σοσιεδάδ με την δίκη στην Μαδρίτη. Μια δίκη που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και που προς το παρόν επικεντρώνεται στο ντοπάρισμα δεκάδων ποδηλάτων από τον γιατρό Εουφεμιάνο Φουέντες.
Ο κωδικός - αίνιγμα
Ένα από τα πολλά κωδικά ονόματα που υπήρχαν στα βιβλία με τις δοσολογίες ντόπινγκ στην κλινική του Φουέντες, όταν έγινε η έφοδος της αστυνομίας τον Μάιο του 2006 στην "επιχείρηση Πουέρτο", ήταν και το «RSOC». Σύμφωνα με τον Μπαδιόλα αυτός ο μυστικός κωδικός αντιστοιχεί στην Ρεάλ Σοσιεδάδ.
Ο Φουέντες όταν ρωτήθηκε νωρίτερα σήμερα από τους δημοσιογράφους γι’ αυτόν τον ισχυρισμό, αρνήθηκε να δώσει απάντηση. Κράτησε το στόμα του κλειστό και δεν αποκάλυψε τι ήταν ο κωδικός.
Ήθελε να δώσει ονόματα, αλλά δεν!
Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από μερικά 24ωρα, στην δεύτερη μέρα της δίκης στην Μαδρίτη, στην οποία ο Εουφεμιάνο Φουέντες είναι ο βασικός κατηγορούμενος για χορήγηση απαγορευμένων ουσιών κυρίως σε δεκάδες ποδηλάτες διαφόρων χωρών, έγινε το εξής περιστατικό, το οποίο προκάλεσε σάλο στην Ισπανία κι… έμφραγμα στις διεθνείς αρχές αντιντόπινγκ που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της υπόθεσης.
Ο Φουέντες προσφέρθηκε να κατονομάσει στο δικαστήριο τους ποδοσφαιριστές, ποδηλάτες, μποξέρ, αθλητές στίβου και τενίστες τους οποίους κούραρε επί χρόνια. Βεβαίως ο ίδιος δεν δέχεται – για ευνόητους λόγους - ότι τους ντόπαρε, αλλά ότι έκανε θεραπείες στα όρια του επιτρεπτού.
Ωστόσο, η δικαστής αρνήθηκε να επιμείνει στο να δοθεί η λίστα ονομάτων από τον Φουέντες. Και, μάλιστα, το δικαστήριο διακόπηκε για λίγη ώρα. Η θέση του δικαστηρίου ήταν πως μια τέτοια αποκάλυψη «θα προσέκρουε στο νόμο περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων»! Έτσι τουλάχιστον είπε δημοσίως η δικαστής.
Όταν είχε μπει στο αρχείο…
Στελέχη του διεθνούς αντιντόπινγκ δεν έκρυβαν την έκπληξή τους και την δυσαρέσκειά τους για την στάση του δικαστηρίου. Κάτι που συνδυάζεται με το προ ετών γεγονός ότι αρχικά η υπόθεση αυτή είχε μπει γρήγορα στο αρχείο της ισπανικής δικαιοσύνης και βγήκε μόνο μετά από αφόρητη πίεση διαρκείας φορέων του διεθνούς αντιντόπινγκ! Κι αφού, βέβαια, η WADA είχε κάνει λόγο για σκάνδαλο των ισπανικών αρχών.
Οι τέσσερις ομάδες της ατζέντας του
Κάτι τελευταίο, αφού τα νέα τρέχουν και το θέμα αυτό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπενθυμίσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2006 ο Εουφεμιάνο Φουέντες είχε δώσει αποκαλυπτική συνέντευξη στην γαλλική εφημερίδα «Le Monde» και είχε αφήσει σαφέστατα υπονοούμενα για συνεργασία δική του με ιατρικά επιτελεία τουλάχιστον τεσσάρων ισπανικών ποδοσφαιρικών ομάδων. Της Μπαρτσελόνα, της Ρεάλ Μαδρίτης, της Βαλένθια και της Σεβίλλης. Ωστόσο, άφηνε ανοιχτό να έχει κι άλλες συνεργασίες.
Αρκετές από τις θιγόμενες ομάδες κινήθηκαν δικαστικά σε βάρος της εφημερίδας (και όχι του Φουέντες!), με την μια υπόθεση να έχει ήδη τελεσιδικήσει. Τo δικαστήριο καταδίκασε πρωτόδικα με ποινή 300.000 ευρώ την «Le Monde» στην υπόθεση της Μπαρτσελόνα, όμως στην έφεση το ποσό μειώθηκε σε μόλις 15.000 ευρώ για την γαλλική εφημερίδα που έπεσε στα πολύ μαλακά.
Απειλές για την οικογένειά του
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Φουέντες είχε κάνει σε εκείνη την συνέντευξή του λόγο για απειλές σε βάρος της ζωής του και ότι θα κινδύνευε η οικογένειά του αν έδινε στοιχεία στον Τύπο για την δράση του στο ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα για την ελίτ της πριμέρα ντιβιζιόν.
Απ’ ό,τι φαίνεται οι σκιές πυκνώνουν καθημερινά πια πάνω από τον ισπανικό αθλητισμό κι όσο συνεχίζεται η δίκη του Φουέντες, τόσο θα αυξάνεται η πιθανότητα για ακόμα περισσότερες αποκαλύψεις. Ίδωμεν…
πηγή: gazzetta.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου