Ο Θανάσης Ασπρούλιας και ο Σπύρος Καβαλιεράτος γράφουν στο blog τους για την... λογική νίκη του Ολυμπιακού, ο οποίος φανέρωσε όλα τα προβλήματα του Παναθηναϊκού.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΣΠΡΟΥΛΙΑΣ
Σε ένα ματς που εξακολουθεί να διαφημίζεται ως το απόλυτο ευρωπαϊκό "el classico", ο Ολυμπιακός δίχως στην πραγματικότητα να νιώσει ιδιαίτερη ενόχληση, νίκησε απλά και μόνο επειδή ήταν λιγότερο κακός από τον αντίπαλό του. Είναι ωραίο να μιλάει κανείς για τακτική, πολύ περισσότερο για τους προπονητές όταν τελειώνει ένας αγώνας. Οπως είπε και στη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Μπαρτζώκας, επιδίωξε σε αρκετες περιπτώσεις να φέρει τη μπάλα από το εσωτερικό της ρακέτας στο εξωτερικό αυτής (επιδιώκοντας και τα ξεμαρκάριστα σουτ κατά κύριο λόγο), ενώ ο Αργύρης Πεδουλάκης στόχευσε να χαμηλώσει το ρυθμό. Από τύχη κέρδισε ο Ολυμπιακός; Επειδή ευστόχησε σε 2-3 σουτ (από αυτά που στόχευσε ο Γιώργος Μπαρτζώκας) περισσότερα; Είναι τόσο απλό; Οχι! Ο Ολυμπιακός κέρδισε διότι πολύ απλά έλυσε ένα γρίφο και ο Αργύρης Πεδουλάκης τον βοήθησε να λύσει και τον δεύτερο.
Η απόφαση του κόουτς των ερυθρόλευκων να παίξει χωρίς δυναμικές εξόδους στο πικ εν ρολ όταν ο Διαμαντίδης είχε την μπάλα, ουσιαστικά απογύμνωσε όλα τα επιθετικά προβλήματα που έχει ο Παναθηναϊκός από την αρχή της χρονιάς. Τι έκανε λοιπόν ο Μπαρτζώκας; Σε κάθε πικ εν ρολ του αρχηγού του Παναθηναϊκού (αλλά και του Ούκιτς) του έδινε χώρο. Ο Πάουελ, ή ο Χάινς δεν έβγαιναν με ενέργεια να κόψουν το δρόμο στον αντίπαλό τους μετά το πικ εν ρολ. Αντιθέτως, στέκονταν 2-3 βήματα πίσω, ήλεγχαν την κίνησή του μέχρι να επιστρέψει από το σκριν ο παίκτης που τον μάρκαρε και ο Παναθηναϊκός έμεινε από λάστιχο. Τι κατάφερε έτσι ο Ολυμπιακός; Να σταματήσει τη δημιουργία του Παναθηναϊκού, να μη βρεθεί σχεδόν ποτέ με παίκτη παραπάνω, κι ως εκ τούτου να μην υπάρχουν επιθετικές επιλογές για τους πράσινους. Ο Διαμαντίδης, βλέποντας τον Πάουελ, ή τον Χάινς να τον περιμένουν κάτω από το καλάθι δεν αποφάσιζε να επιτεθεί (εκτός από τότε που αποφάσισε να το πάρει πάνω του μη έχοντας άλλη επιλογή), ήταν λοιπόν, υποχρεωμένος να κυκλοφορήσει τη μπάλα, να περάσει από πολλά χέρια. Ποιος θα ήταν αυτός όμως, που θα δημιουργούσε; Ο Ούκιτς (αν και δεν ήταν κακός) έπαιξε μόλις 13 λεπτά, ο Μπανκς καλύτερα να μην τα ξαναπούμε, ο Μπράμος δεν έχει σπουδαίο παιχνίδι με ντρίμπλα, ο Λάσμε και ο Γκιστ σπάνια ποστάρουν. Ο Πεδουλάκης βρήκε τον τρόπο όμως να απαντήσει. Η επιλογή της εισόδου του Σχορτσιανίτη μπέρδεψε τον Ολυμπιακό, που ακόμα και τώρα δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν είχε συγκεκριμένο πλάνο για την αντιμετώπισή του. Ο Μπαρτζώκας στο πρώτο ημίχρονο δεν έφερε ποτέ δεύτερο παίκτη πάνω του, ενώ στην επανάληψη, μία ο Πρίντεζης και μία ο Λο, πήγαν και .δε πήγαν για να τον σταματήσουν. Η πιο ξεκάθαρη αμυντική φάση έγινε στις περιπτώσεις που ο Σπανούλης μάρκαρε τον Ξανθόπουλο και τον άφηνε για να δώσει άμεσες βοήθειες στον Σόφο.
Με τον Σχορτσιανίτη στο παρκέ, ο Παναθηναϊκός φαινόταν να βάζει σημαντικά προβλήματα στους γηπεδούχους. Αλλά κι αυτό το όπλο το απενεργοποίησε μόνος του ο Πεδουλάκης. Πως; Μα τον έβγαλε έξω. Και στον δεύτερο ημίχρονο τον χρησιμοποίησε για μόλις 3 λεπτά (ουσιαστικά). Τον έβαλε ξανά βέβαια τέσσερα λεπτά πριν τελειώσει το ματς, αλλά μόνο .χρονικά. Διότι είχε τελειώσει. Και μάλιστα προ πολλού. Σέβομαι όλες τις απόψεις των προπονητών όπως και αυτή που εξέφρασε ο Πεδουλάκης μετά το ματς για την μη είσοδο του Σόφο στο δεύτερο μέρος, αλλά αν ένας παίκτης δε μπορεί, απλά δε μπορεί. Δε γίνεται να μπορεί για ένα ημίχρονο, ή μάλλον να στηρίζεις όλο το παιχνίδι της ομάδας σου πάνω στο πρώτο ημίχρονο και στο δεύτερο να τον .παρκάρεις για να μην .έρθουν χειρότερα (σε επίπεδο τραυματισμού). Ο Παναθηναϊκός το ΣΕΦ δεν έπαιζε με τον Ηλυσιακό, ή τον Απόλλων Πάτρας. Επαιζε στο ματς που θα κρινόταν η πρώτη θέση. Και η επιμονή στο παρκάρισμα του Σόφο ήταν ανεξήγητη.
Οπως επίσης και η επιμονή στον Ξανθόπουλο. Ο Ούκιτς δεν ήταν δα και τόσο τραγικός για να μείνει εκτός για τόσο μεγάλο διάστημα και τον χρόνο να μοιραστούν ο Ξανθόπουλος (που έχει να παίξει σε σοβαρό ματς από .πέρσι με την εθνική ομάδα) και ο Μπανκς. Ο Διαμαντίδης έμοιαζε σε πολλές περιπτώσεις να είναι ο απελπισμένος, αφού ένιωθε ότι δίπλα του δεν υπάρχει καμία βοήθεια. Κι αυτό βέβαια το πιστώνεται ο Μπαρτζώκας, όπως ο Πεδουλάκης πιστώνεται στη δική του άμυνα, την απενεργοποίηση του Σπανούλη. Με τη μόνη διαφορά πως ο Ολυμπιακός καθάρισε το ματς με τον παίκτη που ο Παναθηναϊκός δε ήθελε το καλοκαίρι (όπως έγινε και στο ΟΑΚΑ), τον Στράτο Περπέρογλου και οι υπόλοιποι είχαν πολύ περισσότερες παραστάσεις από τέτοια ματς σε σχέση με τους ρούκις των πράσινων.
Ωστόσο, ο Ολυμπιακό αν και πέτυχε το στόχο του δεν πρέπει να πανηγυρίζει ιδιαίτερα. Η επιθετική εικόνα του ήταν πολύ άσχημη και εκτός της ικανότητας είχε και τη τύχη με το μέρος του, όταν ευστόχησε σε 4 επιθέσεις στα τελευταία 12 λεπτά, εκτελώντας (κάτι σαν το σουτ της απελπισίας) στο τελευταίο δευτερόλεπτο της επίθεσης κι ενώ ο Παναθηναϊκός είχε παίξει εξαιρετικές άμυνες για 23 δευτερόλεπτα. Καλές είναι οι άμυνες αγαπητοί φίλοι, αλλά και επίθεση κάποιες φορές κάνει τη διαφορά. Εκεί όπου και οι δύο αιώνιοι, αυτή τη στιγμή, έχουν πολύ σημαντικά προβλήματα. Και τα οποία πρέπει να λύσουν. Εκτός κι αν δεν τους ενδιαφέρει η ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά μόνο οι μεταξύ τους μονομαχίες.

ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΣ
Ολυμπιακός εναντίον ενός!
Μία ομάδα, εναντίον ενός παίκτη. Ηταν δυνατόν να χάσει ο Ολυμπιακός από αυτόν τον Παναθηναϊκό; Οχι δα. Οι ερυθρόλευκοι νίκησαν... χαλαρά, έστω κι αν δεν έκαναν αυτό που λέμε μεγάλο παιχνίδι. Εφτανε ότι έπαιξαν σπουδαία άμυνα και έκαναν ό,τι ήταν απαραίτητο στην επίθεση. Κάπως έτσι η πρωτιά στην κανονική περίοδο "κλείδωσε" και το πρωτάθλημα θα κριθεί και φέτος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, επικράτησε αν και είχε 16 λάθη (περισσότερα από τον Παναθηναϊκό), 63% στις βολές, 33% στα τρίποντα. Παρότι ο Βασίλης Σπανούλης είχε 11 πόντους με ποσοστά που δεν θυμίζουν τον καλύτερο Ευρωπαίο γκαρντ της εποχής (6/10 βολές, 1/5 δίποντα, 1/6 τρίποντα) και 6 λάθη. Γιατί νίκησε; Διότι δεν τα περίμενε όλα από έναν παίκτη, αλλά ήταν πραγματική ομάδα.
* Ο Περπέρογλου ήταν πραγματικός μάγκας, είχε 10 πόντους με 2/3 τρίποντα, 1/2 δίποντα, 2/2 βολές... Ο τέως πράσινος ήταν ο κορυφαίος του αγώνα κι ας μην το μαρτυράει η στατιστική.
* Ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν ουσιαστικός σε άμυνα και επίθεση, είχε 11 πόντους, με 3/5 δίποντα, 1/1 τρίποντο, πήρε και 6 ριμπάουντ.
* Ο Κώστας Παπανικολάου επέστρεψε στις καλές εμφανίσεις, εκτός από την φοβερή του άμυνα πρόσφερε και 9 πόντους. Ειδικά το τρίποντο στον αιφνιδιασμό στο πρώτο ημίχρονο, έκοψε τη φόρα του Παναθηναϊκού. Ηταν νωρίς, αλλά άλλαξε την ψυχολογία.
*Ο Κάιλ Χάινς είχε 6 ριμπάουντ και 6 πόντους και κυρίως την τρομερή αυτοπεποίθηση που χρειαζόταν ο Ολυμπιακός από έναν παίκτη μέσα στη ρακέτα. Αν δεν ήταν ο ο σέντερ... τσέπης, ο Σχορτσανίτης δεν θα είχε σταματήσει στους 14 πόντους.
* Ο Εϊσι Λο... Εντάξει, το τρίποντο δεν είναι το φόρτε του, αλλά ήταν πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού με 12 πόντους. Ετρεξε το γήπεδο, καταλάνωσε όλη του την ενέργεια στο μαρκάρισμα του Διαμαντίδη.
* Ο Κώστας Σλούκας. Εδωσε ενέργεια στον Ολυμπιακό, δέχθηκε μόλις ένα καλάθι από τον Διαμαντίδη στα 17 λεπτά που τον μάρκαρε. Εχει ντυθεί... Μάντζαρης στην άμυνα και τον βλέπουμε πλέον να παίζει έξυπνα και στις δύο πλευρές του γηπέδου.
* Και φυσικά ο Βασίλης Σπανούλης. Δεν ήταν καλός με βάση τη στατιστική, αλλά στην ουσία ήταν ο παίκτης που έκανε τη διαφορά στο δεύτερο ημίχρονο. Κέρδισε 7 φάουλ, μοίρασε και 7 ασίστ. Ηταν η εγγύηση που ήθελε ο Μπαρτζώκας, γι αυτό και έμεινε 33 λεπτά στο παρκέ.
Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός νίκησε πολύ πιο εύκολα απ' ό,τι φανερώνει το 72-67 και το πρωτάθλημα θα κριθεί στο ΣΕΦ... Εχουμε ήδη φαβορί για τον τίτλο και δεν είναι μόνο το αβαντάζ έδρας των ερυθρολεύκων. Είναι η συνολική εικόνα των ομάδων.
Αλλωστε ο Παναθηναϊκός έδειξε εγκλωβισμένος και τα περίμενε όλα από τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Ναι, ο Σχορτσανίτης έκανε ζημιά με τους 14 πόντους που έβαλε, αλλά αν δεν ήταν ο αρχηγός των πρασίνων, ο Παναθηναϊκός θα είχε χάσει με πολύ μεγαλύτερη διαφορά. Ο Μπαρτζώκας διάβασε καλά τον 33χρονο γκαρντ, ο οποίος έκανε υπερπροσπάθεια βλέποντας τους υπόλοιπους γκαρντ της ομάδας του να είναι ανύπαρκτοι.
Ο Διαμαντίδης έβαλε δύσκολα σουτ, έδωσε 6 ασίστ (τις μισές του Παναθηναϊκού), αλλά δεν είχε άλλους παίκτες να σταθούν στο ύψος της περίστασης. Ο Μπανκς έγραψε... -3 στη βαθμολόγηση, ο Ξανθόπουλος 0, ο Μπράμος -1 και ο Ούκιτς 3. Δημιουργία και εκτέλεση... μηδέν για τον Παναθηναϊκό, που δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί καθόλου Καπόνο και Μασιούλις.