Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Τελικός για δυνατούς…λύτες!

Το τζάμπολ του έκτου συνεχόμενου τελικού κυπέλλου μπάσκετ ανάμεσα σε Ολυμπιακός και Παναθηναϊκό απέχει λίγες ώρες και ο Νίκος Ζέρβας αναλύει το που θα κριθεί η αναμέτρηση.

Τελικός για δυνατούς…λύτες
Οι φράσεις κλισέ, «στα ντέρμπι δεν υπάρχουν φαβορί» και «οι τελικοί κρίνονται στις λεπτομέρειες», βρίσκουν όσο ποτέ άλλοτε επιβεβαίωση στον φετινό του κυπέλλου ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Οι δύο ομάδες, παρότι έδωσαν πρόσφατα δείγμα…πορείας τη προηγούμενη Δευτέρα, δεν διανύουν και τη πιο σταθερή περίοδο απόδοσης και είναι δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά τι θα γίνει στο κλειστό του Ελληνικού.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Το δεδομένο και με βάση τη λογική, είναι ότι θα παρακολουθήσουμε μία διαφορετική αναμέτρηση. Οι δύο τους γνωρίζονται καλύτερα πλέον και δεν αποκλείεται να βάλουν διαφορετικά «τρικ» στο παιχνίδι τους για να αιφνιδιάσουν. Κοινή συνισταμένη, το ότι και οι δύο προπονητές θα πανηγυρίσουν λίγο πριν τις 20:30 το παρθενικό τρόπαιο της καριέρας τους. Όποιος καταφέρει να κρύψει περισσότερο από τους παίκτες του, το δεδομένο άγχος του, θα έχει κάνει το πρώτο βήμα προς το βάθρο. Στο παρκέ, προβάδισμα θα πάρει η ομάδα της οποίας οι παίκτες θα μείνουν περισσότερο συγκεντρωμένοι στο πλάνο, θα έχουν ορθολογικές επιλογές στην επίθεση και θα βγάλουν περισσότερη ενέργεια στην άμυνα.

Το…μπραντεφερ Διμαντίδη-Σπανούλη είναι το σημείο που θα γείρει σημαντικά την πλάστιγγα υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς. «Κλειδί» για την αποδοτικότητα και των δύο, οι βοήθειες που θα πάρουν από τους περιφερειακούς συμπαίκτες τους, Μπανκς-Ούκιτς και Λο, Σλούκα αντίστοιχα. Για τον Ολυμπιακό, θα είναι ευτύχημα να πάρει ξανά το μέγιστο από το δίδυμο Παπανικολάου-Περπέρογλου και για τον Παναθηναϊκό αναγκαίο να βοηθηθεί ουσιαστικά από Καπόνο, Ματσιούλις και Μπράμος. Στους ψηλούς, σημαντικό ρόλο θα παίξει η απόδοση του Σχορτσανίτη και το κατά πόσο, εκτός από αποτελεσματικός, θα «ανοίξει» σουτ υπό καλές προϋποθέσεις για τους συμπαίκτες του. Την ίδια ώρα, οι σέντερ του Μπαρτζώκα, θα πρέπει να αντιπαρατάξουν ενέργεια και αλτικότητα κόντρα στους μετρ του είδους Γκιστ και Λάσμε.

Ομαδικά, τον Ολυμπιακό ευνοεί περισσότερο ο γρήγορος ρυθμός και θα τον «κυνηγήσει», οπότε ο Παναθηναϊκός, θα πρέπει να σουτάρει με μέτρο από μακριά, να προσέξει τη κυκλοφορία της μπάλας, να έχει γρήγορες επιστροφές και, γιατί όχι, να προσπαθήσει να απαντήσει με το ίδιο «νόμισμα». Παράλληλα οι «πράσινοι» θα πρέπει να συνεργαστούν καλύτερα στο πικ εν ρολ, αφού οι πρωταθλητές Ευρώπης παρουσιάζονται ευάλωτοι στην συγκεκριμένη άμυνα. Τελευταίος, εξίσου σημαντικός παράγοντας, είναι οι έξτρα κατοχές που θα προέλθουν από επιθετικά ριμπάουντ. Αμφότερες θα πρέπει να προσέξουν τα μπλοκ άουτ, για να μη δώσουν δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες στον αντίπαλο, να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια στον έλεγχο του ρυθμού και περισσότερη ηρεμία στο παιχνίδι τους.

Αντί επιλόγου, ας ελπίσουμε στο τέλος της βραδιάς μεγάλος νικητής να είναι πρώτα απ’ όλα το ελληνικό μπάσκετ. Μπορεί οι συνθήκες τέλεσης του τελικού να μην είναι και πάλι οι ιδανικές, μπορεί από μόνοι μας να «μικραίνουμε» το υπέροχο προϊόν που διαθέτουμε, αλλά δεν παύει το συγκεκριμένο παιχνίδι να εξακολουθεί να καθηλώνει εκατομμύρια κόσμου και να αποτελεί ένα από τα δύο-τρία μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Ας το απολαύσουμε…


πηγή: sport-fm.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: