Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει στο blog του για τον τίτλο που... βάφτηκε αλγερινός, για την ελληνοποίηση και την δημιουργία της ομάδας της επόμενης χρονιάς από τον Μίτσελ.
Το ξέραμε πριν καν αρχίσει το φετινό πρωτάθλημα, ότι ο Ολυμπιακός ήταν το απόλυτο φαβορί για να κόψει πρώτος το νήμα στον τερματισμό. Υποθέταμε ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί και με σχετική ευκολία. Οχι τόσο μεγάλη με την οποία τελικά ήρθε, αλλά αυτό δεν οφείλεται στον Ολυμπιακό, αλλά στην κατάρρευση του ΠΑΟ.

Το 40ο πήγε λοιπόν στον Πειραιά και πέρα από τα ρεκόρ και το ιστορικό του πράγματος, που έχουν κι' αυτά τη σημασία τους, ας δούμε τα πραγματικά μεγάλα κέρδη για τον Ολυμπιακό.

ΕΝΑ... ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΓΕΡΙ
Δεν υπάρχει νομίζω κανείς που να διαφωνεί. Αυτό το πρωτάθλημα είχε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την σφραγίδα δύο Αλγερινών. Ο Ράφικ Τζιμπούρ και ο Τζαμέλ Αμπντούν δεν είναι απλώς οι μεγάλοι πρωταγωνιστές, αλλά οι απόλυτοι πρωταγωνιστές αυτού του τίτλου. Δεν είναι μόνο οι αριθμοί, τα 20 γκολ του ενός, τα γκολ και οι ασίστ του άλλου, είναι η συνολική παρουσία τους η οποία επιβεβαίωσε με τον πλέον πειστικό τρόπο ότι είναι τα δύο μεγαλύτερα κεφάλαια του συλλόγου. Και βέβαια έδειξε ότι τα πολλά λεφτά στις μεταγραφές δεν φέρνουν πάντα την ευτυχία. Τζεμπούρ και Αμπντούν αποκτήθηκαν αμφότεροι ως ελεύθεροι και με τους πάντες όταν αποκτήθηκαν από τον Ολυμπιακό να κάνουν λόγο για ρίσκο... Οι δύο τους είναι το μεγαλύτερο κέρδος από το φετινό πρωτάθλημα.

Η ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΙΝΕ...
Είναι πολλές οι χρονιές που ο Ολυμπιακός επιχείρησε να προχωρήσει σε ελληνοποίηση του ρόστερ, ή υποσχέθηκε ότι θα το κάνει. Δεν το κατάφερε ποτέ την τελευταία (σχεδόν) δεκαετία. Φέτος όμως σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε. Ο Μανωλάς και ο Σιόβας στα στόπερ, ο Παπάζογλου ως δεξί μπακ και ο Βλαχοδήμος ως δεξί εξτρέμ σχεδόν καθιερώθηκαν την φετινή σεζόν που σε συνδυασμό με τους Μανιάτη και Αβράαμ που ήταν βασικές μονάδες της ομάδας, φτιάχνουν ένα ελληνικό κορμό που ο Ολυμπιακός είχε να δει αρκετά χρόνια.


ΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΟΜΑΔΑΣ
Το μεγαλύτερο φετινό κέρδος και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη ευθύνη για τον Ολυμπιακό είναι ότι εδώ και δύο μήνες φτιάχνει την ομάδα της επόμενης χρονιάς. Με έναν νέο προπονητή που ανέλαβε να πάρει όχι το φετινό πρωτάθλημα, αυτό το είχε πετύχει ήδη ο Ζαρντίμ, αλλά να φτιάξει την ομάδα της επόμενης σεζόν. Αυτό ο Μίτσελ το κάνει από την πρώτη στιγμή και φαίνεται με όλες τις επιλογές που κάνει όπως το να έχει αφήσει εκτός ομάδας παίκτες όπως ο Μοντέστο, ο Πάντελιτς και ο Ντιακιτέ που το καλοκαίρι θα αποτελέσουν παρελθόν.

Με αυτά τα τρία στοιχεία ως... προίκα ο Μίτσελ καλείται να φτιάξει μία ομάδα που όχι απλώς θα πάρει το 41ο, αλλά θα καταφέρει να οδηγήσει τον Ολυμπιακό και σε καλύτερες μέρες και ευρωπαϊκά...