Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Του χρόνου θα παίζει καλύτερα!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος μέσα από το blog του συγκρίνει τα πρώτα δείγματα του πρωταθλητή Ολυμπιακού του Μίτσελ με αυτά που έδινε ο Ολυμπιακός του Λεονάρντο Ζαρντίμ.

Η πρώτη ανάγνωση αφορά αυτό που συνέβη στο Καραϊσκάκη: ο κόσμος που αποφάσισε να πάει, αποζημιώθηκε όχι μόνο επειδή συνέβη αυτό που φάνταζε εκ των προτέρων ως αυτονόητο, δηλαδή να γιορτάσει ο Ολυμπιακός τα γενέθλιά του με μια νίκη επί ενός ιστορικά μεγάλου αντιπάλου και με την κατάκτηση του πρωταθλήματος της περιόδου 2012-'13, αλλά και επειδή αυτό συνέβη σε ένα πιο ενδιαφέρον παιχνίδι από όσο περίμεναν όλοι αυτοί που ξεκινούσαν το απόγευμα τον δρόμο για το γήπεδο.
Η ΑΕΚ “έκανε τη χάρη” στους φίλους του Ολυμπιακού να πραγματοποιήσει μια λίγο καλύτερη εμφάνιση από αυτή που και εκείνοι περίμεναν, και να μείνει μέσα στο ματς μέχρι το 56'ο λεπτό, δηλαδή μέχρι να το καθαρίσει ο “σιδερένιος” Αβραάμ Παπαδόπουλος. Μέχρι το 2-0 η ΑΕΚ είχε καταφέρει να ξεπεράσει το αρχικό σοκ, να κρατήσει λίγο την μπάλα και να φτιάξει τις στιγμές της. Αν στην καλύτερη από αυτές ο Κορδέρο είχε εκτελέσει εύστοχα, το ματς θα θύμιζε για κάποιο διάστημα ντέρμπι, και θα είχε προσφέρει ακόμη μεγαλύτερες συγκινήσεις στους θεατές του.
Η δεύτερη ανάγνωση πηγαίνει σε μεγαλύτερο βάθος και στην πραγματικότητα είναι αυτή που πρέπει να δημιουργεί μεγαλύτερη ικανοποίηση και αισιοδοξία στους φίλους του Ολυμπιακού. Διότι αυτό το δείγμα, στο ματς με την ΑΕΚ, ήρθε να προστεθεί στα προηγούμενα ως μια σαφής ένδειξη ότι ο επόμενος Ολυμπιακός, αυτός που θα σχεδιάσει ο Μίτσελ θα είναι πιο δημιουργικός, πιο επιθετικός, πιο πιεστικός, λιγότερο στατικός, με μεγαλύτερη ποικιλία, και, τελικά, μια ομάδα με προοπτική να προσφέρει καλύτερο θέαμα από αυτό που προσέφερε ο φετινός Ολυμπιακός επί περίπου 6 μήνες, δηλαδή όσο ήταν στα χέρια του Λεονάρντο Ζαρντίμ.
Φυσικά είναι πάρα πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς αν ο Ολυμπιακός της επόμενης σεζόν θα είναι καλύτερος και το ίδιο ή και περισσότερο αποτελεσματικός. Και πώς να το εκτιμήσει κανείς όταν δεν ξέρει το ρόστερ που θα έχει στα χέρια του ο Ισπανός προπονητής; Στο κομμάτι της φιλοσοφίας, της τακτικής, των σχηματισμών και της δουλειάς στο τερέν όμως έχει ήδη αρχίσει να γίνεται εμφανές και κατανοητό ότι ο Ολυμπιακός του Μίτσελ θα υπερτερεί. Σε αντίθεση με εκείνον του Ζαρντίμ, αυτός ο Ολυμπιακός έχει την ιδέα να κρατά την μπάλα, να κινείται πολύ δίχως την μπάλα, να πιέζει ψηλά τον αντίπαλό του, να επιτίθεται από άξονα και άκρα, να έχει μεγαλύτερο ρεπερτόριο δημιουργικά. Αυτό που πάει να παίξει με τον Μίτσελ είναι πολύ πιο ελκυστικό από αυτό που (δεν) έπαιζε με τον Ζαρντίμ.

Οσο για την ΑΕΚ, έφυγε από το Καραϊσκάκη με μικρότερη ζημιά από αυτή που φοβόταν, ψυχολογικά. Διότι έχασε, αλλά όχι με κατεβασμένα χέρια, ούτε με μια ήττα του βάρους που θα την σκότωνε ψυχολογικά, παραμονές της σειράς των αγώνων που θα καθορίσουν την μοίρα της και θα αποφασίσουν για την παραμονή ή τον υποβιβασμό της. Είχε σημαντικά προβλήματα ανασταλτικά, τα οποία είχε φανερώσει καθ' όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος, αλλά είχε και την μαχητικότητα και την αυτοκυριαρχία που είχε χάσει στα προηγούμενα παιχνίδια, αυτά που την έφεραν ξανά στο υπόγειο του βαθμολογικού πίνακα.


πηγή: gazzetta.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: