Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Ό,τι πρέπει για ποδοσφαιρικά συμπεράσματα!!

Ο Σταύρος Κόλκας γράφει στον sportdog για το ντέρμπι Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ και διορθώνει τον Δημοσθένη Καρμοίρη σ' ένα λάθος που έκανε για το κλίμα στην μπουγατσομάνα Θεσσαλονίκη!
Διάβασα το μπλογκ του Δημοσθένη και διαπίστωσα για ακόμη μία φορά πως στην Αθήνα μάλλον δεν έχουν γνώση του κλίματος της Θεσσαλονίκης. Είναι το κλασικό λάθος που κάνουν θεωρώντας δεδομένες κάποιες συμπεριφορές που σημάδεψαν το παρελθόν του ΠΑΟΚ.
Το κλίμα στον ΠΑΟΚ, δεν έχει καμία σχέση με αυτό της δεκαετίας του 80΄που αναγάγουν ως πραγματικό οι Αθηναίοι συνάδελφοι. Ούτε βέβαια τα όσα αναγράφονται από διαφόρους άσχετους από λογική ΠΑΟΚ στα social media. Κανένας ΠΑΟΚ δεν σκούζει, κανένας ΠΑΟΚτσής που έχει μυαλό δεν αντιλαμβάνεται πως ο Ολυμπιακός είναι ανώτερος του ΠΑΟΚ αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά.
Κανένας δε σκούζει και δε βγάζει γλώσσα κοινώς, όχι βέβαια γιατί φοβάται αλλά γιατί αντιλαμβάνεται την ανωτερότητα του αντιπάλου.
Ο ΠΑΟΚτσής, έχει την εικόνα του πρώτου γύρου στο μυαλό του, εκεί όπου ο Ολυμπιακός ήταν πολύ ανώτερός μας σε όλους τους τομείς και βέβαια, θα έπρεπε να κερδίσει χωρίς να υπάρχει θέμα από τον διαιτητή. Ο Μάνταλος ήταν προσεκτικός και απέφυγε τα λάθη τότε. Δεν έδωσε δικαιώματα.
Για να μην δημιουργούμε λοιπόν εντυπώσεις, ο ΠΑΟΚ που έχει απουσίες και δεν παίζει πλήρης όπως αναμενόταν τελικά, έχει έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο αύριο στο Καραϊσκάκη. Να δείξει σημάδια εξέλιξης. Θέλει να γίνει ανταγωνιστικός του Ολυμπιακού, αλλά αυτό θέλει χρόνο.
Κακά τα ψέματα, ο ΠΑΟΚ παίζει όλη του τη χρονιά απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης, είτε σε επίπεδο κυπέλλου, είτε πρωταθλήματος. Ο αγώνας με τον Ολυμπιακό, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να βγούνε συμπεράσματα για τη φάση που περνάει η ομάδα και αγωνιστικά, αλλά και σε επίπεδο προσωπικότητας. Να φανεί το κατά πόσο βελτίωσε την εικόνα του σε σχέση με τον αγώνα του πρώτου γύρου.
Φαβορί είναι ο Ολυμπιακός και κανένας στη Θεσσαλονίκη, τη… μπουγατσομάνα, δεν λέει το αντίθετο.
Ποδοσφαιρικά η Θεσσαλονίκη, ο ΠΑΟΚ για την ακρίβεια, είναι κλάσεις ανώτερη σε νοοτροπία από την Αθήνα τελευταία. Και αυτό γιατί την περίοδο Σάντος ο ΠΑΟΚτσής απέκτησε έναν ποδοσφαιρικό κυνισμό που τον βοήθησε να βλέπει κάπως διαφορετικά τα πράγματα. Αν προσθέσουμε και το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ διοικήθηκε από ποδοσφαιρανθρώπους μέχρι πρότινος, έχω την αίσθηση πως ποδοσφαιρική υπερβολή σπάνια θα συναντήσει κανένας.
Στην Αθήνα, η υπερβολή κυριαρχεί, κυρίως στον Ολυμπιακό που έχει τα φόντα, γιατί υπάρχει αυτός ο μιντιακός διαγωνισμός να πεισθεί ο «μεγάλος» πως ο υπογράφων ανήκει στον μηχανισμό του μεγαλείου του θρύλου, διαδικασία που οδηγεί συνήθως σε αστεία συμπεράσματα. Και ποδοσφαιρικά και … άλλα.
Αν πάμε λοιπόν σε μία ανάλυση του αγώνα, θα δούμε πως ο ΠΑΟΚ εμπεριέχει αρκετά ερωτηματικά ακόμη ως ομάδα. Οι Αποστολόπουλος, Ολίσε, Καμαρά, Σίλντεφελντ, Λόρενς και Κάτσε παίζουν πρώτη φορά στο Καραϊσκάκη. Κρατούμενο νούμερο ένα.
Κρατούμενο νούμερο δύο, η καλή πλευρά του Ολυμπιακού, η αριστερή, θα πρέπει να κλειστεί από τους πρωτάρηδες Αποστολόπουλο – Ολίσε, με τις βοήθειες του Κάτσε. Την ίδια στιγμή, ο Λόρενς παίζοντας ως κεντρικός χαφ δίπλα στον Κάτσε, θα πρέπει να έχει το νου του εκτός από το να δημιουργήσει, να κλείσει και τον Φουστέρ που χωρίς τη μπάλα είναι εξαιρετικός. Εκτός αν παίξει ο Μασάδο που δε το νομίζω.
Τον Λίνο δεν τον φοβάμαι με τον Βλαχοδήμο, ενώ τα χαφ του Ολυμπιακού δεν φημίζονται για τη ταχύτητά τους, παρότι τον Μανιάτη τον έχω σε τρομερή εκτίμηση.
Ουσιαστικά ο Ολυμπιακός δημιουργικά είναι ο Αμπντούν με τον Τζιμπούρ και λίγο από Μανιάτη, ενώ είναι πάρα πολύ δυνατός στις στημένες μπάλες. Αν κερδίσει καμιά τριάντα γύρω από την περιοχή, θα έχουμε πρόβλημα.
Για να αισθάνεσαι σίγουρος για την ασφάλιση του αυτοκινήτου σου, Anytime με την εγγύηση της INTERAMERICAN

Στο δημιουργικό κομμάτι, ο ΠΑΟΚ έχει το εξής θέμα. Δεν υπήρξε παιχνίδι εντός των συνόρων που ο αντίπαλος να του έδωσε χώρους. Δηλαδή είναι το πρώτο παιχνίδι, που ο ΠΑΟΚ από την αρχή θα πρέπει να βρει τρόπους να βγει στη πλάτη του αντιπάλου.
Το επιχείρησε στο δεύτερο ημίχρονο του Κλεάνθης Βικελίδης και απέτυχε έχοντας υπέρ του το σκορ σε εκείνο το διάστημα.
Αυτή τη στιγμή πάντως, έχει τους παίκτες για να βγούνε γρήγορα στο τρανσίσιον. Οι Καμαρά και Ολίσε είναι γρήγοροι, με τον τελευταίο πάντως να μην έχει βρει ρυθμό ακόμη. Ο Λόρενς ξέρει να παίζει με τη μπάλα στα πόδια, ο Λίνο το ίδιο, ενώ υπάρχει και ο Κατσουράνης που μπορεί να βγάλει τον ΠΑΟΚ πολύ καλά με τη πρώτη πάσα.
Το ζητούμενο για τον ΠΑΟΚ στο δημιουργικό του κομμάτι είναι να μπορέσουν σε πρώτη φάση να κρατήσουν μπάλα οι δύο φορ του, Σαλπιγγίδης – Κλάους. Αν αυτοί χάνουν εύκολα, ο ΠΑΟΚ θα έχει πρόβλημα.
Επίσης, όπως υπερτερεί η αριστερή πλευρά του Ολυμπιακού, κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την αριστερή του ΠΑΟΚ. Με Λίνο – Καμαρά απέναντι σε Βλαχοδήμο – Παπάζογλου, υπάρχει θέμα για τον Ολυμπιακό αν βγούνε οι συνεργασίες από εκεί. Ο Βλαχοδήμος τακτικά είναι νήπιο ακόμη, ενώ ο Παπάζογλου ναι μεν ανταπεξέρχεται, αλλά ακόμη δεν υπάρχει η έννοια ποδοσφαιρική σταθερά για το νέο του ρόλο.
Σε γενικές γραμμές, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ποδοσφαιρικό παιχνίδι και ελπίζω να μείνει σε αυτά τα πλαίσια. Οι δύο ομάδες υπάρχει ενδεχόμενο να συναντηθούν και στον τελικό του κυπέλλου, όμως εκεί το γήπεδο θα είναι μισό – μισό.
Τέλος, έχει γέλιο που οι Ολυμπιακοί μουγκρίζουν για τον Σιδηρόπουλο. Αλήθεια, ποιον να έβαζε η ΚΕΔ; Κανονικά έπρεπε να βάλει τον Κάκο, αλλά αυτός απαγορεύεται στο Καραϊσκάκη. Προφανώς στον Ολυμπιακό θα ήθελαν τον Κουκουλάκη ή τον Γιάχο, παιδιά που ανταπεξέρχονται στις… συνθήκες του αγώνα. Όχι πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και ο Σιδηρόπουλος, αλλά αυτός έχει δείξει πως διαθέτει ηθικούς φραγμούς.
Και αυτό προφανώς και είναι πρόβλημα για τον Τύπο των γηπεδούχων.
ΥΓ Ο Σαββίδης, δεν έχει μιλήσει με κανέναν για την αιρετή διοίκηση που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Τρίτη. Προφανώς έχει και τον τρόπο να την κατευθύνει εκεί που θέλει.
ΥΓ Ο Σαλπιγγίδης έφαγε μία αγωνιστική, η οποία δεν αυξήθηκε επειδή είναι αρχηγός επειδή δεν γίνεται να τιμωρηθεί με 1,5. Είναι τόσο απλό και ή κάποιος δεν θέλει να καταλάβει ή δημιουργεί βλαχοκλίμα παραμονές ενός αγώνα.
πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: