Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

To play or not to play!


Ο Ολυμπιακός πέρασε διά πυρός και σιδήρου από την Πόλη, ο Παναθηναϊκός έχει εξασφαλίσει την πρόκριση του κι ο Βασίλης Σκουντής γράφει για την πολύ πιθανή, πλην απευκταία σειρά των εμφύλιων προημιτελικών!
Ας μιλήσουμε με... οικοδομικούς όρους! Oντως ο Ολυμπιακός ήταν για τα... μπάζα επί 35 λεπτά στην Κωνσταντινούπολη , αλλά έμεινε ζωντανός μέσα στα ερείπια και την ώρα που τον τράβαγαν έξω οι διασώστες, πρόλαβε να αναστηλώσει το φρόνημα του, να βάλει τα θεμέλια της πρόκρισης και να δώσει κιόλας το καπάρο για το διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου!

Βεβαίως ο αρχιτέκτονας (Μπαρτζώκας) δεν είναι πολύ ευχαριστημένος από τη στατικότητα του κτιρίου, που δείχνει να γέρνει, αλλά δεν θα αυτοκτονήσει κιόλας όπως εκείνος που σχεδίασε τον κεκλιμένο πύργο της Πίζας!

Στα σοβαρά τώρα, χωρίς να σημαίνει ότι τα παραπάνω είναι αστεία: ο Ολυμπιακός μπορεί να γέρνει, αλλά δεν έπεσε στην Πόλη και διατηρεί σώες τις ελπίδες του για να βγει δεύτερος και να παίξει με πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφς, όπου υφίσταται το σενάριο των εμφυλίων συρράξεων.

Παρεμπιπτόντως, κάποιος με ρώτησε εάν σε αυτή την απευκταία (κατ' εμέ) περίπτωση, δικαιούνται εισιτηρίων και οι εκάστοτε φιλοξενούμενοι κι αυτό είναι όντως ένα σοβαρό ζήτημα. Δεν μας έχει ξανατύχει κι όχι απλώς ελπίζω, αλλά προσεύχομαι κιόλας να μη μας συμβεί τώρα!

Σύμφωνοι, μια σύγκρουση (σε τρεις, τέσσερις ή πέντε πράξεις) ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό διασφαλίζει εξ ορισμού την ελληνική παρουσία στο Φάιναλ Φορ του Λονδίνου, αλλά (σε μια τέτοια περίπτωση) ποιος... κερατάς θα πληρώσει τα σπασμένα; Καλύτερα (ως μπασκετικό έθνος) να το ρισκάρουμε σε δύο διαφορετικές προημιτελικές σειρές κι αν περάσουν και οι δύο,, ε, τότε ξα τους, που λένε και στο χωριό μου!

Το 2009 καθάρισε εύκολα την μπουγάδα η αστυνομία του Βερολίνου, τώρα θα βρει την άκρη η (New) Scotland Yard, που έχει πάρει master στο νταλαβέρι με τους αυτόχθονες (ποδοσφαιρικούς) χουλιγκάνους. Ας κάνουν αυτοί τη δουλειά στο Λονδίνο κι ας αφήσουμε ήσυχη την ΕΛΑΣ!

Βιάζομαι όμως και αυτό δεν είναι πρέπον: ο Παναθηναϊκός έχει ήδη περάσει στους «8»  και «παίζει» για τέσσερις θέσεις, ενώ ο Ολυμπιακός είναι ακόμη μετέωρος, όχι μόνο για την κατάταξη, αλλά ακόμη και για την πρόκρισή του. Ας κάνουμε, λοιπόν, υπομονή μέχρι το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης, οπότε θα διαχωριστούν οι αμνοί από τα ερίφια και θα αρχίσουν σιγά-σιγά να βγαίνουν οι πασχαλιάτικοι οβελίες!

Το εννοώ αυτό, διότι, ως γνωστόν, το Φάιναλ Φορ θα διεξαχθεί το weekend της Διακαινησίμου, μάλιστα ο τελικός συμπίπτει με την Κυριακή του (απίστου) Θωμά, που πάντως εκείνο το βράδυ δεν θα 'χει λόγο  να θέσει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων για να βεβαιωθεί ότι ανέστη ο πρωταθλητής!

Ο Παναθηναϊκός  (9-4) είναι πλέον μια στρωμένη ομάδα, που αύξησε τα αθλητικά προσόντα της και ανέβασε την άμυνα της στα επίπεδα, τα οποία πέρυσι τέτοια εποχή, είχαν καταστήσει αλώβητο τον Ολυμπιακό! Στον αντίποδα οι πρωταθλητές Ευρώπης (8-5) δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη, παρουσιάζουν οβιδιακές μεταμορφώσεις  και, Απρίλιο μήνα, ψάχνουν ακόμη τη σταθερά τους.

Μια αγωνιστική προτού πέσει η αυλαία του κουραστικού, πλην καθ' όλα συναρπαστικού Τοp 16, στον όμιλο του Ολυμπιακού υφίστανται 14 σενάρια: στα δύο που ωστόσο είναι τα πιθανότερα να υλοποιηθούν, ο Ολυμπιακός (με νίκη επί της Χίμκι και παράλληλη ήττα της Μακάμπι στη Βαρκελώνη) βγαίνει δεύτερος, σε τρία κατατάσσεται τρίτος, σε τρία καταλαμβάνει την τέταρτη θέση και σε τέσσερα μένει εκτός νυμφώνος.

Στον όμιλο του Παναθηναϊκού η κατάσταση είναι πιο συγκεκριμένη: εδώ «παίζουν» 9 σενάρια, εκ των οποίων  δυο (μάλλον ακραία) φέρνουν τους «πράσινους» πρώτους, δύο τους δίνουν τη δεύτερη θέση, τρία τους κατατάσσουν τρίτους και δύο τους αφήνουν τέταρτους.

ΥΓ-1 : Οι «παλιοί μας» (Ιωαννίδης, Πολίτης  Κιουμουρτζόγλου) έλεγαν πως οι εμφύλιοι ημιτελικοί δεν ωφελούσαν τον νικητή, διότι εκπλήρωνε τα απωθημένα του και άδειαζε από ενέργεια στον τελικό. Αυτό όντως συνέβη το 1994 στο Τελ Αβίβ και στη Σαραγόσα, όπου ο Ολυμπιακός νίκησε δις τον Παναθηναϊκό, αλλά ηττήθηκε στους τελικούς από την Μπανταλόνα και από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Οταν πήγαν μόνοι τους σε Φάιναλ Φορ-  ο Παναθηναϊκός το '96 στο Παρίσι και ο Ολυμπιακός το '97 στη Ρώμη-στέφθηκαν κι οι δυο τους πρωταθλητές Ευρώπης, αλλά όταν ξαναταξίδεψαν μαζί (το 2009 στο Βερολίνο), ο Παναθηναϊκός  βάδισε κόντρα στο κύμα και μετά τη νίκη του επί του Παναθηναϊκούς στον συγκλονιστικότερο ημιτελικό όλων των εποχών, σήκωσε και την κούπα στον δραματικό τελικό κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

ΥΓ-2: Απεύχομαι (όπως οι περισσότεροι, φαντάζομαι) να τραβήξουμε το λούκι των εμφυλίων προημιτελικών, αλλά δυο φορές που οι αιώνιοι αναμετρήθηκαν πριν από το Φάιναλ Φορ, η καλή νεράιδα χάιδεψε την ομάδα που επέζησε και την οδήγησε στην κορυφή! Τη σεζόν 1996-97 καθ' οδόν προς τη Ρώμη ο Ολυμπιακός απέκλεισε στον δεύτερο γύρο των  πλέι οφς με 2-0 τον Παναθηναϊκό. Την περίοδο 2001-02, μοιράστηκαν τις νίκες στον... ελληνικότατο (ελέω και της παρουσίας της ΑΕΚ) όμιλο του  Top 16 και μολονότι ο Ολυμπιακός υπερτερούσε στη διαφορά πόντων ή εντός έδρας ήττα του από την Ολύμπια Λιουμπλιάνα, έδωσε την πρώτη θέση και την πρόκριση στον Παναθηναϊκό, ο οποίος πέτυχε το «colpo grosso» στο Φάιναλ Φορ της Μπολόνια. 
πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: