Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Ο Αλαφούζος έχει την ευθύνη!

Ο Τσάρλυ γράφει στο sport-fm.gr για τις επιλογές που οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στη σημερινή κατάσταση.

Ο Αλαφούζος έχει την ευθύνη
Χαίρετε κύριοι,

Ακόμα και να μην είχε δει κάποιος το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Πλατανιά, αν άνοιγες την τηλεόρασή σου την ώρα που αυτό έληγε και έπεφτες πάνω στις δηλώσεις του Αναστασιάδη και του Φάμπρι, καταλάβαινες ακριβώς τι είχε συμβεί. Ο Άγγελος, ειλικρινής όπως πάντα, είπε: «πετύχαμε μια μεγάλη νίκη αλλά κάναμε πολλά λάθη και δεν παίξαμε καλά». Ειλικρινής όμως έχει αποδειχθεί και ο Φάμπρι. Ο Ισπανός δεδομένα δεν κάνει για προπονητής σε έναν τόσο μεγάλο σύλλογο, όμως κανείς δεν μπορεί να του ρίξει ευθύνες.

Ο άνθρωπος είναι ειλικρινής, δεν κοροϊδεύει. Μετά το τέλος του αγώνα ήταν ωμός, όπως τον χαρακτήρισε και ο καλός συνάδελφος Γιώργος Λυκουρόπουλος, που μετέδιδε τον αγώνα. Ο Ισπανός τεχνικός ομολόγησε πως το επίπεδο τους δεν είναι ικανό για να πετύχει ο σύλλογος τους στόχους του και δεν ξέχασε να κάνει και αναφορά στη διαιτησία που η αλήθεια είναι πως δεν σεβάστηκε τον Παναθηναϊκό. Συνοψίζοντας τις τοποθετήσεις των δύο προπονητών βγαίνει και όλη η εικόνα του αγώνα.

Είναι απίστευτο αλλά ο Παναθηναϊκός έχει φτάσει στο σημείο να παίζει στο γήπεδό του ένα οριακό για τους στόχους του πιθανότατα και για τη βιωσιμότητα του παιχνίδι, κόντρα στον Πλατανιά, η πλειοψηφία των παικτών του να κάνουν ότι μπορούν και ο Πλατανιάς να τον κερδίζει παίζοντας άθλια όπως ομολόγησε και ο ίδιος ο προπονητής του. Ναι είναι απίστευτο αλλά οι Χανιώτες έκαναν στο ΟΑΚΑ τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία τους και σφράγισαν την παραμονή τους, έχοντας μια κάτω του μετρίου απόδοση.
Ο Παναθηναϊκός μετά το πρώτο γκολ που δέχτηκε κυριάρχησε. Έβγαλε ρυθμό στο παιχνίδι του, για πρώτη φορά σε φετινό αγώνα υπήρξε καλή κυκλοφορία μπάλας και η συνύπαρξη Μαυρία, Σπυρόπουλου έδινε μια καλή δεξιά πλευρά. Όμως ελλείψει ποιότητας καμιά φάση δεν τελείωσε όπως θα έπρεπε.

Αν βγάλουμε έξω από την κουβέντα τον Κουίνσι (που ο άνθρωπος είναι φανερό πως δεν ψήνεται για ποδόσφαιρο) οι οπαδοί του συλλόγου δεν μπορούν να έχουν παράπονα από τους ποδοσφαιριστές τους. Οι Κασιγιάμα, Εσπάρθα είναι δεδομένο πως δεν μπορούν, ο Τοτσέ ήταν φανερά επηρεασμένος από τον τραυματισμό, ο Φιγκερόα θέλει αλλά ακόμη δεν πατάει γερά στα πόδια του και οι υπόλοιποι θέλουν, προσπαθούν αλλά φτάνουν μέχρι ενός σημείου. Μιλάμε για τον πρώτο αγώνα φέτος που αμυντικό δίδυμο του Παναθηναϊκού έκλεβε τη μπάλα στη σέντρα. Οι Ζέκα, Βιτόλο έτρεχαν όσο μπορούσαν. Ειδικά ο Πορτογάλος έμπαινε σε όλες τις μονομαχίες και οι Σπυρόπουλος, Μαυρίας έβγαλαν από τη δεξιά πλευρά πολλές επιθέσεις. Για εμένα είναι δεδομένο πως με την εικόνα που είχε ο αγώνας, αν ο Τριτσώνης έδινε το καθαρό πέναλτι στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός θα είχε κερδίσει. Από τη στιγμή που αυτό δεν έγινε, στην επανάληψη φάνηκε η γύμνια του ρόστερ της ομάδας. Ο Φάμπρι ανέδειξε την έλλειψη ποιότητας και προσωπικοτήτων λέγοντας πως οι παίκτες του δεν έχουν κοχόνες.

Δήλωση απογοήτευσης που βγήκε μέσα από την ψυχή του και που με τον τρόπο που ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου μοιάζει σαν παραδοχή αποτυχίας. Αποτυχία βέβαια που πρέπει να την χρεωθεί ο Αλαφούζος που κατάφερε με τα αλλεπάλληλα λάθη που έκανε να βγάλει τον Παναθηναϊκό εκτός Ευρώπης, στο πιο εύκολο πρωτάθλημα όλων των εποχών. Την εβδομάδα που πέρασε για πρώτη φορά παραδέχτηκε το λάθος του με την επιμονή του στον Φερέιρα.

Μίλησε ανοιχτά για τις ευθύνες του Πορτογάλου και παραδέχτηκε όλα τα λάθη του καλοκαιριού. Θεωρώ δεδομένο και τα έγραφα όταν γινόντουσαν τα εγκλήματα, πως το πλάνο του Φερέιρα δεν ήταν απλά λανθασμένο, ήταν καταστροφικό. Ο Φερέιρα έφυγε αρχές Νοεμβρίου και άφησε ένα άθλιο ρόστερ, έτοιμο να οδηγήσει το σύλλογο στη χειρότερη χρονιά της ιστορίας του. Αυτό που αναρωτιέμαι όμως είναι πότε στην ευχή κατάλαβε ο Αλαφούζος τα εγκλήματα που τον έβαλε να κάνει ο Ζεσουάλντο; Γιατί η αλήθεια είναι πως ο ίδιος συνέχισε το καταστροφικό έργο του Φερέιρα, απλά αυτή τη φορά μοιράστηκε την ενοχή με τον Βαρέλα. Ο άνθρωπος που έφερε στον Παναθηναϊκό τον Ζεσουάλντο και μαζί του δημιούργησε το καταστροφικό σχεδιασμό του καλοκαιριού, πήρε πάνω του την κρίσιμη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

Το έγκλημα διπλό. Φαγώθηκαν με έναν πολύ άκομψο τρόπο όλοι οι διεθνείς ποδοσφαιριστές που είχαν μείνει στο σύλλογο και ανάγκασαν σε παραίτηση τον Ρότσα, που είχε βελτιώσει και είχε ξεκινήσει την ελληνοποίηση της ομάδας. Στη θέση του Χουάν έφεραν τον Φάμπρι και ένα σωρό ποδοσφαιριστές πολύ χαμηλού επιπέδου. Μη μου πείτε πως δεν υπήρχαν λεφτά, γιατί τους Κασιγιάμα, Κάιπερ, Εσπάρθα, τσάμπα να στους δώσουν δεν τους φέρνεις στον Παναθηναϊκό.

Είναι ντροπή να μπουν αυτοί οι παίκτες στην Παιανία. Στο κάτω κάτω ο προπονητής που οι ίδιοι επέλεξαν είδε την ομάδα και τους ζήτησε έναν στόπερ και ένα φορ. Να θυμίσω πως φέρθηκε τότε στον Φάμπρι ο Βαρέλα. Έκανε τις δικές του μεταγραφές και μόλις πέρασε ο Ιανουάριος του είπε πως έχουμε 15 ημέρες να σου βρούμε ελεύθερους τους δύο παίκτες που θες. Όλοι γνωρίζουν πως για να μείνεις χωρίς ομάδα μετά την 1η Φεβρουαρίου θα πρέπει ή να έχεις κάνει σοβαρή εγχείρηση μέσα στο χειμώνα ή να έχεις κολλήσει κάποια αρρώστια. Στον Φάμπρι λοιπόν ο Βάρελα πήγε να κάνει δύο μεταγραφές από τα νοσοκομεία. Ο στόπερ που διάλεξε κόπηκε στις εξετάσεις γιατί είχε ηπατίτιδα και ο φουκαράς ο Φιγκερόα ακόμα προσπαθεί να φτάσει σε ένα επίπεδο που να του επιτρέπει να παίξει ποδόσφαιρο.

Στην σωστή βάση λοιπόν η παραδοχή του Αλαφούζου για τα λάθη του Φερέιρα ( άλλωστε όταν εγώ τα έγραφα το καλοκαίρι δεχόμουν ύβρεις και απειλές από κάποιους που νομίζουν πως είναι οπαδοί του Παναθηναϊκού) αλλά δεν καταλαβαίνω τον λόγο που από την ημέρα που τον έδιωξε και μετά έδωσε τα κλειδιά του Παναθηναϊκού στον πιο άμεσο συνεργάτη του.

Κλείνοντας ένα μικρό σχόλιο για τον Αναστασιάδη. Στην συνέντευξη τύπου ο Άγγελος απέδειξε πως πρέπει να φέρετε ένας προπονητής με κοχόνες. Πρέπει να έχεις μεγάλη πίστη στην δουλειά σου για να βγαίνεις την ημέρα που πέτυχες τον στόχο που σου είχε ανατεθεί που η ομάδα σου πέτυχε την μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία της και να δηλώνεις πως κάναμε άσχημο παιχνίδι.

Να επισημαίνεις πως η ομάδα δεν ήταν φρέσκια και να μιλήσεις για δικές σου ευθύνες. Μόνο όμως όταν ο προπονητής αντιλαμβάνεται την αλήθεια και την επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία μπορεί να έρθει η βελτίωση. Δουλειά με ψέματα δε κάνεις. Θυμηθείτε τη δήλωνε ο Φερέιρα στην αρχή της χρονιάς τη εκδούλευση πούλαγε και μπορείτε να καταλάβετε γιατί οδηγήθηκε εδώ ο σύλλογος.

Χαιρετώ
πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: