Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Και τώρα μετράμε φίλους!!

Ο Σταύρος Κόλκας σχολιάζει την πρόταση του Ιβάν Σαββίδη στην Πολιτεία για τα χρέη του ΠΑΟΚ και την στάση των πολιτικών, ενώ θέτει και κάποια ερωτήματα για τον Άρη.Επίτηδες άφησα ασχολίαστα την Πέμπτη τα όσα είπε ο Σαββίδης έτσι ώστε να ασχοληθώ με αυτά σε μία ξεχωριστή ενότητα και να μη πνιγούν μέσα στη γενικότερη ειδησεογραφία. Ήθελα εννοείται να μετρήσω και τις αντιδράσεις.

Ο Σαββίδης είπε τα αυτονόητα για όσους αντιλαμβάνονται τι σημαίνει επένδυση σε μία χώρα κατεστραμμένη. Ήρθε να βάλει τα λεφτάκια του στην Ελλάδα, έχει δώσει ήδη ένα μεγάλο ποσό στον ΠΑΟΚ, τήρησε κατά γράμμα ότι έλεγε η σύμβαση ενοικίασης με το Μακεδονία Παλλάς που άπαντες – υπάλληλοι, προμηθευτές – είναι πληρωμένοι και υπάρχει μία σκιά γύρω από το πλάνο του για την ΣΕΚΑΠ που θα γίνει προσπάθεια να αναπτυχθεί. Δεν την παρακολουθώ την τελευταία υπόθεση, αλλά εικάζω πως ένας άνθρωπος που ελέγχει το 6% του μεριδίου αγοράς της Ρωσίας, ξέρει καλά τι θα κάνει μία καπνοβιομηχανία στην Ελλάδα.

Ο Σαββίδης βλέπει να χαρίζονται διάφορα δεξιά – κι αριστερά, βλέπει πως η επιλογή της πτώχευσης υπάρχει από διάφορες πλευρές και το μόνο που λέει είναι ελάτε να σας πληρώσω το χρέος που δημιούργησαν οι άλλοι και εγώ, ανταποδοτικά, θα τρέξω μία επένδυση 150 εκατ. ευρώ για τα επόμενα οκτώ χρόνια.

Με λίγα λόγια, σου λέει πως εγώ θα σου δώσω αύριο 11εκατ. ευρώ και θα δεσμευτώ πως ο κύκλος εργασιών του ΠΑΟΚ θα είναι τέτοιος  που θα σου δίνω άλλα δέκα εκατ. ευρώ το χρόνο.

Είναι μία πρόταση που ουδέποτε έκανε ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρία και είναι δίκαιη για τον απλούστατο λόγο πως οι λανθασμένες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από προηγούμενες ιδιοκτησίες του ΠΑΟΚ, είχαν ως σύμμαχο την Πολιτεία. Ο Σαββίδης, δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει πανοτόκια αρκετών εκατομμυρίων ευρώ στη Πολιτεία, η οποία εν μέρει τα δημιούργησε. Προτιμά να ρίξει αυτά τα χρήματα στην αγορά, έτσι ώστε ο ίδιος και ο ΠΑΟΚ να έχουν ανταποδοτικά οφέλη. Υπάρχει κάποιος που διαφωνεί σε αυτό;

Δε ξέρω τι γίνεται επιχειρηματικά στην Αθήνα, όμως στη Θεσσαλονίκη δε θυμόμαστε πότε εμφανίστηκε κάποιος να επενδύσει 150 εκατ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο πως ο πρώτος που υπερασπίστηκε την πρακτική Σαββίδη, είναι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης,, γνωστός Αριανός Γιάννης Μπουτάρης. Ο άνθρωπος που πλήρωνε τον Νίκο Γκάλη.

Ο ίδιος ο Δήμος Θεσσαλονίκης όταν πέρασε στα χέρια του Μπουτάρη, καλούνταν να πληρώσει πρόστιμο 15εκατ. ευρώ για την υπεξαίρεση που έκαναν οι Παπαγεωργόπουλοι και οι Σαξώνηδες.

Πήγε ο Μπουτάρης και συμφώνησε με την Πολιτεία να πληρώσει το πρωτογενές χρέος των 7εκατ. ευρώ σε δόσεις και όταν ολοκληρωθεί η πληρωμή του να διαγραφούν οι προσαυξήσεις.

Ο Σαββίδης ζητάει κάτι πολύ πιο απλοϊκό. Σε πληρώνω το χρέος μου και δεσμεύομαι να επενδύσω αφού έτσι κι αλλιώς αυτό ευαγγελίζεσαι πως ψάχνεις.

Αλλά το κωμικό με την ελληνική κυβέρνηση είναι πως δεν ζητάει ουσιαστικά αυτό, αλλά την βολεύει να φαίνονται πως οι εταιρίες χρωστάνε χρήματα που ουδέποτε θα πάρουν, γιατί αλλιώς θα σκάσει η φούσκα.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που σε μία εποχή που ψάχνουν υποτίθεται ρευστό, δεν μπαίνουν στη διαδικασία του να δώσουν τη δυνατότητα σε εταιρίες να πληρώσουν κας το πρωτογενές χρέος τους για να σβηστούν τα υπόλοιπα.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και τα συγκεκριμένα συμφέροντα. Είναι προφανές πως πχ ο Μπόμπολας μπορεί να επηρεάσει τον χι – ψι πολιτικό κατά του Σαββίδη με τον οποίο βρέθηκε απέναντι σε έναν – δύο διαγωνισμούς. Φαίνεται η αντιπάθεια που του τρέφει άλλωστε από τον τρόπο που γράφουν για τον Σαββίδη τα έντυπά του, με αποκορύφωμα τα όσα επακολούθησαν την απόλυση Δώνη.

Από εδώ και στο εξής, το μπαλάκι έχει πέσει στους 70 βουλευτές της Βορείου Ελλάδος. Αυτή θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στο σωστό και τα κομματικά μικροσυμφέροντα. Και  εδώ είμαστε να κρίνουμε την αποτελεσματικότητά τους, αν και δεν μπορώ να βασίζω τίποτα σε αυτούς. Μακάρι να με διαψεύσουν.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σχολιάσω την στάση ρεπόρτερ του Άρη γύρω από θέματα που απασχολούν τον ΠΑΟΚ.

Διακρίνω μία παράκρουση τελευταία, στην οποία δεν θέλω να συμμετέχω. Στη κόντρα βγαίνω μόνο με4 ανθρώπους που έχουν να μου αντιπαραθέσουν κάτι.

Απλά, θέλω να μου θυμίσετε πρώτον.

Τι συνέβη με τον Ηλιάδη πριν από κάποια χρόνια και τι έγινε όταν έφυγε για Αμερική;

Ο Α.Τ. έχει ρόλο συμβούλου του ή κανονίζει και τις μεταγραφές;

Πως γίνεται να χρωστάτε πάνω από 20εκατ. ευρώ ενώ έχετε μπει στο 44 με τους παίκτες εκείνης της εποχής να πληρώνονται από το Δημόσιο και όχι από εσάς, κάτι που πχ έκανε η ΑΕΚ;

Μόνο εμείς ακούσαμε τον πρόεδρό σας να λέει πως μπήκατε με πολιτική παρέμβαση στο 99;

Το τραγικό στον Άρη, είναι πως τα ΜΜΕ του είναι πολύ πιο ανώριμα από τους οπαδούς του. Πχ, διαβάζεις την εφημερίδα των Σουπεράδων και δεν βλέπεις τη λέξη ΠΑΟΚ μέσα. Ασχολούνται με την ομάδα τους και το πώς θα ξεφύγει από το αδιέξοδο.

Διαβάζεις σχολιασμό συναδέλφων και άμα δεν έχει τη λέξη ΠΑΟΚ μέσα, αισθάνεσαι πως δεν είναι καλά, πως έχουν κάποια σπάνια ασθένεια που τους δίνει ελάχιστο χρόνο ζωής και δεν θέλουν να φύγουν από αυτή με ανοιχτά μέτωπα.

Η πικρή αλήθεια είναι πως ο Άρης πλέον έχει καταντήσει ένα στυγνό όργανο στήριξης των Ολυμπιακών συμφερόντων. Επικοινωνιακά, μιμείται τα έντυπα του Ολυμπιακού και προσπαθεί να σπείρει αμφιβολίες για τις προθέσεις Σαββίδη.

Είναι τραγικό, είναι ιστορικά άκομψο για τους ίδιους, όμως είναι και ο λόγος που όταν φτάσουν στον γκρεμό, θα σπεύσουμε όλοι να τους ρίξουμε.

Η υπομονή, έχει και τα όριά της…
 
Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: