Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Η μέρα που ιδρύθηκε η ΕΠΟ!!

Ιστορική μέρα η 14η Νοεμβρίου για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού σαν σήμερα για πρώτη φορά οργανώθηκε με τη μορφή ομοσπονδίας. "Σκυλίσια Μέρα" γυρνώντας πίσω στο 1926. Ήταν 14 Νοεμβρίου 1926 όταν στα γραφεία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών, συγκεντρώθηκαν για να συσκεφθούν εκπρόσωποι των τριών ιδρυτριών Ενώσεων, της Αθήνας, του Πειραιά και της Μακεδονίας – Θράκης, με σκοπό την ίδρυση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Για την ιστορία, "παρών" δήλωσαν από πλευράς Αθηνών οι Ευάγγελος Σταμάτης, Απόστολος Νικολαΐδης, Νικόλαος Λωρέντης και Περικλής Πετράκος. Από τον Πειραιά οι Παναγιώτης Καμπέρος, Δημήτριος Αυδής, Νικόλαος Καλούδης και Στέφανος Κουρκουλάκος. Και από την Θεσσαλονίκη οι Αναστάσιος Καμπουρόπουλος και Κωνσταντίνος Χαλκιάς.
Η σύσκεψη διήρκησε τρείς ώρες, όταν κι έπεσαν οι υπογραφές για τη δημιουργία της ΕΠΟ με το πρακτικό ίδρυσης.
Όπως αναφέρει η ίδια η ΕΠΟ "η ιδέα για τη δημιουργία μιας κεντρικής ποδοσφαιρικής αρχής που θα ήταν υπεύθυνη για την οργάνωση και ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα μας γεννήθηκε αρκετά χρόνια πριν από την ίδρυση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια έγινε το 1919, όταν αντιπρόσωποι των σωματείων της Αθήνας και του Πειραιά συναντήθηκαν και συζήτησαν για το άθλημα σε μια ευρεία σύσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η δημιουργία της Ενώσεως Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών και Πειραιώς, που θα αναλάμβανε να οργανώνει τις συναντήσεις των σημαντικότερων συλλόγων των δύο πόλεων".
Από το 1919, λοιπόν, χρειάστηκαν εφτά ολόκληρα χρόνια μέχρι να γίνει πραγματικότητα η ΕΠΟ κι έτσι να οργανωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο σε εθνικό επίπεδο.
Να αναφερθεί, τέλος, ότι ο Απόστολος Νικολαΐδης ήταν αυτός που μετέφρασε στα ελληνικά τους κανονισμούς της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, που αποτέλεσαν την πυξίδα για την ΕΠΟ, προκειμένου να συντάξει τους δικούς της.
Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: