Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Τσέλσι, Σίτι, Αρσεναλ ή μήπως...!!

Ο Μιχάλης Τσόχος “διαβάζει την γυάλα” και προσπαθεί να καταλάβει ποιος θα κατακτήσει το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα των τελευταίων 15 ετών στην Αγγλία...  
Εχουμε πλέον μπει στο δεύτερο μισό της φετινής καταπληκτικής Premier League και το να κάνεις εκτίμηση όχι μόνο για το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα, αλλά και για όλα όσα διακυβεύονται στο φετινό αγγλικό πρωτάθλημα είναι ένα τεράστιο ρίσκο. Κοινώς κάνε με σοφό να σε κάνω πλούσιο...

Παρά ταύτα στα δικά μου μάτια υπάρχουν, δυσδιάκριτα είναι αλήθεια, φαβορί για όλα τα “τρόπαια”. Διότι μπορεί το μεγάλο τρόπαια να είναι ο τίτλος, αλλά και η τετράδα για την Λίβερπουλ ας πούμε σαν... τρόπαιο θα είναι, όπως και η παραμονή στην κατηγορία για την Φούλαμ.

Ποιός θα πάρει αυτόν τον τίτλο λοιπόν; Κατά την άποψη μου η σειρά έχει ως εξής: Πρώτα Τσέλσι, μετά Μάντσεστερ Σίτι, ακολούθως Αρσεναλ και μετά με λιγότερες, λιγοστές πιθανότητες, Λίβερπουλ και Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Γιατί πρώτα η Τσέλσι έστω και με 5% περισσότερες πιθανότητες από την Μάντσεστερ Σίτι και την Αρσεναλ; Γιατί είναι μόλις δύο βαθμούς από την κορυφή, αλλά ακόμη καλά δεν έχει παίξει. Τουλάχιστον όλοι αισθανόμαστε ότι παίρνει μεγάλη βελτίωση. Αντίθετα η Μάντσεστερ Σίτι εδώ και δύο μήνες παίζει με σπασμένα τα φρένα κι' ακόμη στην πρώτη θέση δεν βρέθηκε ποτέ.
Επιπλέον η Τσέλσι σε όλα τα crash test του τίτλου βγήκε ατσαλάκωτη. Με την Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ στο “Ολντ Τράφορντ” 0-0, όπως και με την Αρσεναλ στο “Emirates”. Με την Τότεναμ εκτός 1-1 και εντός νίκες και με την Μάντσεστερ Σίτι (2-1) και με την Λίβερπουλ (2-1). Καμία άλλη διεκδικήτρια του τίτλου δεν έχει μείνει αήττητη σε αυτά τα ματς. Η Σίτι έχασε από την Τσέλσι, η Αρσεναλ από Μαν. Γιουνάιτεντ και Σίτι, η Λίβερπουλ από Αρσεναλ, Τσέλσι και Σίτι η Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ από Σίτι και Λίβερπουλ.

Δεύτερο φαβορί η Μάντσεστερ Σίτι. Γιατί; Γιατί έχει το πληρέστερο υλικό και ενδεχομένως και ένα πλεονέκτημα σε σχέση με την Τσέλσι. Οι πιθανότητες να αποκλειστεί στη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ (παίζει με την Μπάρτσα) είναι πολύ περισσότερες από αυτές της Τσέλσι που παίζει με την Γαλατά. Αν συμβεί αυτό, από τα τέλη Φλεβάρη θα επικεντρωθεί στην Πρέμιερ Λιγκ, η Τσέλσι όχι.

Τρίτο φαβορί η Αρσεναλ. Ενας τρόπος υπάρχει να πάρει πρωτάθλημα η Αρσεναλ. Ο τρόπος που την κρατά ως τώρα στην κορυφή. Δεν κάνει γκέλες. Με εξαίρεση εκείνο το 3-1 που έχασε στην πρεμιέρα από την Αστον Βίλα, η Αρσεναλ ότι ματς πρέπει να πάρει το παίρνει. Η Σίτι έχει χάσει από Κάρντιφ, Αστον Βίλα, Σάντερλαντ και δεν νίκησε την Στόουκ. Η Τσέλσι έχασε από Εβερτον, Νιουκάστλ, Στόουκ και έφερε εντός 2-2 με την Γουέστ Μπρομ. Η Λίβερπουλ έχασε από Χαλ, Σαουθάμπτον (εντός) και δεν νίκησε Σούονσι, Νιουκάστλ και Εβερτον.

Η Αρσεναλ ήττα έχει μόνο από μεγάλους και δύο ισοπαλίες όλες κι' όλες με Εβερτον και Γ. Μπρόμιτς. Ολους τους άλλους τους κέρδισε. Είτε την πολύ καλή φέτος Νιουκάστλ και μάλιστα εκτός, είτε την κακή Γουέστ Χαμ η Αρσεναλ όλα τα ματς που πρέπει να πάρει τα καθαρίζει. Το πρόβλημά της είναι τα ντέρμπι, στα οποία έχει νικήσει μόνο την Λίβερπουλ και την Τότεναμ εντός και έχει χάσει δύο φορές στο Μάντσεστερ, ενώ έμεινε στο Χ εντός με την Τσέλσι. Επιπλέον η Αρσεναλ, λογικά θα αποκλειστεί και από τους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ από την Μπάγερν και όντας ήδη εκτός Λιγκ Καπ στο τέλος της χρονιάς θα έχει σχεδόν ένα ματς την εβδομάδα που θα την βοηθήσει με το σχετικά μικρό ρόστερ της. Αν βρει και έναν καλό σέντερ φορ για αναπληρωματικό του Ζιρού, τότε ίσως να επιστρέψει στο θρόνο μετά από εκείνο το πρωτάθλημα που είχε πάρει αήττητη.

Η Λίβερπουλ παίζει όλη τη χρονιά ένα ματς κάθε εβδομάδα. Ευρώπη δεν είχε, από το Λιγκ Καπ αποκλείστηκε πριν καν αρχίσει ο θεσμός οπότε είχε τεράστιο πλεονέκτημα. Παρά ταύτα είναι τέταρτη. Εχεις τις ελπίδες της για τίτλο αλλά είναι ελάχιστες διότι το ρόστερ της είναι σαφώς το λιγότερο ποιοτικό από όλους τους μνηστήρες. Εχει μεν τον καλύτερο παίκτη του πρωταθλήματος (Σουάρες), αλλά δύσκολα θα φτάσει. Εκτός κι' αν η ενίσχυση του Γενάρη είναι τόσο καθοριστική.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επίσης έχει λιγοστές πιθανότητες. Αν ήταν 11 βαθμούς πίσω από τον τίτλο αλλά έπρεπε να ξεπεράσει έναν δύο για να το πάρει, θα έλεγα ότι μπορεί να το κάνει και εύκολα. Τώρα όμως είναι 11 πίσω από την Αρσεναλ, 10 πίσω από την Σίτι και 9 πίσω από την Τσέλσι. Πόσοι να καταρρεύσουν για να τους προλάβει όλους. Είναι και που ότι χτίζει το γκρεμίζει μόνη της όπως την Πρωτοχρονιά με την Τότεναμ, όποτε μάλλον θεωρητική είναι η πιθανότητα να πάρει τίτλο.

Τότεναμ και Εβερτον δεν νομίζω ότι μπορούν να πάρουν πρωτάθλημα. Και θα είναι δύσκολο να είναι και στην πρώτη τετράδα κι' ας έχουν πολύ μικρή διαφορά από την τέταρτη σήμερα Λίβερπουλ. Αν και για την Τότεναμ θέλουμε λίγο χρόνο για να την καταλάβουμε τώρα με τον νέο προπονητή της...

Η Νιουκάστλ θα κάνει ανάλογη πορεία και στο δεύτερο γύρο, αλλά δύσκολα θα βρει ευρωπαϊκό εισιτήριο από το πρωτάθλημα. Οσο για την Σαουθάμπτον θα τα πάει ακόμη καλύτερα στο δεύτερο γύρο, όπως και η Σουόνσι, αλλά κι' αυτές αν θέλουν ευρωπαϊκό εισιτήριο θα πρέπει να το ψάξουν από το Κύπελλο και όχι από το πρωτάθλημα.

Οσο για την παραμονή. Η Σάντερλαντ είναι τελευταία και όχι τυχαία. Δεν θα γλιτώσει εν τέλει το... μοιραίο νομίζω. Οι υπόλοιπες βράζουν λίγο πολύ στο ίδιο καζάνι. Γουέστ Χαμ, Κρίσταλ Πάλας, Φούλαμ και Νόριτς θα δώσουν μάχη μέχρι τέλους. Οσο για την Γουέστ Μπρομιτς παρά το γεγονός ότι είναι χαμηλά νομίζω ότι δεν θα κινδυνεύσει καν, όπως και η Χαλ που είναι κάπως καλύτερα στη βαθμολογία...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: