Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Είναι οι εργατοώρες, αλλά φταίει και ο Σπανούλης…!!

Τι ακριβώς παθαίνει ο Σπανούλης όταν παίζει απέναντι στον Παναθηναϊκό;

Είναι οι εργατοώρες, αλλά φταίει και ο Σπανούλης…
Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος
Είναι ψυχολογικό το θέμα ή έχει μελετήσει τόσο καλά το τεχνικό τιμ των πρασίνων των αρχηγό του Ολυμπιακού, που τον αναγκάζει σε τόσο κακές βραδιές;

Ισως είναι και τα δύο, ίσως το ένα να έχει φέρει το άλλο, όμως ένα είναι σίγουρο. Οσο ο Σπανούλης παίζει έτσι, ο Ολυμπιακός θα έχει πρόβλημα απέναντι στον Παναθηναϊκό. Γιατί δεν είναι και εύκλο να απαρνηθεί ο Ολυμπιακός τον αρχηγό του όταν παίζει στο ΟΑΚΑ, να μην τον ρίξει στη μάχη όταν καίει η μπάλα. Γιατί σε αρκετές περιπτώσεις, οι ερυθρόλευκοι βρίσκουν τη λύση όταν ο Σπανούλης κάθεται στον πάγκο, έγινε και στο ματς της Ευρωλίγκα, όταν το σκορ έγινε 55-59 με τρίποντο του Σλούκα.
Είναι άλλο, βέβαια, η θεωρία και άλλο η πράξη, ειδικά όταν μιλάμε για τον κορυφαίο γκαρντ που αγωνίζεται στην Ευρώπη. Απέναντι στον Παναθηναϊκό δεν έχει κάνει ακόμα καλό παιχνίδι φέτος, στη μοναδική νίκη των ερυθρολεύκων, στο ΣΕΦ στην πρεμιέρα της Α1, είδε τα τελευταία λεπτά από τον πάγκο. Αλλά μπορεί να πορευτεί ο Ολυμπιακός χωρίς τον αρχηγό του, ειδικά σε σειρά αγώνων; Οχι, φυσικά. Το κακό είναι ότι δεν βρίσκει τη λύση επί του παρόντος με την παρουσία του στο παρκέ, το ότι κρίθηκε η αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ στις λεπτομέρειες, δεν κρύβει την αλήθεια. Αλλωστε σε αυτές τις λεπτομέρειες, ο Σπανούλης είχε συμμετοχή. Δέχθηκε εύκολα καλάθι από τον Ούκιτς, αστόχησε σε δύο τρίποντα που θα έγερναν την πλάστιγγα, στην τελευταία επίθεση άφησε την ευθύνη να την πάρει ο Λοτζέσκι.
Πώς γίνεται να μην παίζει καλά με τον Παναθηναϊκό ο Σπανούλης; Ο Πεδουλάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο θέμα, όπως και στην συνολικά αντιμετώπιση του Ολυμπιακού. Και ουσιαστικά απέρριψε τη θεωρία της ψυχολογίας, διαφώνησε με τη λογική ότι ο Παναθηναϊκός ρισκάρει με τα σουτ του Ολυμπιακού, τα αφήνει ελεύθερα και οι ερυθρόλευκοι αστοχούν. Συνάμα εξήγησε πως αυτός και οι συνεργάτες του αφιερώνουν πολλές εργατοώρες στην μελέτη του παιχνιδιού του Σπανούλη, γνωρίζουν κάθε του κίνηση.
Η αλήθεια είναι ότι ο Σπανούλης βγαίνει εκτός ρυθμού απέναντι στον Παναθηναϊκό και παίρνει προσπάθειες που δεν βρίσκονται απόλυτα στην… προτίμησή του. Διάδρομοι για διεσδύσεις δεν υπάρχουν, οι πάσες για να δημιουργήσει έχουν κοπεί, τα τρίποντα γίνονται με προϋποθέσεις που δεν τον βολεύουν. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού λατρεύει να σουτάρει μετά από πικ, κυρίως  ύστερα από αριστερή ντρίμπλα. Εκεί τα ποσοστά του είναι εξαιρετικά. Ο Παναθηναϊκός τον οδηγεί είτε στα δεξιά, είτε σε τρίποντα στο 1 εναντίον 1 (με βήμα πίσω), είτε στατικά, είτε από εξόδους. Και έχουμε πολύ καιρό να δούμε σουτ μετά το χεντ οφ με τον σέντερ… Κάτι που γινόταν ιδανικά όταν στο ρόστερ υπήρχε ο Χάινς και ο Ντόρσεϊ. Ε, όλα αυτά, εξηγούν εν συντομία μπασκετικά τους λόγους της αστοχίας του,
Ακόμα κι έτσι, βέβαια, μοιάζει παράλογο που σε κανένα ματς δεν έχει βρεθεί η λύση. Διότι αν ο Σπανούλη τα πρώτα σουτ, τότε ακόμα κι από αυτές τις κακές προϋποθέσεις, μπορεί στη μέρα του να τα βάλει όλα… Αυτό δεν έχει γίνει φέτος (έχει βάλει μόλις 19 πόντους σε 4 ματς), αλλά μην ξεχνάμε ότι τα τρία από τα τέσσερα ματς των αιωνίων έχουν γίνει στο ΟΑΚΑ κι εκεί ούτως ή άλλως οι συνθήκες είναι δύσκολες για τον  ηγέτη του Ολυμπιακού…
Στο ΣΕΦ, στο γήπεδο που προπονείται καθημερινά, τα πράγματα αλλάζουν. Κι αν ο Σπανούλης καταφέρει να βρει τη λύση σε ματς που θα γίνει στο Φάληρο, τότε με άλλη ψυχολογία μπορεί να πάει στο ΟΑΚΑ και να εμφανιστεί διαφορετικός. Γιατί όσες εργατοώρες κι αν αφιερώσουν οι αντίπαλοι στο σκάουνινγκ, δεν γίνεται να παραμένει τόσο εγκλωβισμένος στην επιθυμία του για τη νίκη στην έδρα της παλιάς του ομάδας. Και φυσικά δεν γίνεται και ο Μπαρτζώκας να μην μπορεί να βρει τη λύση, πρώτα απ” όλα για να βοηθήσει τον Ολυμπιακό και μετά τον παίκτη. Είναι μια επιλογή να τον βγάλει εκτός παιχνιδιού για περισσότερη ώρα, αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα φέρει ακόμα μεγαλύτερο μειονέκτημα.
ΥΓ.: Οσο εξουδετέρωσε τον Σπανούλη ο Παναθηναϊκός – με τον Ούκιτς αιχμή του δόρατος αυτή τη φορά και όχι τον Γκιστ – άλλο τόσο εξουδετέρωσε τον Διαμαντίδη ο Ολυμπιακός με τον Μάντζαρη. Με 2/9 σουτ τελείωσε το ματς ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, που όμως κατάφερε να δημιουργήσει. Εκανε 8 ασίστ, την ίδια στιγμή που ο Σπανούλης δεν έδωσε ούτε μία. Αλλη μια σημαντική λεπτομέρεια.
Πηγή:superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: