Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Το παιχνίδι των λαθών!!

Ο Τάσος Κολλίντζας γράφει για την ισορροπία τρόμου στην κορυφή της Πριμέρα και για τα μηδαμινά περιθώρια λάθους που έχουν Μπάρτσα, Ρεάλ και Ατλέτικο. στο Facebook
Ο τίτλος του άρθρου είναι κλεμμένος από τις χθεσινές δηλώσεις του Τάτα Μαρτίνο στο “Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν”, ο οποίος με τη σειρά του τον έκλεψε από τον Γιόχαν Κρόιφ. “Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι λαθών. Προσπαθείς να τα ελαχιστοποιήσεις και ο πιο έξυπνος κερδίζει”, ήταν η ποδοσφαιρική φιλοσοφία του μεγάλου Ολλανδού και ο Μαρτίνο τη θυμήθηκε μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη νίκη επί της Σεβίλλης που έφερε την Μπαρτσελόνα ξανά στην κορυφή σε μία τρομερή τριπλή ισοβαθμία με τη Ρεάλ και την Ατλέτικο.

Πάνε 21 χρόνια από την τελευταία φορά που τρεις ομάδες βρέθηκαν μαζί στην πρώτη θέση της Πριμέρα Ντιβισιόν σε αυτό το σημείο της σεζόν και μοιάζει πια σχεδόν βέβαιο ότι ο τίτλος θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Όπου λεπτομέρειες ίσον ποιος θα κάνει τα λιγότερα λάθη. “Τώρα ξεκινάει το παιχνίδι των λαθών” τόνισε ο Μαρτίνο αναφερόμενος σε ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς τους κανόνες και ιδιαιτερότητες. Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο και η ποιότητα μιας ομάδας δεν είναι απαραίτητα ο σημαντικότερος. Η προσωπικότητα, ο χαρακτήρας, η εμπειρία και το “κρύο αίμα” έχουν εξίσου καθοριστική σημασία.

Το “μουδιασμένο” ξεκίνημα της Μπαρτσελόνα μέσα στο 2014 επέτρεψε στη Ρεάλ, που έρχεται με φόρα, να την πιάσει στη βαθμολογία αλλά όχι να την ξεπεράσει, την ίδια στιγμή που η Ατλέτικο υποφέρει από ίλιγγο, χάνοντας τη μία ευκαιρία μετά την άλλη να περάσει μόνη πρώτη στην κορυφή και να κρατηθεί εκεί.

Αν και βρισκόμαστε ακόμη στο ξεκίνημα του δεύτερου γύρου αυτή η τριπλή ισοβαθμία μας έχει κάνει να μετρούμε αντίστροφα για το “γκραν φινάλε”. Απομένουν 15 αγωνιστικές ή αν προτιμάτε 45 βαθμοί. Θεωρητικά υπάρχουν περιθώρια για λάθη όμως αυτή η ισορροπία τρόμου στην κορυφή δίνει την εντύπωση πως κάθε στραβοπάτημα μπορεί να κοστίσει ακριβά.

Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Ατλέτικο (με αυτή τη σειρά λόγω του “goal average”) βρίσκονται μαζί στους 57 βαθμούς μετά από 23 αγωνιστικές έχοντας τον ίδιο ακριβώς απολογισμό: 18 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες. Αν κοιτάξουμε πίσω στα “λάθη” που ήδη έχουν κάνει στο φετινό πρωτάθλημα, θα δούμε ότι η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ έπαθαν ζημιές κόντρα στις ίδιες ακριβώς ομάδες. Οι “μπλαουγκράνα” έχασαν από την Αθλέτικ Μπιλμπάο (1-0) κι έφεραν ισοπαλίες με την Οσασούνα (0-0) και την Ατλέτικο (0-0). Οι “μερένχες” ηττήθηκαν από την Ατλέτικο (0-1) και ήρθαν ισόπαλοι με την Οσασούνα (2-2) και την Αθλέτικ (1-1).

Οι άλλες δύο φετινές απώλειες της Μπαρτσελόνα ήρθαν κόντρα στις δύο ομάδες της Βαλένθια. Ισοπαλία 1-1 με τη Λεβάντε και ήττα 2-3 από τη Βαλένθια μέσα στο “Καμπ Νόου”. Οι άλλοι πέντε χαμένοι βαθμοί της Ρεάλ ήρθαν με την ήττα στο ελ κλάσικο από την Μπαρτσελόνα (1-2) και την ισοπαλία με τη Βιγιαρεάλ στο “Ελ Μαδριγάλ”. Πρόκειται για τις ίδιες ομάδες που έχουν στερήσει τέσσερις βαθμούς και από την Ατλέτικο. Ισοπαλία 1-1 με τη Βιγιαρεάλ και 0-0 με την Μπαρτσελόνα. Οι “ροχιμπλάνκος” έχουν τους δικούς τους “δαίμονες” στα πρόσωπα των Εσπανιόλ (ήττα 1-0), Σεβίλλη (1-1) και Αλμερία (ήττα 2-0).

Όπως είναι λογικό οι τρεις πρωτοπόροι θα σημειώσουν με κόκκινο τις ημερομηνίες των μεταξύ τους ντέρμπι στο δεύτερο γύρο. Ατλέτικο – Ρεάλ στην 26 αγωνιστική (2-3/3), Ρεάλ – Μπαρτσελόνα στην 29η αγωνιστική (22-23/3) και Μπαρτσελόνα – Ατλέτικο στην 38η (τελευταία) αγωνιστική (17-17/5). Επειδή όμως μιλάμε για ένα παιχνίδι λαθών, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Ατλέτικο θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και στα υπόλοιπα παιχνίδια που θα μείνουν σημειωμένα με μαύρο. Γιατί σε αυτό το παιχνίδι, ο τίτλος συνήθως κερδίζεται ή χάνεται σε αυτά τα ματς...  
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: