Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Τελικά πόσο μεγάλη διαφορά τους χωρίζει;

Άθλοι, περηφάνια, θαύματα και ανδραγαθήματα. Ολες λέξεις που χρησιμοποιούνται από χθες το βράδυ μετά τις νίκες των δύο ελληνικών ομάδων επί της Ρεάλ και την ΤΣΣΚΑ που έφεραν τις σειρές στο 2-2 με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε 5ο ματς.
Εχει πολύ μεγάλη ψυχολογική σημασία για τους αιώνιους αυτό το 2-2 και οι συνεχόμενες ήττες που έκαναν Ρώσοι και Ισπανοί. Μέχρι το σημείο όμως να υψώσουμε σημαίες και να δηλώσουμε ως Ελληνες υπερηφάνεια για τις νίκες των ομάδων μας στην Ευρωλίγκα, η απόσταση είναι μεγάλη. Διότι, εγώ, ως σκύλος, δεξιά κι αριστερά που γυρνάω και ακούω τον κόσμο, στις πλατείες, πίνοντας καφέδες και μπίρες, να μιλάνε για υπερδυνάμεις του μπάσκετ, την ΤΣΣΚΑ και τη Ρεάλ, γαυγίζω. Μη με παρεξηγήσεις αναγνώστη μου.
Σκυλάκος είμαι εγώ, αλλά μου αρέσει το μπάσκετ και το παρακολουθώ. Για αυτό και προσπαθώ να είμαι αντικειμενικός. Ξέρεις λοιπόν, τι αναρωτιέμαι καλή μου αναγνώστη; Πόσο πιο σπουδαία ομάδα σε επίπεδο ρόστερ είναι η ΤΣΣΚΑ από τον Παναθηναϊκό; Θα συμφωνήσω μαζί σου. Είναι καλύτερη. Αλλά σε ρωτάω κι εγώ από την πλευρά μου... Πόσο καλύτερη πια; Για αυτό και προσπάθησα να κάνω μία σύγκριση.
Το πυρηνικό ρόστερ και τις τρομακτικές επιλογές που έχει η ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε σχέση με τον Παναθηναϊκό. Να σου πω και κάτι άλλο: Εγώ έχω βγάλει τα συμπεράσματά μου... Δε θα σου τα αναλύσω όμως. Περιμένω από εσένα να κάτσεις και να σκεφτείς αν και κατά πόσο είναι δικαιολογημένες αυτές οι εξάρσεις ενθουσιασμού που παρατηρώ να υπάρχουν μεταξύ μας. Ετσι, σου δίνω κάτι για να σε βοηθήσω στη σκέψη σου...
Τεόντοσιτς - Διαμαντίδης
Εσύ δηλαδή ποιον θα προτιμούσες να έχεις στην ομάδα σου; (Για να μην μπω στη λογική ότι ο Σέρβος δεν είναι καν παρών στη σειρά με τον Παναθηναϊκό)
Μίτσοβ - Μπράμος
Να σου υπενθυμίσω ότι ο κύριος Μίτσοβ, πριν από κάποια χρόνια, έπαιζε στον Πανιώνιο και οι περισσότεροι τον θεωρούσαν ως έναν μισθοφόρο, που δεν είχε στον ήλιο μοίρα. Ούτε καν στην Εθνική Σερβίας έχει συμμετοχές.
Γκουντούμακ - Παππάς
Οι δύο παίκτες είναι εκτός του ενεργού ρόστερ των δύο ομάδων. Ακόμα κι έτσι αυτή είναι δουλειά των προπονητών να εκμεταλλευτούν τους παίκτες τους. Ο Παππάς έχει τέτοια επαφή με το καλάθι όσο λίγοι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Αλβέρτης και ο Πεδουλάκης νωρίτερα κάτι ξέρουν πιθανώς που δεν τον χρησιμοποιούν, αλλά από πλευράς ικανοτήτων είναι δεδομένο πως ο Παππάς είναι πολύ πιο έτοιμος από τον 21χρονο Γκουντούμακ να προσφέρει.
Φριτζόν - Κάρι
Κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα. Είναι και οι δύο σπουδαίοι σουτέρ με τον Ρώσο πάντως να έχει μεγαλύτερη εμπειρία και χρόνια συμμετοχής σε υψηλό επίπεδο...
Τζάκσον - Ούκιτς
Και οι δύο είναι η απογοήτευση της σειράς για τις ομάδες τους. Ο Αμερικάνος πάντως δίνει το δικαίωμα στον αντίπαλο κόουτς να παίζει με παίκτη παραπάνω στην άμυνα, διότι ο τύπος δεν σουτάρει από μακριά ούτε με αίτηση. Πόσο ανώτερος είναι από τον Ούκιτς άραγε, που κι αυτός βέβαια είναι σε πολύ κακή κατάσταση;
Πάργκο - Ράιτ
Θεωρητικά υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των δύο, αλλά έτσι όπως χρησιμοποιεί ο Μεσίνα τον Πάργκο, κι όχι στη σειρά, αλλά από την αρχή της χρονιάς, έχει χαμηλώσει το επίπεδο του παίκτη του, που δεν μπορεί να βγάλει στο γήπεδο το ταλέντο του. Να δεχτώ όμως ότι η ΤΣΣΚΑ έχει έναν παίκτη 2εκ. ευρώ που δεν ξέρει πως να τον χρησιμοποιήσει. Ή δε θέλει να τον χρησιμοποιήσει.
Κρστιτς - Λάσμε
Ο Κρστιτς είναι ένας από τους κορυφαίους ψηλούς της Ευρώπης, αλλά εν τέλει, πόσο μεγάλη διαφορά κάνει ένας παίκτης που έχει 9.9 πόντους και 3.3 ριμπάουντ στη φετινή σεζόν, ενώ παράλληλα αποδεικνύεται ότι με ένα καλό αμυντικό πλάνο, δεν είναι απίθανο να τον περιορίσεις; Πόσους πόντους έχει Κρστιτς στις σειρές με τον Παναθηναϊκό; Να σου πω εγώ αναγνώστη μου: Εχει 5, 10, 6 κι 1, σύνολο 22 δηλαδή. Λιγότερους από 6 πόντους σε κάθε ματς.
Γουίμς - Μασιούλις
Σπουδαίος ο Μασιούλις, αλλά ο Γουίμς κρατάει την ΤΣΣΚΑ μόνος του στη σειρά μέχρι τώρα. Χωρίς τη βοήθεια κανενός... Και είναι άδικη η σύγκριση, διότι και ο Μασιούλις είναι εκπληκτικός μέχρι τώρα στη σειρά.
Ζοζούλιν - Γιάνκοβιτς
Ο,τι ακριβώς συμβαίνει με τον Παππά. Μην τα ξαναγράφουμε.
Βοροντσέβιτς - Γκιστ 2
Ο Ρώσος είναι μέλος της Εθνικής ομάδας, αλλά είναι δυνατός να θεωρείται ως επιλογή από τον πάγκο καλύτερος από τον Γκιστ; Δώσε την απάντηση μόνος σου φίλε μου.
Σουχόβτσοβ - Σανγκ
Αδιάφορη σύγκριση!
Κάουν - Μαυροκεφαλίδης χ
Από την μία πλευρά ο Κάουν, που είναι θηρίο, αθλητικός μα κι εντελώς ...άμπαλος, που θα τελειώσει τη φάση αν τον ψάξεις και τον βρεις κάτω από το καλάθι. Ο Μαυροκεφαλίδης δεν είναι ο παίκτης για τον οποίο έγινε χαμός το καλοκαίρι μεταξύ των δύο αιωνίων; Καλά θυμάμαι; Φυσικά και είναι δύσκολη η σύγκριση μεταξύ τους, διότι ο Κάουν είναι πεντάρι φουνταριστό, ενώ ο Μαροκεφαλίδης δεν έχει θέση. Για να σε ρωτήσω όμως... Ποιος σου δίνει περισσότερες επιλογές στα σχήματα και στην επίθεση. Ο δεινόσαυρος Κάουν, ή ο Λουκάς;
Χριάπα - Φώτσης
Ο Χριάπα είναι ο εγκέφαλος της ΤΣΣΚΑ και ο Φώτσης είναι ο ...Φώτσης. Πιομ ολοκληρωμένος από τον Φώτση στο παιχνίδι του, αλλά πόσο καλύτερος πια που να δικαιολογεί τον τίτλο για το υπερ-ρόστερ της ΤΣΣΚΑ;
Χάινς - Μπατίστ
Ο Μεσίνα έχει εξαφανίσει τον Χάινς κι ενώ κανονικά η ΤΣΣΚΑ έπρεπε να έχει προβάδισμα έναντι του Μπατίστ, ουσιαστικά είναι μία η άλλη.
Σου δίνω τώρα αναγνώστη μου και μερικά tips...
α) Ξέχνα αυτή την απέραντη χαζομάρα που ακούγεται για τα χρήματα. Δεν παίζουν τόσο ρόλο όσο νομίζεις φίλε μου. Κι αν δεν το καταλαβαίνεις θα στο εξηγήσω. Οπως και ο Παναθηναϊκός ή ο Ολυμπιακός για πολλά χρόνια, έτσι και η ΤΣΣΚΑ ή η Φενέρ πληρώνουν υπεραξίες λόγω ονόματος. Θα μου πεις ότι τα έχουν και τα δίνουν. Δίκιο έχεις. Το γεγονός ότι τα δίνουν όμως, δε σημαίνει ότι και αυτοί που τα παίρνουν τα αξίζουν, ή αξίζουν τόσα. Οι μάνατζερ δεν είναι μαλάκες. Ξέρουν. Και ξέρουν ότι για τον ίδιο ...άμπαλο, ή καλλιτέχνη παίκτη, αν τον προτείνουν σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα θα πάρουν 10 δολάρια, κι αυτομάτως, αν τον προτείνουν στην ΤΣΣΚΑ, τη Φενέρ και γενικά σε τούρκικες και ρώσικες ομάδες θα πάρουν αμέσως αμέσως τα διπλάσια. Αυτός είναι ο νόμος της αγοράς φίλε μου.
β) Στη σύγκριση, μην ξεχνάς να βάλει την ιστορία και το βάρος της φανέλας. Που τα τελευταία χρόνια αυτή του Παναθηναϊκού είναι πιο βαριά από αυτήν της ΤΣΣΚΑ, λόγω εμπειριών, τίτλων κτλ κτλ...
γ) Μπορείς σε παρακαλώ να μετρήσεις αγαπητέ μου φίλε πόσους ευρωπαϊκούς τίτλους έχουν κατακτήσεις οι υπερπαίκτες, που αποτελούν το υπερ-δυναμικό της ΤΣΣΚΑ; Και τώρα μπορείς να μου μετρήσεις σε παρακαλώ πόσους τίτλους και πόσα Φάιναλ Φορ έχουν οι παίκτες του Παναθηναίκού; Να σου θυμίσω; Μου επιτρέπεις; Οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ έχουν τέσσερις τίτλους:
Χάινς - Δύο Ευρωλίγκες
Βορόντσεβιτς - Μία Ευρωλίγκα (2008)
Κάουν - 1 τίτλο NCAA
Σύνολο: 4
Ο Παναθηναϊκός έχει:
Διαμαντίδης: 3 Ευρωλίγκες (2007, 2009, 2011)
Φώτσης : 3 Ευρωλίγκες (2000, 2009, 20110
Μπατίστ: 3 Ευρωλίγκες (2007, 2009, 20110
Σύνολο: 9
Για να μην βάλω στην εξίσωση και τον Αλβέρτη...
Οχι τίποτα άλλο, αλλά καλό είναι να αποδίδουμε στις λέξεις, τη σημασία που τους πρέπει. Και στους πανηγυρισμούς το ίδιο.Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: