Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Τα δεδομένα μετά τη σύσκεψη κορυφής!!

Ο Κώστας Γκόντζος σχολιάζει στον sportdog τη συνάντηση κορυφής στον Παναθηναϊκό και αναλύει τα συμπεράσματα αλλά και μεγάλα ερωτηματικά που προέκυψαν.
Έγινε λοιπόν και η συνάντηση κορυφής, στην οποία μετείχαν ο Γιάννης Αλαφούζος και οι Νταμπίζας, Αναστασίου, Σαραβάκος, Σαμαράς και Τουμαζάτος.
Απ΄ όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τη συγκεκριμένη συνάντηση, προκύπτουν μια σειρά συμπεράσματα, αλλά και μια σειρά ερωτηματικά.

Το πρώτο και βασικότερο και προσωπικά πιστεύω ότι καλά έκαναν και το έβγαλαν προς τα έξω από τον Παναθηναϊκό, είναι η ρεαλιστική προσγείωση στα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο σύλλογο. Και ειδικά στα οικονομικά δεδομένα.

Δεδομένα τα οποία δεν έχουν αλλάξει δραματικά ούτε προς το καλύτερο ούτε προς το χειρότερο. Όπερ σημαίνει, πως και στη νέα σεζόν ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος εκ των πραγμάτων να κινηθεί στα στενά και περιοριστικά όρια που κινήθηκε και το περασμένο καλοκαίρι.

Από τα αποτελέσματα λοιπόν της σύσκεψης προέκυψαν τα εξής:

Πρώτον ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει αυξημένες δυνατότητες για κινήσεις στο μεταγραφικό τομέα. Κι αυτό είναι καλό που βγαίνει νωρίς-νωρίς γιατί ήδη είχαν αρχίσει να "ξεφεύγουν" κάποιοι και να θεωρούν δεδομένες μεταγραφές πολύ ψηλότερων στάνταρ απ΄ αυτές που έκανε ο Παναθηναϊκός πέρυσι.

Δεύτερον έγινε σαφές, πως η πρώτη προτεραιότητα στον Παναθηναϊκό αυτή τη στιγμή είναι η τήρηση των διακανονισμών που περιέχονται στο φάκελλο αδειοδότησης, καθώς υπάρχει ανά πάσα στιγμή ο κίνδυνος από την ΟΥΕΦΑ αν δεν τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί.

Συνυπολογίζοντας σ΄ αυτό, το ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στον Παναθηναϊκό πρόβλεψη για εισροές χρημάτων εκτός από την πιθανολογούμενη χρηματική ενίσχυση από ισχυρούς οικονομικά φίλους του τριφυλλιού το οποίο μεταφράζεται από το ρεπορτάζ στην υπόσχεση για βοήθεια από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ξεκαθαρίσθηκε πως ακόμα και αυτή η βοήθεια ή άλλες που θα προκύψουν, θα πάνε εξ ολοκλήρου για την τήρηση των διακανονισμών η οποία προηγείται οποιασδήποτε άλλης ενέργειας.

Αλαφούζος και Τουμαζάτος έκαναν σαφές τα παραπάνω προς το ποδοσφαιρικό τμήμα, το οποίο φυσικά θα πρέπει να προσαρμόσει τον σχεδιασμό και τα πλάνα του σ΄ αυτά τα δεδομένα.

Τα παραπάνω συνδέονται άμεσα και με την πολτική που θα ακολουθήσει ο Παναθηναϊκός στο θέμα επέκτασης συμβολαίων που λήγουν το καλοκαίρι, δανεισμών αλλά και πιθανών πωλήσεων ποδοσφαιριστών αν έρθει κάποια πρόταση.

Κι εδώ επίσης τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Η πρόθεση είναι να διατηρηθεί ο ο κορμός της ομάδας. Αλλά όπως τονίστηκε ξεκάθαρα στη σύσκεψη μπορεί μεν να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή "θηλειά στο λαιμό" που να αναγκάζει τον Παναθηναϊκό να βγάλει πωλητήρια σε μια σειρά παίκτες του όπως έγινε το προηγουμενο καλοκαίρι με Καρνέζη, Μαυρία κ.λπ., αλλά αν έρθει οποιαδήποτε πρόταση και για τον οποιοδήποτε που να είναι δελεαστική οικονομικά, είναι σαφές ότι το βασικό κριτήριο θα είναι η οικονομική ανάσα για τον σύλλογο.

Ακριβώς μπροστά σ΄ αυτό το ενδεχόμενο το οποία θα "παίζει" μέχρι και την τελευταία μέρα σχεδόν της μεταγραφικής περιόδου, έγινε αρκετά μεγάλη συζήτηση στο αν υπάρχει και ποια προοπτική, να προωθηθούν κι άλλοι παίκτες από τους "μικρούς" και αν είναι αυτή τη στιγμή οι συγκεκριμένοι έτοιμοι και ανταγωνιστικοί για να στελεχώσουν την πρώτη ομάδα.

Όλα αυτά φυσικά, συζητήθηκαν και υπό το πρίσμα των πιθανοτήτων που έχει ο Παναθηναϊκός να περάσει στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Γιατί καλά ήταν για μερικές μέρες τα πανηγυρικά και οι φωτογραφίες με τα "σεντόνια" στα πρωτοσέλιδα, αλλά στον Παναθηναϊκό -ειδικά στο ποδοσφαιρικό τμήμα του- έχουν επίγνωση της κατάστασης και ξέρουν ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι από πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να περάσει και τους δύο προκριματικούς η ομάδα. Επομένως το ρεαλιστικό και "καλό σενάριο" για τον Παναθηναϊκό, είναι να καταφέρει να μπει στα πλέι-οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, ώστε ακόμα και σε περίπτωση αποτυχίας, να έχει σίγουρη τη συμμετοχή του στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Παρ΄ όλα αυτά και επειδή και τα δύο σενάρια δεν μπορούν από τώρα να θεωρηθούν σαν δεδομένα, στον Παναθηναϊκό είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τον σχεδιασμό τους, πατώντας στην πραγματικότητα και όχι στο ...αν θα περάσει η ομάδα στους ομίλους είτε του Τσάμπιονς Λιγκ, είτε του Γιουρόπα, οπότε σαφέστατα και θα αλλάξουν και τα οικονομικά δεδομένα.

Τέλος και σ΄ ό,τι έχει να κάνει με ένα ακόμα καυτό ζήτημα για τον Παναθηναϊκό, αυτό της ανακαίνισης της Λεωφόρου. Εδώ η ενημέρωση που έγινε από Αλαφούζο και Τουμαζάτο στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, ήταν αρκετά διαφοροποιημένη και ως προς την προοπτική αλλά και ως προς τα χρονικά δεδομένα, έτσι όπως παρουσιάστηκαν και τα δύο στην πρόσφατη συνέντευξη-παρουσίαση του πρότζεκτ από τον Γιάννη Αλαφούζο.

Συγκεκριμένα έγινε ξεκάθαρο, πως δεν μπορεί κανείς αυτή τη στιγμή να μιλήσει με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμα, έτσι τουλάχιστον όπως είχε παρουσιαστεί πρόσφατα από τον Γιάννη Αλαφούζο, καθώς όπως τονίστηκε τα δεδομένα μεταβάλλονται καθημερινά με βάση την προεκλογική περίοδο στην οποία βρισκόμαστε και στο τι θα προκύψει την επόμενη μέρα.

Κοντά σ΄ αυτό στο ρεπορτάζ υπήρχε και μία ακόμα σημαντική λεπτομέρεια που ίσως για πολλούς να πέρασε στα ψιλά. Συγκεκριμένα όπως ειπώθηκε, ακόμα και αν όλα γίνουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το τελευταίο λόγο για το αν θα ξεκινήσει ή όχι το έργο θα τον έχει το ποδοσφαιρικό τμήμα. Καθώς όπως ειπώθηκε, θα ζητηθεί πρώτα η γνώμη, η εκτίμηση και συγκατάθεσή του, στο αν τη δεδομένη χρονική στιγμή που θα είναι έτοιμα όλα να γίνουν, θα συμφέρει την ομάδα να ξεσπιτωθεί για δύο ή και τρεις μήνες από τη Λεωφόρο με όσα θα σημαίνςι κάτι τέτοιο.

Συνεπώς, το συγκεκριμένο εγχείρημα, μάλλον αυτή τη στιγμή είναι στον αέρα και εν πάσει περιπτώσει δεν αντιμετωπίζεται σαν άμεση προτεραιότητα, αλλά σαν κάτι που ναι μεν θελουμε να γίνει, αλλά θα δούμε αν και πότε θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει από τη μια, αλλά και το αν θα βολεύει αγωνιστικά την ομάδα η χρονική συγκυρία στην οποία θα είναι όλα έτοιμα να ξεκινήσει.

Μια ρελαιστική σούμα όλων των παραπάνω, μπορεί να γίνει για τον καθένα από σας μπούσουλας ώστε να έχει μια ασφαλή εκτίμηση, στο κατά πόσο είναι ρεαλιστικά και πραγματοποιήσιμα όσα θα ακούει και θα διαβάζει σχετικά από δω και πέρα, ειδικά στο θέμα των μεταγραφών που φυσιολογικά θα παίζει σε καθημερινή βάση το επόμενο διάστημα.
Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: