Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

O Βενγκέρ και η Αρσεναλ 9 χρόνια μετά...!!

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει και το απολαμβάνει, για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια, για έναν τίτλο που πήρε η Αρσεναλ.  
Είχαν μεσολαβήσει πολλά από εκείνο το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Πατρίκ Βιεϊρά με το οποίο η Αρσεναλ το 2005 πήρε το Κύπελλο Αγγλίας, το τελευταίο τρόπαιο που είχε κατακτήσει τα τελευταία 9 χρόνια.

Για παράδειγμα ο Βιεϊρά στο διάστημα αυτό πρόλαβε να πάρει μεταγραφή, να σταματήσει το ποδόσφαιρο, να γίνει βασικός συνεργάτης της Μάντσεστερ Σίτι, να βάλει το χεράκι του στις μεταγραφές του Νασρί και του Κλισί από την Αρσεναλ και να πανηγυρίσει και 2 πρωταθλήματα ως στέλεχος της Σίτι.

Και δεν είναι τα μόνα που μεσολάβησαν. Η Αρσεναλ όλο αυτό το διάστημα “ταλαιπωρήθηκε” αφάνταστα. Πούλησε τους καλύτερους παίκτες της όπως ο Ανρί, ο Σεσκ Φάμπρεγκας, ο Ρόμπι Φαν Πέρσι και πολλοί άλλοι. Επί της ουσίας λόγω της κατασκευής του γηπέδου, απείχε από την αγορά top class ποδοσφαιριστών, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι όταν και απέκτησε τον Οζίλ και φυσικά για πρώτη φορά είδε ακόμη και τους ίδιους τους οπαδούς της να αμφισβητούν ανοικτά την... ιερή αγελάδα του συλλόγου, τον Αρσέν Βενγκέρ.

Βεβαίως αυτά τα 9 χρόνια δεν έπαψε παρά τις όποιες δυσκολίες, πρώτον να βγάζει ποδοσφαιριστές και δεύτερον να είναι πάντα εκεί στο top επίπεδο. Δεν τερμάτισε ποτέ εκτός τετράδας (κάτι που συνέβη στην Τότεναμ, την Λίβερπουλ, ακόμη και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), δεν έμεινε ποτέ εκτός Τσάμπιονς Λιγκ και κάθε χρόνο έφτανε τουλάχιστον ως τους 16 της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Αυτό τα πρώτα χρόνια ήταν αρκετό, τα τρία τελευταία όμως όχι... Τα ανέκδοτα συνόδευαν την Αρσεναλ σε κάθε της βήμα και ο σύλλογος είχε φτάσει στο σημείο του χλευασμού για την αποτυχία του να πάρει έναν τίτλο, ή να κάνει έστω μία σπουδαία μεταγραφή. Ακόμη και οι δημόσιες τοποθετήσεις όπως του Μουρίνιο ήταν φανερά προσβλητικές, όπως αυτή που έκανε πριν δύο μήνες για τον Βενγκέρ “είναι σπεσιαλίστας στο να αποτυγχάνει”...

Και φτάσαμε στην φετινή σεζόν όπου ξεκίνησε με την Αρσεναλ να μοιάζει με καζάνι που ήταν έτοιμο να σκάσει. Το πρωτάθλημα στην Αγγλία ξεκίνησε στα μέσα Αυγούστου και το πρώτο ματς των “Κανονιέρηδων” ήταν εντός έδρας με την Αστον Βίλα. Παρά το γεγονός ότι όλο το καλοκαίρι τόσο η διοίκηση όσο και ο Βενγκέρ είχαν δεσμευτεί για μεταγραφές τουλάχιστον 70 εκατομμυρίων λιρών η Αρσεναλ είχε αποκτήσει μόνο τον ελεύθερο Σανόγκο, έναν πιτσιρικά επιθετικό από την Οσέρ.

Το κοινό στο “Emirates” πήγε με άγριες διαθέσεις και πλακάτ του τύπου “ξοδέψτε μερικά γαμημένα χρήματα”. Η Αστον Βίλα μέσα σε αυτό το κλίμα πέτυχε μία σπουδαία νίκη με 3-1 και ο Βενγκέρ για πρώτη φορά στην καριέρα του στην Αρσεναλ βίωσε μαζικές αποδοκιμασίες. Υβριστικά συνθήματα για αυτόν και επίσημες ανακοινώσεις των συνδέσμων φίλων της Αρσεναλ με τις οποίες καλούσαν την διοίκηση να μην τολμήσει να ανανεώσει το συμβόλαιο του Βενγκέρ όπως σκόπευε να κάνει σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκείνων των ημερών.

Το σοκ ήταν τεράστιο και ευτυχώς για την Αρσεναλ ξεπεράστηκε γρήγορα. Πρώτον γιατί κατάφερε να αποκλείσει τη Φενέρμπαχτσε και να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και δεύτερον γιατί λίγο πριν το τέλος της μεταγραφικής περιόδου προχώρησε στη μεταγραφή του Μεζούτ Οζίλ από την Ρεάλ Μαδρίτης με 50 εκατ. Ευρώ. Μία μεταγραφή που αυτομάτως άλλαξε το κλίμα, όχι μόνο εντός της Αρσεναλ, αλλά σε όλη την Αγγλία. Το πουσάρισμα ήταν τέτοιο που ξαφνικά η Αρσεναλ άρχιζε να εμφανίζεται ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου και ένα σερί επιτυχημένων αποτελεσμάτων την έφερε στην κορυφή της βαθμολογίας του πρωταθλήματος εκεί όπου έμεινε περισσότερες μέρες (128) από οποιαδήποτε άλλη ομάδα φέτος.

Ο αποκλεισμός στο Τσάμπιονς Λιγκ από τη Μπάγερν πέρασε σε δεύτερη μοίρα και όλοι στο σύλλογο επικεντρώθηκαν στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Ωσπου ήρθαν τα κρίσιμα ματς με τους διεκδικητές του τίτλου. Πρώτα με τη Λίβερπουλ στο “Ανφιλντ”, στο οποίο η Αρσεναλ δέχτηκε 4 γκολ στα πρώτα 20 λεπτά και μετά με την Τσέλσι στο “Στάμφορντ Μπριτζ”, ματς στο οποίο γνώρισε τη συντριβή με 6-0!

Η ανώμαλη προσγείωση σε όλο της το μεγαλείο. Δεν είναι μόνο ότι δεν θα έπαιρνε πρωτάθλημα, αλλά και ότι ο φίλος της είχε πλέον πάλι αρχίσει να φοβάται ότι εν τέλει η απόσταση της Αρσεναλ από τις ομάδες της κορυφής παραμένει πολύ μεγάλη και ας μην το έδειχνε η βαθμολογία. Η δικαιολογία ότι υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί έστεκε (εκτός Ράμσεϊ, Γουίλσιρ και Οζίλ), αλλά ως ένα σημείο.

Φυσικά το πρωτάθλημα χάθηκε και η Αρσεναλ κινδύνεψε να χάσει και την τέταρτη θέση, την οποία διατήρησε στο τέλος. Στο ίδιο διάστημα η ομάδα του Βενγκέρ αθόρυβα μεν, αλλά πειστικά, έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου. Και όχι απλώς έφτασε, αλλά είχε και μία τεράστια ευκαιρία να το κατακτήσει κόντρα στην Χαλ.

Ο τελικός του Κυπέλλου ξεκίνησε όπως σχεδόν όλα τα μεγάλα φετινά ματς της Αρσεναλ. Ηταν πίσω στο σκορ και μάλιστα με 2-0 από την μικρή Χαλ στο ένατο λεπτό της αναμέτρησης. Εννιά χρόνια περίμεναν τίτλο οι οπαδοί της και τα πρώτα εννιά λεπτά του τελικού ήταν ο απόλυτος εφιάλτης.

Ο Αρσεν Βενγκέρ που από τον περασμένο Γενάρη είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να παραμείνει στην Αρσεναλ και να ανανεώσει το συμβόλαιό του δεν το είχε κάνει ακόμη. Και πιθανότατα όπως αποδείχτηκε από τις δηλώσεις του μετά το τέλος του τελικού δεν θα το έκανε κιόλας αν η Αρσεναλ δεν έπαιρνε αυτό το τρόπαιο.

Διότι, ναι, το πήρε τελικά το Κύπελλο. Ο Σάντι Καθόρλα με μία καταπληκτική εκτέλεση φάουλ μείωσε, ο Κοσιενλί έστειλε το ματς στην παράταση και εκεί το νέο μεγάλο αστέρι της ομάδας και καλύτερος παίκτης της, την φετινή σεζόν, ο Ααρον Ράμσεϊ πέτυχε το γκολ της ολικής ανατροπής και του τροπαίου.

Ακολούθησε ένας μικρός χαμός. Ο Βενγκέρ βρέθηκε να πανηγυρίζει ημίγυμνος στο χορτάρι του Ουέμπλεϊ αυτόν τον τίτλο. Δεν είχε πανηγυρίσει έτσι ούτε την σεζόν που πήρε αήττητος το πρωτάθλημα. Δεκάδες χιλιάδες φίλοι της Αρσεναλ βγήκαν στους δρόμους του Λονδίνου και την επομένη κιόλας στήθηκε ένα τεράστιο πάρτι στο Βόρειο Λονδίνο με τους οπαδούς της Αρσεναλ να γιορτάζουν το τρόπαιο με την ψυχή τους.

Λίγες ώρες νωρίτερα άπαντες στο σύλλογο είχαν εκτιμήσει πόσο σημαντική ήταν η κατάκτηση αυτού του τροπαίου. Η ιστορία της Αρσεναλ μπορεί σήμερα κιόλας να είχε αλλάξει. Ο Βενγκέρ μέσες άκρες χαρακτήρισε αυτό το τρόπαιο ως ένα από τα πιο σημαντικά στην ιστορία της Αρσεναλ. Γιατί; Μα γιατί η έλλειψη αυτοπεποίθησης που έχει κυριεύσει αυτή την ομάδα τα τελευταία χρόνια θα είχε εξελιχθεί σε εφιάλτη. Η Αρσεναλ αν έχανε και αυτό το τρόπαιο θα αισθανόταν ότι είναι αδύνατο να βγάλει την ταμπέλα της looser ομάδα από επάνω της. Ο ίδιος ο Βενγκέρ ήταν εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα υπέγραφε εν τέλει το νέο συμβόλαιό του. Οχι όπως είπε ο ίδιος γιατί δεν θα ήθελε να μείνει ή γιατί είχε άλλη πρόταση και θα πήγαινε αλλού, ποτέ δεν τέθηκε τέτοιο θέμα, αλλά γιατί πλέον αισθανόταν και αυτός ότι ο σύλλογος θα χρειάζονταν ένα σοκ και τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει μόνο η δική του αποχώρηση. Ακόμη και ο Αμερικανός ιδιοκτήτης της Αρσεναλ ο Σταν Κροένκε, ο οποίος προφανώς ήξερε την σπουδαιότητα του τελικού και τι θα ακολουθούσε αν η Αρσεναλ δεν έπαιρνε αυτό το τρόπαιο, έκανε το ταξίδι αστραπή για το Λονδίνο. Σπάνια βλέπει από κοντά την Αρσεναλ, αλλά τώρα δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς...

Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, ήταν ένας ήχος αγαλλίασης για όλους στο club. Για τους οπαδούς που πλέον δεν θα συνεχίζουν να είναι “θύματα” του μεγαλύτερου τρολαρίσματος στο αγγλικό ποδόσφαιρο, για τους ιδιοκτήτες και την διοίκηση της ομάδας, για τον προπονητή και τους παίκτες.

Η Αρσεναλ μπορεί να ξεκινήσει την επόμενη σεζόν χωρίς την ταμπέλα ότι είναι ανίκανη να πάρει έναν τίτλο και φυσικά με τον Αρσέν Βενγκέρ στο τιμόνι της και όλους τους σημαντικούς παίκτες της ομάδας να παραμένουν σε αυτή χωρίς να είναι απαραίτητο να τους πωλήσει, με εξαίρεση τον Σανιά που μένει ελεύθερος.

Ο Βενγκέρ και για αυτό ακριβώς θεωρεί αυτό το Κύπελλο ως έναν από τους πιο σημαντικούς τίτλους στην ιστορία της ομάδας, πιστεύει ότι το δύσκολο έγινε και τώρα η Αρσεναλ πραγματικά θα μπορέσει να διεκδικήσει έναν μεγάλο τίτλο (αυτόν της πρωταθλήτριας ή ακόμη και το Τσάμπιονς Λιγκ), άλλωστε για αυτό θα ανανεώσει το συμβόλαιό του για άλλα 3 χρόνια με την ομάδα. Γιατί πιστεύει ότι πριν φύγει, μπορεί να το πάρει και αυτό. Φέτος μάλιστα θα έχει και την προίκα των 100 εκατομμυρίων λιρών για μεταγραφική ενίσχυση, προκειμένου να δυναμώσει ακόμη περισσότερο την ομάδα του.

Μην γελιέστε εσείς οι φίλοι της Αρσεναλ. Φυσικά και δεν πρόκειται να τα χαλάσει όλα για μεταγραφές και σίγουρα όλο και κάποιον θα πωλήσει, αλλά πλέον θα μπορεί να το κάνει ξέροντας ότι το “Wenger Knows” είναι και πάλι μία δημοφιλής φράση μεταξύ των φίλων της Αρσεναλ...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: