Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Πλασματικές οι διαφορές, όχι όμως η απόδοση Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ!

Πλασματικές οι διαφορές, όχι όμως η απόδοση Ολυμπιακού, ΠΑΟΚΓράφει ο Γιώργος Συρίδης
 Το 89-64 με το οποίο ο Ολυμπιακός κέρδισε τον Παναθηναϊκό και ισοφάρισε είναι πλασματικό. Το 81-63 με το οποίο ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Πανιώνιο και έκανε το 2-0 είναι επίσης πλασματικό. Το ότι οι χθεσινοί νικητές δείχνουν πως βρίσκονται σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση δεν είναι πλασματικό. Είναι μια πραγματικότητα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από κάτω προς τα πάνω. Στους μικρούς τελικούς ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που έχει παρουσιαστεί στο παρκέ με περισσότερες λύσεις, εμπειρία, αποφασιστικότητα και μεγάλα σουτ και λιγότερα λάθη, άγχος ή πίεση σε σχέση με τον Πανιώνιο, που φαίνεται να “πνίγεται” στο “πρέπει” της κατάκτησης της 3ης θέσης. Το τελικό 81-63 χθες στην Πυλαία δεν είναι σαφώς αποτέλεσμα που φανερώνει την διαφορά των δύο ομάδων – το δήλωσε άλλωστε ο έμπειρος Γιώργος Δέδας – φανερώνει ωστόσο ότι ο ΠΑΟΚ ελέγχει πλήρως την κατάσταση. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ορθώς είπε ότι και ο ίδιος και οι παίκτες του δεν θέλουν να τα παρατήσουν, το θέμα όμως είναι αν μπορούν να αντιδράσουν. Προς το παρόν το έχουν κάνει σπασμωδικά στη σειρά με τον ΠΑΟΚ και όχι βάσει πλάνου. Μοιάζει ψυχολογικά κουρασμένος ο Πανιώνιος, μοιάζει φρέσκος ο ΠΑΟΚ κι ας έπαιξε τρία πιο δύσκολα (και κλειστά) παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά, υπό την έννοια ότι σπατάλησε μεγαλύτερη ενέργεια από ότι ο Πανιώνιος κόντρα στον Ολυμπιακό. Ίσως σε αυτό να οφείλεται και η όρεξη που έχουν οι παίκτες του Μαρκόπουλου. Ο ΠΑΟΚ είναι αγκαλιά με την τρίτη θέση, την οποία θα χάσει, μόνο αν ο ίδιος το… αποφασίσει.
Στους τελικούς του πρωταθλήματος η σειρά είναι και πάλι στο μηδέν, όμως πλέον υπάρχουν κάποια συμπεράσματα. Ο Ολυμπιακός είναι σε καλύτερη κατάαταση σήμερα. Βρέθηκε να χάνει πολλά στον πρώτο τελικό, αλλά επέστρεψε και έχασε μοναδική ευκαιρία για μπρέικ. Σε εκείνο το παιχνίδι, το πολύ νευρικό και κακό παιχνίδι γενικότερα, οι ερυθρόλευκοι είχαν θετικό πρόσημο στην αναλογία ασίστ – λαθών (14-9), καλύτερο από τον Παναθηναϊκό (8-11), αλλά ηττήθηκαν για συγκεκριμένες στιγμές αδράνειας.
Στο ΣΕΦ το παιχνίδι ξεκίνησε όπως περίπου και ο πρώτος τελικός, με σερί για τον γηπεδούχο, αλλά η διαφορά ήταν ότι ο Παναθηναϊκός δεν αντέδρασε. Είτε γιατί δεν μπορούσε, είτε γιατί δεν τον άφησε ο Ολυμπιακός, μικρή σημασία έχει. Η πραγματικότητα είναι ότι και χθες ο Ολυμπιακός είχε καλύτερα ποσοστά ευστοχίας (51% στα δίποντα, 52% στα τρίποντα) και θετικό πρόσημο στην αναλογία ασίστ – λαθών (21-12), όπου και πάλι ο Παναθηναϊκός ήταν χειρότερος (13-13). Οι πράσινοι σούταραν με 36% στο ΟΑΚΑ (18/50 εντός παιδιάς) και με 38,5% χθες στο ΣΕΦ (22/57). Αν συνεχίσουν σε αυτά τα ποσοστά δύσκολα θα μπορέσουν να κρατήσουν σε χαμηλότερα τον Ολυμπιακό σε δύο ματς στο ΟΑΚΑ (αν η σειρά πάει σε πέμπτο παιχνίδι). Για την απουσία του Γκιστ είναι δεδομένο ότι έπαιξε ρόλο στην αμυντική (κυρίως) συμπεριφορά του Παναθηναϊκού, όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για μια ομάδα με το ρόστερ των πράσινων, ειδικά αυτή τη περίοδο που κρίνονται οι τίτλοι.
Τι θα δούμε την Πέμπτη; Τελικοί είναι, όλα ανοικτά είναι. Η λογική λέει ότι Παναθηναϊκός και Πανιώνιος οφείλουν να αντιδράσουν και αυτό θα επιδιώξουν, βελτιώνοντας κυρίως την “πνευματική ετοιμότητά” τους μέσα στο παρκέ. Είναι πάντως σε τέτοια κατάσταση Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, που και περιμένουν την αντίδραση του αντιπάλου τους και έχουν δείξει ότι μπορούν να την διαχειριστούν. Μένει να φανεί αν αυτή η διαχείριση θα είναι αρκετή για να δώσει στον Ολυμπιακό το προβάδισμα και στον Δικέφαλο την τρίτη θέση.
Πηγή:Superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: