Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Να, τι έχει αλλάξει για Ολυμπιακό, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ!

Ο Θανάσης Λιοντζόπουλος γράφει για των φρονίμων τα παιδιά τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό (ακολουθεί και ο ΠΑΟΚ) που σχεδιάζουν νωρίτερα το μέλλον τους, κινούνται βάσει σχεδίου, βάζοντας το τρένο τους πάνω στις ευρωπαϊκές ράγες μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων.
Είναι μεγάλα τα κέρδη, αλλά είναι και κάτι που μας κάνει αισιόδοξους: ότι θα δούμε ακόμη μεγαλύτερα πράγματα από τις ομάδες μας. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Τη λαϊκή αυτή ρήση ή γνωμικό ακολουθούν οι μεγάλοι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ, αλλά και άλλες ομάδες στη Σούπερ Λίγκα, κάτι που πρέπει να μας κάνει αισιόδοξους για το παρόν και το μέλλον.
     Αν δεν κοιτάξετε το θέμα επιδερμικά, θα δείτε ότι αυτό το μοτίβο ακολουθούν εδώ και χρόνια οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι παρενθέσεις, που οφείλονται περισσότερο σε επιδειξίες πλούτου και δύναμης από τις διοικήσεις. Ακόμη όμως και τα μεγάλα πορτοφόλια στην Ευρώπη, δεν επιθυμούν να σκορπάνε χρήματα δίχως αποτελέσματα, συνεπώς ο δρόμος είναι ένας: σωστός σχεδιασμός σε συνδυασμό με το γνωμικό του αρχαίου Έλληνα ιστορικού Πλούταρχου «μηδέν της τύχης, αλλά πάντας της ευβουλίας και της προνοίας». Συμπερασματικά, τίποτα δεν εξαρτάται από την τύχη, αλλά όλα από την ορθή κρίση και την προνοητικότητα.
      Ασφαλώς και υπάρχει η τύχη στο ποδόσφαιρο, αλλά μέσα σε έναν αγώνα. Όταν μία ομάδα σχεδιάζει το παρόν και το μέλλον της, όλα είναι θέμα μυαλού, σωστής διαχείρισης, συνεργασίας με τους κατάλληλους ανθρώπους, ώστε να δεις τι φταίει, που πονάει πραγματικά η ομάδα, τι ποδοσφαιριστές μπορείς να βρεις με το κατάλληλο μπάτζετ και διάφοροι άλλοι παράμετροι. Είναι ακόμη μονόδρομος στην περίπτωση μείωσης του μπάτζετ, αφού μόνον έτσι θα καταφέρεις να ισορροπήσεις κάπως τα πράγματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο Παναιτωλικός που θα ρίξει κατά 20% το μπάτζετ του, φεύγουν σημαντικοί παίκτες, αλλά ποντάρει στο σωστό σχεδιασμό και την οργάνωση. Ίδωμεν.
      Αν γίνουμε πιο συγκεκριμένοι στον Ολυμπιακό παρέμεινε ο ίδιος προπονητής (Μίτσελ), οι άνθρωποι που έχουν λόγο στις μεταγραφές και το επιτελείο είναι το ίδιο και ο σχεδιασμός της ομάδας του 2014-15 έχει αρχίσει από… πέρυσι, όσο κι αν σας φαίνεται πρόωρο! Ο Μίτσελ ξέρει και την ελληνική πραγματικότητα πλέον, ενώ το ισπανικό πλαίσιο στο οποίο δουλεύει ο Ολυμπιακός υπάρχει εδώ και χρόνια (Βαλβέρδε), έστω κι αν ο κάθε προπονητής έχει διαφορές με τον άλλον.
      Και μάλιστα, όχι μόνο υπάρχει ένας  ποδοσφαιριστής σε κάθε θέση στη μεταγραφική λίστα, αλλά περισσότεροι, σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά ή αλλάξουν κάποια δεδομένα. Οι κινήσεις που έγιναν τον Ιανουάριο περισσότερο αποδυνάμωσαν την ομάδα, ωστόσο έμεινε μεγάλο κέρδος στο ταμείο από την πώληση του Μήτρογλου.
      Στον Παναθηναϊκό ευτύχησαν να κάνουν διάνα στις μεταγραφές την περσινή περίοδο και η καλή πορεία κράτησε όλο το τιμ στη θέση του. Κι εκεί, αν παρατηρήσετε δεν έγιναν σπασμωδικές κινήσεις τον Ιανουάριο, αλλά προχωρούν βάσει σχεδίου. Και ο Μπούρμπος κομμάτι του παζλ είναι, άσχετα αν κάποιοι θεωρούν ότι δεν είναι παίκτης από το πάνω ράφι. Μήπως πέρυσι ήξερε κανείς στην Ελλάδα τον Νάνο; Ή θέλετε να θυμηθώ τι είχε γίνει όταν στο πρώτο του φιλικό είχε κάνει λάθος που κόστισε στην ομάδα και τα συμπεράσματα είχαν ήδη βγει από κάποιους  που προτρέχουν; Στον ΠΑΟ ξέρουν ότι θα πρέπει να προστεθούν στο ρόστερ κι άλλοι ποδοσφαιριστές της ποιότητας του Μπεργκ και του Αμπέιντ, αφού ο πήχυς ανεβαίνει, υπάρχει και η Ευρώπη και αν θέλει να διεδικήσει το πρωτάθλημα, θέλει ποιοτικό βάθος στο ρόστερ. Θα καταφέρει να κάνει καλό οικονομικό κουμάντο; Μην το δένετε πάντως κόμπο για τη μη πώληση του Μπεργκ ή άλλου ποδοσφαιριστή αν έρθει μεγάλη προσφορά. Πιθανόν να αλλάξουν τότε τα δεδομένα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα αποκτηθούν δύο και τρεις ποιοτικοί παίκτες ανάλογης αξίας. Αυτό θα είναι και το επόμενο στοίχημα του ΠΑΟ μαζί με την ανάδειξη των νέων ποδοσφαιριστών: να βρει κι άλλα λαβράκια και τα λεφτά μίας πώλησης να πιάνουν τόπο. Ο Νταμπίζας έχει κάνει τη λίστα του, αλλά και αρκετά ταξίδια…
       Στον ΠΑΟΚ θεωρώ πως πέταξαν χρήματα τον Ιανουάριο, αφού με εξαίρεση τον Ισραηλινό Νάτχο, που κι αυτός δεν είχε δικαίωμα να παίξει στην Ευρώπη, οι υπόλοιποι δεν βοήθησαν ιδιαίτερα. Είναι πιο πίσω σε ό,τι αφορά στο σχεδιασμό από τους άλλους, όμως ο Άγγελος Αναστασιάδης είναι γνώστης του ελληνικού πρωταθλήματος και ξέρει τι πρέπει να κάνει. Θα βαδίσει πάνω σε γνώριμα μονοπάτια και σταθερά, έτσι όπως ξέρει να κάνει και έχει δείξει. Σίγουρα θα μπεί τάξη στην ομάδα, όμως μην σας φανεί παράξενο, αν αποχωρήσουν κάποιοι ποδοσφαιριστές που δεν τους περιμένατε, αφού ο Αναστασιάδης δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του πάνω στις δικές του αρχές και τα πιστεύω του.
     Αν παρατηρήσατε ο Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι κανείς ποδοσφαιριστής δεν θα αγοράζεται με άλλη τιμή από αυτή που αξίζει. Αυτό μάνι-μάνι σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ και ο Ιβάν Σαββίδης πέταξαν λεφτά τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς η ομάδα να είναι ανάλογης αξίας αγωνιστικά! Πιο πολύ βοήθησε ο νεαρός Κουλούρης από άλλους, όπως ο Μάρτενς, ο Μαντούρο και ο Χούσεν .Πέρυσι  είχε πετάξει λεφτά ο Γιάννης Αλαφούζος, σε προπονητή (Φάμπρι) και παίκτες (Καζιγιάμα, Εσπράθα, Κάιπερ κ.α.), ενώ ήταν άκομψος ο τρόπος που είχε λύσει τα συμβόλαια ποδοσφαιριστών (Κατσουράνης, Χριστοδουλόπουλος, Βύντρα, Σπυρόπουλος κ.α.). Ωστόσο, για τον Παναθηναϊκό της επόμενης μέρας ή πιο σωστά της επόμενης χρονιάς, αποδείχτηκε ότι αυτή η ανανέωση ήταν επιβεβλημένη, ενώ ακόμη κι εκεί έπαιξε ρόλο ότι ο Αλαφούζος με τον Αναστασίου σχεδίασαν τον ΠΑΟ της επόμενης χρονιάς και του μέλλοντος, διαλύοντας τα χάρτινα… κάστρα του Ισπανού Φάμπρι.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: